Hyppää sisältöön

Valtio on pelastamassa Ähtärin pandat viidellä miljoonalla eurolla: ”Uskomme vasta, kun rahat ovat tilillä”, sanoo kaupunginjohtaja

Hallituksen lisätalousarviossa on Ylen tietojen mukaan pelastuspaketti Ähtärin pandapariskunnalle. Tämä olisi eläinpuistolle jättipotti. Kaupunginjohtaja muistuttaa, että tukea on luvattu ennenkin.

Panda syö bambua.
Ähtärin eläinpuiston talousvaikeuksista on puhuttu paljon sen jälkeen, kun pandat saapuivat. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Elina Niemistö,
Tuomo Mäenpää,
Sarianne Tekoniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Ähtärin eläinpuisto on saamassa jättipotin pandojen pelastamiseksi.

Ylen tietojen mukaan valtiovarainministeriön pohjaesityksessä Ähtärin pandoille esitetään viittä miljoonaa euroa. Se käytettäisiin eläinpuiston pandatoiminnan muuttamiseksi säätiöksi.

Esitys oli tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho on ilahtunut ja hieman hämmentynytkin kuullessaan uutisen.

– Toivotaan, että esitys menee läpi ja asia etenee positiivisessa hengessä, sanoo Väliaho.

Säätiöittämisestä on puhuttu Ähtärissä jo useamman vuoden ajan. Väliaho kertoo, että osakeyhtiömalli on ollut lajiensuojelutyölle haastava ja säätiömalli olisi tarkoituksenmukaisempi. Myös Korkeasaari toimii säätiömallilla.

– Se myös mahdollistaisi ulkopuolisen tuen lajiensuojeluun.

Myöhemmin tarkentui, että pandatuen määrä putosi kolmeen miljoonaan euroon.

Takaisi pandojen jäämisen Suomeen vuosiksi eteenpäin

Ähtärissä on jatkuvasti viime aikoina etsitty uusia tapoja ja ratkaisuja, jotka voisivat taata pandojen jäämisen Ähtäriin.

– Tämä takaisi sen, sanoo Väliaho.

Aiemmin eläinpuistosta on kerrottu, pandojen ylläpidosta ja lajiensuojelumaksusta kertyy vuosittain noin puolentoista miljoonan euron kulut, joista eläinpuisto on kattanut lipputuloilla noin 600 000 euroa. Lahjoitusrahoja varaan on jäänyt siis noin 900 000 euroa per vuosi.

Ähtärin pandatoiminnan muuttuminen säätiöksi helpottaisi koko eläinpuiston taloudellista tilannetta ja muutakin toimintaa.

– Käytännössä se tarkoittaisi sitä, ettei pandojen täällä pitäminen olisi niin paljon markkinatalouden varassa. Samalla se mahdollistaisi meidän 50-vuotisen lajisuojelutyön myös jatkossa, Väliaho iloitsee.

”Uskomme vasta, kun rahat ovat tilillä”

Ähtärin eläinpuiston omistaa lähes kokonaisuudessaan Ähtärin kaupunki, ja siksi kaupungille on tärkeää saada talousvaikeuksissa jo vuosia rämpinyt eläinpuisto kannattavaksi.

Ylen tavoittama kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki sanoo, että säätiöittäminen olisi iso asia eläinpuiston taloudelle ja lajien suojelutyölle. Hän ei vielä tuuleta:

– Muistissa on tuoreesti se, että vuonna 2020 eläinpuistoyhtiölle oli luvassa valtiolta 1,5 miljoonaa euroa koronapandemian tuoman liiketoiminnan hiljenemisen korvaamiseksi, mutta lopulta summa kutistui 200 000 euroon, Pienimäki sanoo.

– Me odottelemme nyt kovasti, että päätökset tehdään esityksen mukaisesti ja tulevat voimaan. Uskomme asiaan vasta sitten, kun rahat ovat tilillä, hän jatkaa.

Pienimäki tuntee yhtiön hyvin, ja on itsekin toiminut eläinpuiston vt. toimitusjohtajana puolisen vuotta vuonna 2021.

– Tähän mennessä pandojen suojelutoiminnan aiheuttamista kuluista on vastannut vain ja ainoastaan Ähtärin eläinpuisto oy siitäkin huolimatta, että hyödyt ovat jakautuneet laajalla alueella toimivien yritysten ja toimijoiden eduksi.

Hän lisää, että pandoilla on laajaa merkitystä myös Suomen ja Kiinan väliselle diplomatialle.

Lue myös: Ähtärin eläinpuiston säästötoimet toteutetaan muun muassa lomautuksin, ravintolapalveluita vähentämällä sekä yökerhon väliaikaisena sulkemisena

Talousvaikeuksiin joutuneen Ähtärin eläinpuiston tueksi aloitettu uusi varainkeruukampanja – tavoitteena turvata pandojen pysyminen paikkakunnalla

Suosittelemme