Hyppää sisältöön

Onko Suomi pudonnut kyydistä? Paraurheilupomolta painavaa puhetta tulevaisuudesta: ”Jos olisin tyytyväinen, emme näitä miettisi”

Paraurheilu kaipaa kipeästi uusia tähtiä. Paralympiakomitean kehittämispäällikön mukaan nuorten paralympiaryhmän toiminnassa riittää vielä kehitettävää.

Suomen Paralympiakomitean Kehittämispäällikkö & Tulevaisuuden tähtien vastuuvalmentaja Katja Saarinen selittää Tulevaisuuden Tähdet tilaisuudessa.
Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Simo Arkko

Kun Suomen Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen aloitti viime viikolla puheensa nuorille paraurheilun tähdille, hän hyppäsi suoraan syvään päätyyn.

Konkreettisin muutos on Saarisen mukaan huippu-urheilussa, sillä kansainvälisesti taso on kehittynyt valtavalla tahdilla.

– Olemme todenneet, että meidän pitää kaikkien pystyä auttamaan teitä vielä paremmin kuin koskaan aiemmin olemme tehneet, Saarinen totesi ja korosti myös urheilijoiden vastuuta huippu-urheilijan elämäntavoista.

Saarinen peräänkuuluttaa myös Yle Urheilulle, kuinka tulostaso nousee valtavaa vauhtia. Tämä edellyttää kaikilta paraurheilun parissa toimivilta entistä ammattimaisempaa työtä.

Uusia tähtiä kieltämättä kaivataan. Talviparalympialaisissa Suomen menestys on ollut 2010-luvulta lähtien jo lopettaneiden, Matti Suur-Hamarin ja Ilkka Tuomiston, varassa.

Pekingissä esiin nousi Santeri Kiiveri, 22, joka saavutti kaksi paralympiamitalia. Isossa kuvassa trendi on ollut laskeva.

Kesäparalympialaisissa menestys on ollut parempaa, mutta se on ollut konkareiden varassa. Toni Piispanen (46 vuotta), Marjaana Heikkinen (55), Leo-Pekka Tähti (39) ja Amanda Kotaja (28) vastasivat Suomen mitaleista.

Paraurheilusta puhuttaessa on toki muistettava, ettei lajiin välttämättä ajauduta nuorena, sillä osa päätyy paraurheilijaksi loukkaantumisensa jälkeen.

Saarinen tiedostaa, että kansainvälisiä menestyjiä pitää pystyä tuottamaan nykyistä paremmin. Hän toki muistuttaa, että paraurheilijoiden määrät ovat todella pieniä.

– Kyllä me toki tarvitsemme paljon volyymia ja määrää lisää, mistä nousee vielä absoluuttisia kansainvälisiä tähtiä tulevaisuudessa.

Myös toimintaa voidaan kuitenkin kehittää.

– Jos olisin tyytyväinen, niin emme miettisi, mitä voimme tehdä paremmin. Haaste on varsinkin seuratasolla, jotta päivittäisvalmennuksessa ja urheilijoiden henkilökohtaisilla valmentajilla on tieto siitä, mitä tämän päivän vaatimustaso tarkoittaa. Voimme vielä varmasti paljon auttaa osaamisen lisäämisessä.

Tulevaisuuden tähdet

Paralympiakomitea julkaisi viime viikolla uuden Tulevaisuuden tähdet -ryhmän, johon kuuluu 22 nuorta paraurheilijaa. Ryhmä harjoittelee yhteisleireillä Pajulahdessa neljä kertaa vuodessa.

Paraurheilun Tulevaisuuden Tähdet ryhmäkuva.
Paralympiakomitean 22 urheilijan ryhmästä paikalla oli 11 urheilijaa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Ryhmässä jatkaa 15 tuttua nimeä. Yksi heistä on maalipallon maajoukkueringissä mukana oleva Eemi Utriainen, joka johtaa avoimessa SM-sarjassa maalipörssiä 53 osumalla.

– Olen saanut paralympiaryhmältä kovatasoista treeniä ja hyvää valmennusta, mutta myös vertaistukea kanssaurheilijoilta ja arvokasta oppia, Utriainen kertoo.

Maalipallo on Suomelle takavuosien menestyslaji, sillä vielä vuonna 2012 Suomi saavutti paralympiakultaa Lontoon olympialaisissa. Tällä hetkellä lajissa elää pieni unelma paralympiapaikasta Pariisiin, kun sekä miehet että naiset nousivat EM-kisoissa takaisin A-sarjaan.

– Paralympialaiset on iso unelma. Onhan se isoin ja korkein kisa, johon paraurheilija voi päästä.

Maalipallon pelaaja Eemi Utriainen Tulevaisuuden Tähdet tilaisuudessa.
Eemi Utriainen on mukana maalipallomaajoukkueen ringissä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Utriaisen mukaan varsinkin miehillä on hyvä kilpailuasetelma kamppailemassa maajoukkuepaikoista.

– Varsinkin nuoria on tullut lisää itseni mukaan lukien, niin mielestäni myös tulevaisuuden kannalta tilanne on hyvä. Suomen joukkueilla on potentiaalia nousta korkealle.

Utriaisen mukaan lajissa parasta on ehdottomasti yhdenvertaisuus sekä kansainvälisellä tasolla yhteisöllisyys muiden kilpailijoiden kanssa. Yhteisöllisyys ja hyvä henki tuntuvat korostuvan myös Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä.

Pariisissa uusia mukana

Saarinen kuvailee ryhmää mielettömäksi, ja hänellä ovat odotukset korkealla. Urheilijat ovat Saarisen mukaan äärettömän motivoituneita.

– Meillä on tässäkin ryhmässä sellaisia urheilijoita, jotka hakevat jo seuraaviin paralympialaisiin realistisesti paikkaa. Uskon, että siellä on tästä ryhmästä uusia nimiä.

Mitalistejakin?

– Ehkä jopa mitalisteja, Saarinen hymyilee.

Tulevaisuuden tähdet -ryhmä

YLEISURHEILU

Mattias Asp, T46, juoksu

Vilma Berg, T38, juoksu ja pituushyppy

Aamu Hulmi*, T/F38, juoksu ja pituushyppy

Eetu Kuisma, T37, juoksu

Iida Lounela, T/F12, juoksu ja pituushyppy

UINTI

Ronja Hampf*, S11

Aukusti Paakkala*, S6

Pipsa Salokangas*, S8 /SB8

PARAJÄÄKIEKKO

Aaron Hänninen*

Leevi Kurki,

Eemi Rovio

Niko Silén

MAALIPALLO

Aino Jaakkola*, B3

Jasmin Mikkola, B2

Eemi Utriainen, B3

SÄHKÖPYÖRÄTUOLISALIBANDY

Kasper Vuorinen

Walter Östergård*,

PYÖRÄTUOLIKORIPALLO

Henri Kössö

PÖYTÄTENNIS

Aaro Mäkelä, 6

RATSASTUS

Laura Kangasniemi, ryhmä IV

SULKAPALLO

Venla Salo, SL4

TRIATHLON

Liina Nuoranne, PTS3

*= uusi ryhmäläinen

Suosittelemme sinulle