Hyppää sisältöön

Hovioikeus lievensi Lapin pelastuslaitokselta yli 260 000 euroa kavaltaneen ex-työntekijän vankeusrangaistusta

Talouspäällikkö siirsi kuuden vuoden aikana omalle tililleen Lapin pelastuslaitoksen rahoja väärentämällä laskuja. Hän perusteli tekoaan työuupumuksella ja katkeruudella työnantajaa kohtaan.

Pelastuslaitoksen entinen talouspäällikkö valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen hovioikeus lyhensi hieman Lapin pelastuslaitoksen entisen talouspäällikön vankeusrangaistusta törkeästä kavalluksesta ja väärennyksestä.

Talouspäällikkö oli siirtänyt kuuden vuoden aikana omalle tililleen laitoksen rahoja yli 260 000 euroa. Hän oli pelastuslaitoksen laskutusjärjestelmän pääkäyttäjä, ja kavalsi rahat palauttamalla jo arkistoidun laskun käsittelyyn tekemällä siitä kopion ja muokkaamalla maksutietoihin oman tilinumeronsa.

Kaikkiaan nainen siirsi itselleen pelastuslaitoksen rahaa 23 eri kertaa kesäkuun 2015 ja lokakuun 2020 välisenä aikana.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet reilu vuosi sitten kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Vetosi uupumukseen

Ex-talouspäällikkö valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen ja vaati vankeusrangaistuksen lyhentämistä alle kahden vuoden sekä muuttamista ehdolliseksi.

Hän perusteli tekoaan työuupumuksella ja stressillä, sekä siitä seuranneella katkeruudella työnantajaa kohtaan. Valituksen mukaan hän ei ollut velkaantunut, eikä talousvaikeuksissa. Ehdoton vankeusrangaistus vaikeuttaisi hänen mukaansa myös hänen lastensa elatusta.

Hovioikeus punnitsi asian, vertasi tuomiota vastaaviin talousrikoksiin ja lyhensi vankeusrangaistuksen kahteen vuoteen, mutta piti sen ehdottomana.

Hovioikeuden mukaan ex-talouspäällikön menettely oli suunnitelmallista ja sen yhtenä vaikuttimena oli katkeruus työnantajaa kohtaan. Hovioikeus ei pitänyt hänen terveydentilaansa rangaistusta lieventävänä seikkana.

Vahingonkorvaukset pysyivät myös ennallaan. Vuonna 1969 syntyneen ex-talouspäällikön on korvattava Lapin pelastuslaitokselle kavaltamansa rahat viivästyskorkoineen sekä maksettava pelastuslaitoksen oikeudenkäyntikulut.

Enemmän aiheesta

Lapin pelastuslaitoksen entistä työntekijää epäillään kavalluksesta – Pelastusjohtaja Markus Aarto: kyseessä on "kuusinumeroinen summa"

Suosittelemme sinulle