Hyppää sisältöön

Saksan puolustusministeri: Ukrainalaisten Leopard-koulutus voi alkaa

Puola on esittänyt virallisen pyynnön Saksalle viedä Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan.

Puolan armeijan Leopard 2 -panssarivaunuja syyskuussa 2022. Kuva: Artur Widak / AOP
Yrjö Kokkonen

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kannustaa Leopard-taistelupanssarivaunuja omistavia maita aloittamaan ukrainalaisten vaunumiehistöjen koulutuksen. Pistoriuksen mukaan Saksa ei estä tätä.

Pistorius tapasi tänään tiistaina sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Tiedotustilaisuudessa Pistorius sanoi, ettei Saksan hallitus ole vielä tehnyt päätöstä Leopard-toimitusten sallimisesta.

Hän kuitenkin antoi ymmärtää hallituksen tiedostavan, että asia on kiireellinen. Pistoriuksen mukaan päätös on tulossa pian.

Saksan ja eritoten liittokansleri Olaf Scholzin jahkailu on harmittanut maita, jotka haluaisivat antaa Ukrainalle raskaampia aseita.

Puola on jättänyt virallisen pyynnön Saksalle, jotta se sallisi Leopard 2 -vaunujen toimittamisen Ukrainaan. Lupa tarvitaan, sillä Saksalla on vaunujen valmistusmaana oikeus päättää, lähetetäänkö vaunuja kolmanteen maahan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Puola anoo lupaa lähettää Ukrainaan 14 kappaletta Leopard 2A4 -tyyppisiä vaunuja. Puola anoo EU:lta toimitukselleen rahallista korvausta, sanoo pääministeri Mateusz Morawiecki.

Puola tietää, ettei 14 vaunua riitä muuttamaan sodan kulkua. Puola toivookin, että Leopardeja omistavat maat muodostaisivat liittouman, joka yhdessä toimittaisi vaunuja Ukrainaan.

Panssarivaunuja ei myöskään kannata lähettää ilman huoltoa ja varaosia.

Lähteet: Reuters, AP

Korjaus kello 16.05: Saksan liittokanslerin etunimi on Olaf, ei Olof.

Suosittelemme sinulle