Hyppää sisältöön

Poliisi on ottanut kiinni kaksi Aalistunturin mielenosoittajaa, lopuista osa hajaantui metsään

Luontoaktivistit aloittivat viikko sitten Aalistunturilla mielenosoituksen hakkuita vastaan. Poliisi hajotti jo kertaalleen viime viikolla mielenosoittajien leirin ja vei mielenosoittajia poliisivankilaan Rovaniemelle.

Poliisi otti Aalistunturilla kiinni kaksi mielenosoittajaa.

Poliisi otti kiinni Aalistunturilla mieltään osoittavia luontoaktivisteja. Ylen toimittajan mukaan poliisi otti kiinni kello 15 jälkeen kaksi aktivistia, jotka estivät työkoneen kuljettajaa pääsemästä hakkualueelle. Kuljettaja oli tiettävästi palaamassa työkoneelle käynnistääkseen sen.

Kiinniotetut mielenosoittajat kyydittiin pois paikalta poliisiauton kyydissä.

Metsäliikkeen Anders Brandt kritisoi poliisin toimintaa toisen kiinnioton yhteydessä. Hänen mukaansa yleensä poliisi kantaa mielenosoittajat asiallisesti pois, mutta tällä kertaa poliisi vei toisen mielenosoittajan raahaamalla auton .

Poliisin tiedotteen mukaan kiinni otettuja epäillään niskottelusta poliisia vastaan. Muita mielenosoittajia ei ole otettu kiinni. Kiinniottotilanteessa oli myös kaksi muuta mielenosoittajaa, mutta poliisi ei ottanut heitä kiinni, koska he eivät estäneet hakkuualueelle palaamassa ollutta työkoneen kuljettajaa.

Tukkirekka menossa hakemaan puukuormaa kiistellyltä Aalistunturin seudun hakkuualueelta tiistain alkuillan pimeydessä. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Poliisin mukaan paikalla olleille on kerrottu, että mielenosoitus saa jatkua, mutta liikennettä metsätyömaalle ei saa estää. Tien varteen pystytetyt teltat eivät poliisin mukaan haitanneet liikennettä.

Alueelle on päivän aikana ollut mielenosoittajien mukaan ollut kaksi poliisiautoa miehistöineen.

Leirissä oli iltapäivällä kiinniottojen jälkeen neljä mielenosoittajaa.

– Maastossa saattaa olla useampikin, kertoi Anders Brandt.

Kiistan keskiössä oleva hakkuualue on Metsähallituksen talousmetsää. Tunturi on suojeltu, nyt osa paikallista haluaa laajentaa suojelualuetta

Mielenosoittajaa ohjataan poliisiauton kyytiin Aalistunturilla. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Poliisi palasi puolen päivän aikaan

Poliisit palasivat Kolarin Aalistunturille tiistaina puolilta päivin. Ensivaiheessa mielenosoittajia ei pyritty poistamaan paikalta.

– Kahden poliisin partio saapui paikalle noin kello 13 ja antoi poistumiskäskyn, jota emme noudattaneet, kertoi Metsäliikkeen Wilhelm Blomberg puhelimitse kello 13.20 aikaan.

Blombergin mukaan poliisipartio perui poistumiskäskyn sen jälkeen, kun he sopivat mielenosoittajien kanssa, että poliisit voivat mennä jututtamaan paikalla olevaa motokuskia.

Metsäkoneenkuljettaja Sami Puotiniemi työskentelee Aalistunturin hakkuilla. Mielenosoittajat keskeyttivät hakkuut. Puotiniemi ei ole ennen kohdannut mielenosoituksia hakkuutyömailla. Video on kuvattu maanantaina.

Mielenosoitukset ovat aiheuttaneet vaivaa työntekijöille ja yrityksille

Metsäkoneenkuljettaja Sami Puotiniemelle mielenosoitukset ovat aiheuttaneet huolta omien töiden jatkumisesta.

Puotiniemi työskentelee aliurakoitsijalle, joka tekee töitä Metsähallituksen työmaalla.

Eilen maanantaina työmaalla haastateltu Sami Puotiniemi toteaa, että jokaisella on oikeus osoittaa mieltä ”asiasta kuin asiasta”

– Mutta eniten harmittaa meidän työntekijöiden ja urakoitsijoiden puolesta, ei nämä mitään halpoja päiviä heillekään ole, Puotiniemi sanoo.

Mielenosoittajien leiri Aalistunturilla. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Lauantaina mielenosoittajat kertoivat, että Metsähallitus vaatisi heiltä 30 000 euron vahingonkorvauksia viime viikon alkupuolella tehdystä hakkuun keskeyttämisestä.

Metsähallituksen Metsätalouden aluejohtaja Samuli Myllymäki totesi eilen, että kärsityn vahingon suuruutta selvitetään eikä päätöstä vaateesta ole tehty.

– Selvää on, että Metsähallitus ja meidän yrittäjät on kärsineet tästä työmaan seisautuksista merkittävää taloudellista haittaa, Myllymäki sanoo.

Myllymäen mukaan vahingonkorvausvaateiden suuruusluokka on kymmeniä tuhansia euroja.

Peräkärryä mukanaan vetänyt poliisipartio saapui Aalistunturin mielenosoituspaikalle vievälle tielle tiistaina kahden aikaan. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Suosittelemme sinulle