Hyppää sisältöön

Länsi tarjoaa Ukrainalle monenlaisia panssarivaunuja, mutta Ukraina haluaa juuri Leopardeja – asiantuntija arvioi, miksi

Länsiliittolaiset ovat odottaneet useita päiviä Saksalta virallista kantaa siihen, voisiko Ukrainalle antaa raskaita Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja. Päätöstä ei syntynyt tiistainakaan.

Saksa puolustusministeri Boris Pistorius teki tiistaina selväksi, että Saksan näkemys Leopardien suhteen ei ole muuttunut.
Elsa Osipova

Saksa ei ole muuttanut näkemystään Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämisestä.

Se voi vaikuttaa Ukrainan sodan kulkuun ja mahdollisesti pitkittää sotaa.

Näin arvioi maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen.

– Mikäli Saksa ei muuta päätöstä, niin Ukraina ei kykene muodostamaan sellaista modernia vastahyökkäyskykyä, kuin mitä se on kaavaillut Saksan voimalla, Paronen sanoo.

Ukraina toivoo raskaampaa aseistusta ja Leopard-taistelupanssarivaunuja, mutta Saksa ei ole sallinut sen valmistamien Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamista Ukrainaan.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius keskusteli sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Ukrainan aseistamisesta tiistaina.

Pistorius kertoi tiedotustilaisuudessa, että Saksa ei ole muuttanut kantaansa Leopard-taistelupanssarivaunujen suhteen.

Saksalla on Leopardeja

Jos Ukraina ei saa Leopardeja, vaikuttaa se sodan näkymiin jopa kuuden kuukauden päähän, jolloin vaunujen käyttö taistelussa olisi ollut odotettavissa, arvioi Paronen.

Ukraina on pyytänyt länneltä ainakin 300 Leopardia. Paronen ei usko, että Eurooppa lähettäisi Ukrainalle niin monta panssarivaunua.

Muutama kymmenen Leopardia voisi kuitenkin vahvistaa olemassa olevia ukrainalaisia panssarijoukkoja ja sitä kautta vaikuttaa Ukrainan mahdollisuuksiin saada ylivoimaa Venäjästä.

– Hetkellinen vaikutus, jota vaunukokonaisuudella yritettäisiin saada aikaan, on eräänlaista ratkaisuvoiman luomista.

Saksalainen Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun) kertoi sunnuntaina, että Saksa on tehnyt selvityksen siltä varalta, että sen näkemys Leopard-vaunuista muuttuisi.

Lehti sai haltuunsa salaisen asiakirjan, jossa sanotaan, että Saksalla on 19 Leopard-vaunua, jotka se voisi lähettää Ukrainaan.

Saksan asevoimilla on yhteensä 312 Leopard 2 -panssarivaunua. Der Spiegelin mukaan Saksa voisi luovuttaa Ukrainalle vanhempia 2A5-mallin Leopardeja.

Nainen piteli kylttiä, jossa vaaditaan "Leopardien" vapauttamista 22. tammikuuta Puolan Krakovassa. Kuva: Beata Zawrzel / AOP

Ukraina vaatii Leopardeja

Saksan ja Ranskan johtajien tapaamisessa sunnuntaina Ranskan presidentti Emmanuel Macron korosti, että Ranska on valmis lähettämään Ukrainaan Leclerc-panssarivaunuja.

Myös Britannia ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet valmiudestaan lähettää Ukrainalle panssarivaunuja.

Ukraina vaatii kuitenkin Euroopalta Leopardeja.

Paronen arvioi, että kyse on Ukrainan pidemmän aikavälin tavoitteista ja huoltovarmuudesta.

– Jos Ukraina saa Leopardeja, tarkoittaisi se sitä, että ukrainalaisten ei tarvitsisi varautua vaunujen varaosissa neuvostoaikaiseen kalustoon, jota on niukasti tarjolla.

Parosen mukaan toisin kuin brittiläisten ja ranskalaisten taisteluvaunujen osalta, Leopardeja on useissa Euroopan maissa. Niiden avulla Ukraina pystyisi laajaan, useisiin maihin nojaavaan huoltoketjuun, erityisesti varaosahuollon näkökulmasta.

– Vaunutappioita tulisi mitä todennäköisimmin ratkaisutaisteluissa ja niitä saattaisi tulla jopa aika paljon. Mikäli vaunutappioita ei pystytä korvaamaan uusilla vaunuilla, niin saavutettujen voittojen vakiinnuttaminen muuttuisi vaikeaksi, Paronen sanoo.

Monet maat painostaneet Saksaa

Saksa ei ole myöskään antanut muille maille lupaa lähettää omia Leopard-vaunujaan, vaikka monet länsimaat olisivat siihen valmiita.

Viikonlopun aikana monet maat painostivat Saksaa muuttamaan näkemystään.

Muiden muassa Puola, Baltian maat ja Suomi ovat ilmoittaneet, että ne voisivat lähettää Leopardejaan Ukrainaan.

Lue lisää: Suomi voisi lähettää muutamia Leopard-tankkeja Ukrainaan, sanoo Antti Häkkänen

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki myös kommentoi kovasanaisesti Saksan vastahakoisuutta Leopard-panssarivaunujen lähettämisessä Ukrainaan.

– Emme aio jäädä toimettomiksi ja katsoa sivusta, kuinka Ukrainassa vuodatetaan verta, pääministeri kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Hän ehdotti pienemmän liittouman perustamista. Liittouma voisi lahjoittaa panssarivaunuja ilman Saksan osallistumista.

Paronen arvioi, että Puola saattaa nousta Leopard-kysymyksessä esimerkinnäyttäjäksi, jos se lähettäisi panssarivaunuja Ukrainaan omin päin.

Vaunujen osalta se tarkoittaa, että Ukraina saisi Leopardeja, mutta ei Saksan Leopardeja.

Ilman Saksan osallistumista Ukraina myös saisi todennäköisesti vähemmän vaunuja.

Maanantaina Morawiecki kertoi, että Puola aikoo pyytää Saksalta lupaa lähettää vaunuja.

Leopard-vaunut esillä Ramsteinin kokouksessa

Ramsteinin kokouksessa käsiteltiin aseapua Ukrainalle. Voit katsoa kokouksen tiedotustilaisuuden yllä olevasta videosta.

Perjantaina länsijohtajat kokoustivat Saksan Ramsteinissa.

Saksan puolustusministeri Pistorius ja monet muut länsijohtajat ilmoittivat tuolloin, että Leopardien viennistä puhuttiin, mutta päätöksiä ei syntynyt. Ukrainalle kuitenkin luvattiin runsaasti muuta aseapua.

Ukrainan tiedustelupalvelun edustaja väitti viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun), että länsimaiden päätös Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainalle olisi jo tehty.

Ukrainan tiedustelupalvelun edustajan Andriy Yusovin mukaan länsi epäröi sitä, kuinka päätös panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainalle esitetään julkisuudessa.

Suosittelemme sinulle