Hyppää sisältöön

Suomen Olympiakomitealla tiukka linja venäläisurheilijoiden paluusta

Suomen Olympiakomitea on ilmaissut mielipiteensä voimakkaasti KOK:n suuntaan. KOK:n hallitus keskustelee keskiviikkona venäläisten ja valkovenäläisten asemasta kansainvälisessä urheilussa

Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto. Kuva: Markku Rantala / Yle
Jonne Niemeläinen

Suomen Olympiakomitean kanta on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan. Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) hallitus keskustelee tämän viikon keskiviikkona venäläisten ja valkovenäläisten asemasta kansainvälisessä urheilussa.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo, että Olympiakomitea on ilmaissut mielipiteensä voimakkaasti myös KOK:n suuntaan. Suomen Olympiakomitea on keskustellut asiasta suoraan KOK:n puheenjohtaja Thomas Bachin kanssa.

– Olimme mukana KOK:n puhelinkonsultaatiossa, jossa asiasta jaettiin informaatiota. Tilaisuutta ennen Suomi toi kirjallisesti kantansa esille KOK:lle. Emme kannata venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluuta kilpailutoimintaan tässä vaiheessa, Vapaavuori kertoi Suomen Olympiakomitean tiedotteessa.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto linjaa, että Mikäli KOK kuitenkin päättää edistää venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kansainväliseen urheiluun, tulee sen tapahtua tiukimmilla mahdollisilla reunaehdoilla.

– Enemmistö maailman maista näyttää olevan valmiita testaamaan venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden paluuta neutraaleina urheilijoina. Mikäli tämä tapahtuu, edellytämme asialle tiukkoja ehtoja: sanktiot kyseisten maiden urheilujärjestelmille on pidettävä edelleen voimassa, ja yksittäiset urheilijat voisivat palata vain neutraaleina urheilijoina ilman kansallistunnuksia, Susiluoto totesi.

– Kansallistunnuksia ja mielenilmauksia ei saa sallia myöskään yleisön keskuudessa, ja kansainvälisen urheiluyhteisön on jatkettava tuen antamista Ukrainalle. Lisäksi on varmistettava, että paluuluvan saavat urheilijat on dopingtestattu riittävän kattavasti ennen kilpailuihin osallistumista.

KOK ei ole vielä tehnyt päätöksiä asiassa, mutta Pohjoismaiden näkökannat näyttävät jäävän keskustelussa vähemmistöön.

Odotamme virallisia päätöksiä ja niiden reunaehtoja ja kommentoimme asiaa sen jälkeen konsultoituamme pohjoismaisia kollegojamme, Susiluoto sanoi.

– Keskeinen tehtävämme on taata suomalaisille urheilijoille rauha valmistautua Pariisin olympialaisten karsintoihin ilman, että he joutuvat kärsimään tilanteesta. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja teemme vaikuttamistyötä kaikin mahdollisin keinoin. Olympiavalintoja tehdään aikaisintaan tämän vuoden lopulla, Susiluoto muistuttaa.

"Näyttää siltä, että valtaosa maailman maista on valmiita päästämään venäläisiä takaisin kilpailemaan"

Maanantaina selvisi, että Suomen Nyrkkeilyliitto lähettää maajoukkue-edustajia sittenkin lajin MM-kilpailuihin, vaikka turnauksessa ottelee myös venäläisiä.

– Näyttää siltä, että valtaosa maailman maista on valmiita päästämään venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita joillakin tietyillä kriteereillä ja reunaehdoilla takaisin kilpailemaan. Olemme varmaan jonkinnäköisellä vedenjakajalla, Susiluoto kommentoi Yle Urheilulle.

Vaikka Suomen Olympiakomitea on suositellut lajiliittoja etteivät osallistuisi tällaisiin kisoihin, joissa on venäläisiä ja valkovenäläisiä, näkee Susiluoto, että päätös on oikea urheilijoiden kannalta.

– Meillä on Pariisin olympialaiset tulossa vuonna 2024. Ne urheilijat, jotka meinaavat siellä olla, pitää pystyä keskittymään, valmistautumaan ja osallistumaan karsintoihin, jotta heillä on mahdollisuus päästä olympiakisoihin.

Suosittelemme sinulle