Hyppää sisältöön
seksileluja pöydällä

Toisilla on lupa koskea

Krista, Oliver ja Kaisa käyvät säännöllisesti seksibileissä. Mitä tuntevat ihmiset, joiden intiimeihin hetkiin voi kuulua useampi kuin yksi kumppani?

– Mä olen tullut elämässäni siihen tulokseen, että mun seksuaalisuus ja mun halut on enemmän kuin mitä yksi kumppani pystyy mulle tarjoamaan, Krista sanoo.

Nyt 29-vuotiaan Oliverin ensimmäinen kokemus swinger-piireissä tapahtui parikymppisenä vanhemman pariskunnan kanssa.

– Muistelen sitä kokemustani varmaan vielä kiikkustuolissa. Heidän kanssaan tuli niin tervetullut olo ja minusta tuntui, että juuri minut otettiin huomioon, Oliver kertoo.

Krista ja Oliver kuuluvat suomalaiseen verkossa toimivaan seksipositiiviseen yhteisöön.

Valtaosa suomalaisista haluaa yhä perinteisen kahden ihmisen välisen parisuhteen. Samaan aikaan muunlaiset suhdemuodot ovat yleistyneet erityisesti 2000-luvulla, kertoo seksuaaliterapeutti Nita Taivaloja. Taivaloja tekee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa monisuhteisuudesta.

– Ihmisillä on selkeästi aiempaa näkyvämpiä toiveita räätälöidä omia rakkaus- ja intiimisuhteita vastaamaan niitä omia tarpeita, Taivaloja sanoo.

Muutama yhteisö

Suomessa toimii kourallinen aktiivisia seksipositiivisia yhteisöjä. Krista, Oliver ja Kaisa ovat aktiivisia yhdessä näistä yhteisöistä. He esiintyvät tässä jutussa muutetuilla nimillä aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi.

Yleisin tapa kohdata muita ovat ravintoloissa tapahtuvat tapaamiset, jotka voivat olla perinteisten after workkien tapaisia. Näitä järjestetään säännöllisesti eri puolilla Suomea. Väki hajaantuu ravintolatapaamisten jälkeen tahoilleen, kuka kenenkin kanssa.

Ravintolatapaamisia intiimimmän vaihtoehdon muodostavat yhteisöjen omat tapahtumat. Suurimmillaan ne ovat usean sadan henkilön kokoontumisia. Paikkana ovat joko erilaiset lomakeskukset tai isot vuokrahuvilat.

Nämä ovat niitä seksibileitä, jotka nousevat aika ajoin otsikoihin.

– Isommissa bileissä ihmiset pukeutuvat vähän paljastavammin, ehkä ollaan jopa alasti, riippuen vähän tapahtuman luonteesta. Jos on semmoisia bileitä, joissa on erikseen järjestetty tilat, joissa voi harrastaa seksiä, niin niissä sitten seksiä tai lähdetään jonnekin muualle jatkoille, turkulainen Oliver kertoo.

Suosituimpiin tapahtumiin ilmoittaudutaan jo kuukausia etukäteen, ja niihin myös matkustetaan pitkänkin matkan takaa.

Mustavalkoinen miesvartalo, joka on pukeutunut nahkaiseen korsettiin.
Oliverin yhteisö toimii tapaamisten lisäksi verkossa ja kuvallisuus on keskeinen osa yhteydenpitoa. Kuva: Oliverin kotialbumi

Suostumus ja sopiva ihminen

– Yksi suurimmista ennakkoluuloista, joita seksitapahtumiin liittyy, on se, että kaikki panevat kaikkia, Krista sanoo.

Lahtelainen 34-vuotias Krista on ottanut osaa vuoden verran seksipositiivisen yhteisön tapahtumiin.

– On jokaisen ihmisen omassa päätäntävallassa, että haluaako harrastaa ylipäätään mitään. Ja sitten on myös siitä kiinni, että miten sattuu osumaan sopivia ihmisiä paikalle, kiteyttää Krista.

Joensuulainen 39-vuotias Kaisa kertoo, että sessioissa suostumus on aina lähtökohta. Tapahtumat voivat olla hyvinkin rajuja, joten osallistumisen tulee olla jokaiselle vapaaehtoista.

– Pidän siitä, kun joku vahva mies ottaa minut haltuunsa ja ”käyttää”. Bileissä on ihanaa, kun siellä on myös yleisöä. Nautin siitä, että minua alistetaan julkisesti. Mutta alistaminen ei ole minulle sama kuin nöyryyttäminen. En koe tilanteissa häpeää, Kaisa kuvailee.

Kuvassa eroottisesti sidottu nainen istuu selin kameraan.
Kaisa pitää tunteesta, joka tulee sidottuna olemisesta. Isoissa bileissä on yleensä paikalla köysiin ja sitomiseen erikoistuneita ihmisiä, jotka tekevät sidontoja halukkaille. Kuva: Kaisan kotialbumi

Yksi kumppani ei riitä kaikille

– Olen uponnut niin syvälle tänne kaninkoloon, että tämä on mulle jo oikeastaan elämäntapa, Oliver kertoo.

Oliverin mielestä yhden ihmisen on miltei mahdoton täyttää kaikki toisen ihmisen seksuaaliset tarpeet. Samaan ajatukseen on törmännyt tutkija, seksuaaliterapeutti Taivaloja.

