Hyppää sisältöön

Järvien jäätilanne lähes tavanomainen Hämeessä – virtapaikat sulana

Syke mittaa jään paksuuden noin kymmenen päivän välein.

Vanajavesi virtasi tammikuun puolivälissä sulana Paasikiventien sillan alta Hämeenlinnassa. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Järvien jäät ovat paksuuntuneet huolimatta vaihtelevista talvisäistä. Syken mittausten mukaan Tammelassa Kuivajärven jää on Saaren havaintopaikalla 26 senttiä paksua. Teräsjäätä havaintopaikalla on kymmenen senttiä.

Lammin Pääjärvellä tehtyjen mittausten mukaan jäätä on 22 centtiä, mistä teräsjäätä on yhdeksän senttiä.

Jäänpaksuuden poikkeama pitkänajan keskiarvosta on Tammelassa -4 senttiä ja Lammilla -2 senttiä. Kuivajärvellä Saaren havaintopaikalla on tehty havaintoja vuodesta 1961 lähtien. Lammin Pääjärven havaintopaikka on ollut kohteena vuodesta 1978 lähtien.

Teräsjään paksuus vaikuttaa jään kantavuuteen. Syke mittaa jään paksuuden noin kymmenen päivän välein. Tuoreimmat mittaukset on tehty 20. tammikuuta. Jään kokonaispaksuus on kolmen mittausreiän keskiarvo, joka sisältää teräsjään, kohvan sekä mahdolliset vesikerrokset.

Monet virtapaikat sen sijaan ovat sulia. Näin on esimerkiksi Hämeenlinnan keskustassa sekä Hattulassa Mierolansillan kohdalla, missä Vanajavesi virtaa sulana.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle