Kaksi viikkoa ja yksi päivä.
Näin kauan mäntsäläläinen Maiju Tirkkonen on odottanut takaisinsoittoa terveysasemaltaan varatakseen ajan lääkärin vastaanotolle.
Seisomme Mäntsälän terveysaseman pihalla. Tirkkonen kertoo käyneensä jopa sisällä edistämässä asiaansa, tuloksetta.
– Siellä leviteltiin käsiä ja sanottiin, että koita soittaa.
Tirkkonen tarkkaili puhelintaan jopa opintojen loppukokeen aikana, jos takaisinsoitto olisi tullut.
Puhelin ei soinut.
Tammikuun lopulla Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) takaisinsoittojonossa on lähes 2 900 puhelua.
Laki edellyttää, että yhteys terveysasemaan tulisi saada saman päivän aikana. Pisimmillään puhelua on joutunut odottamaan Keski-Uudellamaalla viikkoja.
Puhelinlinjat tukossa ympäri Suomea
Tilanne on välittynyt myös valvovalle viranomaiselle. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on saanut poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja juuri Keski-Uudeltamaalta.
Ylitarkastaja Oona Mölsän mukaan Keusoten tilanne korostui viime vuonna valvonnassa. Ilmoitusten mukaan henkilöt eivät ole saaneet yhteyttä terveysasemalle ja takaisinsoittoa on jouduttu odottamaan pitkään.
– Lisäksi epäselvyyttä on ollut siitä, voiko terveysasemalle myöskään mennä vaihtoehtoisesti paikan päälle. Tämän pitäisi olla potilaalla valittavissa oleva keino muissakin kuin kiireellisissä asioissa.
Etelä-Suomen avi on valvonut pääsyä perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon sekä suunnitelmaperusteisesti että reaktiivisesti eli ilmoitusten perusteella.
Viime vuoden lopulla se antoi huomautuksen välittömään yhteydensaantiin liittyen Keusotelle, Espoolle, Vantaalle ja kymenlaaksolaiselle Kymsotelle.
Keusotea myös kehotettiin korjaamaan tilanne vuoden 2022 loppuun mennessä.
Mölsä korostaa palvelunjärjestäjien vastuuta potilaiden oikeuksien toteutumisen varmistamisessa.
– Lähtökohtana ei voi olla se, että lakisääteiset palvelut saadaan järjestettyä vain, mikäli valvova viranomainen antaa siitä ohjausta tai siihen määrää.
Keski-Uudellamaalla asiakkaan lääkärikäynti yritetään hoitaa puhelun aikana
Vuosi on vaihtunut, ja tilanne Keusoten alueella on yhä ennallaan.
Avohoidon palveluista vastaava päällikkö Päivi Mäkelä-Bengs myöntää, että takaisinsoittojonojen kanssa on kamppailtu jo kaksi vuotta.
Tilanne paheni entisestään viime toukokuussa, kun rivistä poistui yksityinen palveluntuottaja, joka hoiti noin 2 500 puhelua viikossa.
– Erinäisistä sopimusteknisistä syistä jouduimme lopettamaan yhteistyökokeilun.
Pahimmillaan jonoon kertyi 3 500 puhelua loka-marraskuun vaihteessa.
Linjoja tukkivat myös samaa puhelinnumeroa käyttäneet influenssarokotuksen ajanvarausta tavoitelleet soittajat.
Mäkelä-Bengs kertoo, että jonojen purkamiseksi henkilöstö on tehnyt ylitöitä ja erillisiä jononpurkupäiviä.
Tammikuun alussa puhelinpalvelussa otettiin käyttöön valikko, jossa puhelut jaetaan kiirellisiin ja kiireettömiin. Kiireellisiä puheluita on noin viidennes kaikista puheluista.
Lisäksi vuoden alussa alueelle perustettiin etäterveysasema, joka pyrkii palvelemaan niitä asiakkaita, joiden asia voidaan hoitaa puhelimitse.
– Kiirepuhelulinja, jonka asiakkaita etäterveysasema vastaanottaa, on pystynyt hoitamaan 98 prosenttia puheluista saman päivän aikana.
Keusoten alueeseen kuuluvat Järvenpää, Hyvinkää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä ja Pornainen.
Kun puheluun on vastattu, alkaa uusi odotus
Kuntalaisten kärsivällisyyttä koetellaan vielä takaisinsoiton jälkeenkin.
Jos asia ei ratkea puhelimitse, etänä konsultoiva niin sanottu ratkaisijalääkäri arvioi, milloin asiakas tarvitsee ajan läsnävastaanotolle.
– Tällä hetkellä [ajan saaminen] kestää reilusti yli kolme viikkoa, Mäkelä-Bengs sanoo.
Yhtenä syynä on lääkärivaje. Esimerkiksi Mäntsälässä uupuu lähes 70 prosenttia lääkärityövoimasta.
Myöskään takaisinsoittojonojen lyhenemiseen ei ole luvassa pikaparannusta.
Siinä haasteena ovat hyvinvointialueen erilaiset potilasjärjestelmät. Tämän vuoden aikana Keski-Uudellamaalla siirrytään yhteiseen järjestelmään, joten koulutukset ja järjestelmän käyttöönotto aiheuttavat jälleen takaisinsoittoruuhkaa.
Keusoten avopalveluiden päällikkö Päivi Mäkelä-Bengs kertoo luottavansa, että puhelinruuhka saadaan lopulta haltuun.
– En voi sanoa, että se saadaan kuntoon nyt helmikuussa tai maaliskuussa. Uskon, että tilanne on parempi jo kevään aikana.
Lopulta mäntsäläläinen Maiju Tirkkonenkin sai soiton terveysasemaltaan. Omien sanojensa mukaan hän ehti odottaa takaisinsoittoa 20 päivää.
Hänet siirrettiin uuteen jonoon voidakseen hoitaa asiansa.
Millaisia kokemuksia sinulla on puhelinjonoista ja hoitoonpääsystä hyvinvointialueilla? Voit halutessasi olla yhteydessä toimitukseen sähköpostitse osoitteella helsinki@yle.fi.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin 28. tammikuuta kello 23:een asti.