Hyppää sisältöön

Jengiväkivalta voi aiheuttaa pysyvän tahran Ruotsin maineeseen

Jos Ruotsin maabrändi muuttuu entistä huonommaksi, suuntaa on vaikea kääntää enää takaisin, arvioi Visit Swedenin toimitusjohtaja Susanne Andersson.

Tukholmassa vieraili vuonna 2019 lähes 5,5 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa. Kuva: Julio Etchart / All Over Press

Jengiväkivalta voi aiheuttaa pysyvän tahran Ruotsin maineeseen, jos ongelma jatkuu pitkään, arvioi Ruotsin-matkailua edistävän Visit Swedenin toimitusjohtaja Susanne Andersson.

Rikollisjengien välisiä väkivaltaisuuksia on ollut viime viikkoina runsaasti Ruotsin suurissa kaupungeissa, ja viime aikoina ne ovat levinneet pois ongelmalähiöistä. Tukholmassa on alkuvuodesta ollut ammuskeluja ja pommi-iskuja lähes päivittäin.

Tukholmassa viime viikkojen väkivallanteot ovat tapahtuneet pääosin kilometrien päässä keskustasta ja turistien suosimilta alueilta, mutta esimerkiksi 18. tammikuuta suositulla Södermalmilla keskustan tuntumassa sijaitsevan ravintolan edustalla tapahtui räjähdys. Räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta ravintolarakennus vaurioitui.

Anderssonin mukaan tilanne ei ole ainakaan vielä ehtinyt näkyä Ruotsin matkailuelinkeinossa.

– Ongelma on se, että jos tämä tilanne jatkuu pitkään, sillä on vaikutusta Ruotsin maabrändiin, Andersson viittaa vime aikojen lukuisiin väkivallantekoihin Ruotsissa.

Lukuisten maabränditutkimusten perusteella maakuvalle on ominaista, että se muuttuu hyvin hitaasti. Mutta.

– Kun se muuttuu, suuntaa on vaikea kääntää myöskään takaisin, Andersson toteaa.

Ainakin vielä Ruotsin maabrändi on suorastaan erinomainen. Anholt-Ipsos Nation Brands Index -tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2022 Ruotsi sijoittui sijalle 9, suunnilleen samoilla pisteillä kuin edellisvuonna.

Ruotsissa on edelleen turvallista

Andersson muistuttaa, että Ruotsi on pääosin turvallinen maa: jengiväkivaltaa on vain muutamassa kaupungissa, ja niissäkin suurin osa tapahtuu öisin ja paikoissa, jonne matkailijat eivät eksy.

– Jos pysyy turistien suosimilla alueilla, on turvassa, Andersson sanoo.

Myös Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Ruotsin turvallisuus on yhä tasolla ”noudata tavanomaista varovaisuutta”, mikä on matkustustiedotteiden turvallisuustasoista korkein.

Andersson myös muistuttaa, että esimerkiksi Kreikka, Kypros ja Ranska ovat kansainvälisissä vertailuissa Ruotsia turvattomampia, mutta silti suosittuja matkakohteita.

Tilastojenkaan perusteella matkailijat eivät ole säikkyneet Ruotsia, vaan maan turismi toipuu kovaa vauhtia koronapandemiasta. Ruotsin matkailu on palautunut koronakuopasta takaisin niihin lukemiin, joissa se oli vuonna 2019, Andersson kertoo.

Ruotsikin tosin on saanut tuta Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutukset muun muassa inflaation kiihtymisenä ja kansalaisten ostovoiman heikkenemisenä.

Tutkijatohtori Markus Kaakinen Suomen Akatemiasta kertoo, miten kostonkierre ruokkii väkivaltaa rikollisjengien välillä.

Suosittelemme sinulle