– Monisuhteisuuden hyvä puoli on, että ei tarvitse ripustautua siihen, että sen oman kumppanin täytyy tuoda sekä turvallisuuden tunnetta että seksuaalista huumaa.

Useissa perinteisissä parisuhteissa tähän pyritään esimerkiksi kompromissien avulla. Omista toiveista ja fantasioista luovutaan, koska oma kumppani ei pysty tai halua niihin vastata.

Krista, Oliver ja Kaisa kertovat valinneensa toisin.

Etiketti turvaa

Seksuaalisesti aktiiviset ihmiset käyvät noin kolmen kuukauden välein sukupuolitautitesteissä. Kondomin käyttö kuuluu myös etikettiin. Oliver avaa tilannetta näin.

– Paljon mieluummin lähtisin tässä skenessä olevan kanssa extempore panemaan kuin randomihmisen kanssa baarista. Nämä ihmiset tiedostavat sukupuolitaudit ja kaikki riskit niin paljon herkemmin, koska me eletään jatkuvasti sellaisessa altistuneessa tilassa, jossa niiden tarttuminen on mahdollista.

Turvallisuus ulottuu myös alkoholiin. Vaikka tapaamiset järjestetään usein baarissa, ”kännissä säheltämistä” katsotaan pahalla. Humala hankaloittaa myös suostumuksesta varmistumista, Krista sanoo.

Nainen seisoo peilin edessä seksivälineiden kanssa.
Yhteisön tapaamisissa toteutetaan laaja kirjo erilaisia seksikokemuksia. Kuva: Kaisan kotialbumi

Viikonlopun jälkeen droppi

Krista ja Kaisa kertovat osallistuvansa varsinkin pidempiin, viikonlopun mittaisiin tapaamisiin ”fiiliksen mukaan”. Seksibileiden jälkeiselle alakulolle on piireissä oma termi: droppi, pudotus.

– Intensiivisen viikonlopun jälkeen tulee vähän masentunut olo hetkellisesti. Se tulee yleensä viiveellä, hyvä olo jaksaa kantaa muutaman päivän, Krista sanoo.

– Muistelen kyllä bileitä ja erityisesti ne muistuu usein jälkikäteen mieleen silloin, jos sessioissa on tullut jälkiä kehoon. Mustelmia, pieniä haavoja tai muuta sellaista. Niiden aiheuttama jälkikipu ja näkyvät jäljet muistuttavat kivasta illasta. Minulle tulee yleensä lapset kotiin melko pian bileiden jälkeen ja he palauttavat nopeasti arkeen, enkä useinkaan koe varsinaista droppia, Kaisa kertoo.

Alaston nainen makaa kalliolla selin kameraan.
Kaisalle on tärkeää, että hän voi olla yhteisössä oma itsensä, eikä kukaan tuomitse häntä. Kuva: Kaisan kotialbumi

Miksi arkailu?

Kaikki tässä jutussa esiintyvät henkilöt esiintyvät nimettöminä, sillä he eivät halua tulla leimatuiksi. Osin takana on myös pelkoa, sillä kommenttipalstat täyttyvät lynkkaajista, kun seksibileet ja swingaaminen ovat esillä julkisuudessa.

Oliverin perhe ja kaverit tietävät hänen elämäntavastaan, mutta hän on silti varovainen.

– Ihmisillä on edelleenkin tosi paljon ennakkoluuloja. En halua, että ihmiset lähettelevät minulle kiukkuviestejä ihan vaan sen takia, että eivät ymmärrä tai suvaitse tätä elämäntapaa.

Seksuaaliterapeutti Nita Taivaloja näkee paheksuvan puheen taustalla pelon siitä, että oma ja oikeaksi koettu parisuhteen ja seksuaalisuuden malli kyseenalaistetaan.

– Kun meille on kerrottu, että on yksi oikeanlainen tapa olla rakkaus- ja intiimisuhteessa. Silloin kohdattu vaihtoehto voi horjuttaa sitä kokemusta siitä, mikä on totta ja mikä ei.

Pahimmillaan ympäröivä yhteiskunta paheksuu toisenlaisen elämäntavan valinneita niin, että se aiheuttaa ahdistusta.

– Tutkimusten mukaan monisuhteiset joutuvat helposti moralisoinnin, tuomitsemisen kohteeksi. On siksi ymmärrettävää, että moni kokee huolta kertoa suhdemuodostaan.

Oliver, Krista ja Kaisa toivovat, että kaikki kukat saisivat kukkia.

– Toivoisin, että ihmiset olisivat jotenkin avarakatseisempia kanssaeläjiään kohtaan. Antaisivat kaikkien elää elämää omalla tyylillään. Olisi ihana asia, jos jatkossa kaikki tällaiset vähän normista poikkeavat tavat eivät olisi niin tabu, kiteyttää Kaisa kaikkien tunnot.

Aiheesta voi keskustella 28.1.2023 kello 23:een asti.

Muutettu 27.1.2023 klo 16.47 seksuaaliterapeutti Nita Taivalojan viimeistä suoraa lainausta. Polyamoriset perheet on muutettu monisuhteiseksi ja kommenttia tiivistetty.