Hyppää sisältöön

Pasteijoiden pakkauspäivät tulevaisuudessa, kuollut hiiri konehuoneessa ja sänky toimistossa – tämän tarkastajat näkivät Amissan leipomossa

Yle tutustui terveystarkastajien joulukuiseen raporttiin keuruulaisen leipomon tiloista. Tarkastajat olivat jo aiemmin huomauttaneet leipomoa lukuisista epäkohdista. Lopulta alkoi poliisitutkinta.

Amissan leipomo toimi Keuruulla maaliskuusta 2022 tammikuuhun 2023. Se valmisti erilaisia pakattuja leipomotuotteita, kuten lörtsyjä ja lihapiirakoita, valtakunnalliseen myyntiin. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Greta Virranniemi

Valmiiden pasteijoiden pakkauspäivät oli merkattu tulevaisuuteen. Toimistossa oli selvästi yövytty, vaikka se on kiellettyä. Alakerran ilmastointikonehuoneesta löytyi kuollut hiiri.

Muun muassa tällaisia huomioita tekivät terveystarkastajat Amissa Oy:n tiloissa joulukuussa. Keuruulainen leipomo nousi otsikoihin viime viikolla lukuisten ongelmiensa ja lopulta yrittäjän vangitsemisen myötä.

–Tapaus on poikkeuksellinen, koska siinä on edetty hallinnollisiin pakkokeinoihin. En ainakaan muista, että oltaisiin menty näin pitkälle minun urani aikana. Pääsääntöisesti toimijat tekevät korjaukset, jos annamme toimenpiteitä, joita pitää suorittaa, sanoo ympäristöterveyspäällikkö Rebekka Kinnunen Keuruunselän ympäristö- ja terveydensuojelutoimistosta.

Yle tutustui Keuruunselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimiston tarkastuskertomukseen, jossa tarkastajat listaavat havaintojaan leipomon tiloista käynniltään 14. joulukuuta.

Epäkohtien lista on pitkä.

Likaisia työvälineitä, haisevia vessoja ja virheitä etiketeissä

Kylmiöstä ja pakkaamosta löytyi pasteijoita, joiden pakkauspäiväksi oli merkattu 16. joulukuuta. Se oli kaksi päivää tulevaisuudessa.

Tuotteiden pakkaus oli käynnissä. Pakkauskoneessakin oli etikettejä, joiden pakkauspäivämäärä oli 16. joulukuuta.

Toimistossa odotti pedattu sänky, kuivumaan jätetty kylpypyyhe ja ruokailuastioita. Alakerran pesuhuoneesta löytyi hammastahna ja -harja sekä pesuaineita ja peseytymisvälineitä.

Tarkastajat pistivät selvät merkit yöpymisestä merkille, koska elintarvikkeiden valmistustilojen yhteydessä olevassa toimistossa ei saa yöpyä. Siitä oli huomautettu leipomoa jo aiemmin, mutta tilanne ei ollut muuttunut.

Tiskitiloissa kuivui matto. Lattiakaivo oli likainen ja haisi pahalle. Myös henkilökunnan wc-tilat olivat likaiset ja haisivat.

Osa pasteijapinnojen papereista oli likaisia ja pellit karstaisia. Tarkastajat eivät löytäneet pasteijapeltien puhdistukseen tarkoitettua laitetta leipomosta.

Kaiken keskellä käsiteltiin pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Tupakantumppeja lastauslaiturilla ja täysiä jätesäkkejä tuotantotiloissa

Lista ongelmista vain jatkuu.

Työvälineet olivat vääränlaisia. Jäädytetyistä jauhelihoista puuttuivat merkinnät jäädytyksestä tai sulatuksesta. Lihojen viimeinen käyttöpäivä oli 7. joulukuuta. Joidenkin mausteiden parasta ennen -päiväykset olivat umpeutuneet.

Tiloissa, joissa käsiteltiin pakkaamattomia elintarvikkeita, lojui täysiä jätesäkkejä. Tuotantotiloista ei löytynyt lainkaan biojäteastiaa. Pihan biojäteastioiden sisältö oli muuta kuin merkintä väitti. Lastauslaiturilla lojui tupakantumppeja.

Tuotantotiloissa odotti avoin soijarouhesäkki, vaikka tarkastajat olivat edelliskerralla huomauttaneet allergeenien käsittelystä.

Ongelmia oli myös monien dokumenttien ja todistusten kanssa.

Amissa ei pyynnöstä huolimatta ollut toimittanut terveysvalvonnalle omavalvontajärjestelmäänsä, työntekijöiden hygieniaosaamistodistutksia tai kirjanpitoa perehdytyksestä ja dokumentteja tuhoeläintorjunnasta. Puuttumaan oli jäänyt myös omavalvontasuunnitelma allergeenien ja intoleranssien käsittelystä.

Ruokavirasto määräsi myyjät hävittämään Amissan tuotteet

Terveystarkastajien joulukuinen käynti ei ollut ensimmäinen. He vierailivat leipomossa kaikkiaan kuusi kertaa viime vuonna. Ensimmäisen tarkastuksensa he tekivät maaliskuussa, jolloin leipomo aloitti toimintansa. Se oli tavanomainen tarkastus, joka tehdään kaikkien uusien toimijoiden tiloihin.

– Välillä tapahtui parannusta, välillä taas mentiin huonompaan suuntaan, kuvaa ympäristöterveyspäällikkö Rebekka Kinnunen.

Tarkastajat huomauttivat epäkohdista useaan otteeseen. Silti tilanne oli vielä joulukuussa niin huono, että viranomainen kielsi yritykseltä leipomotuotteiden valmistuksen ja myynnin.

Leipomo jatkoi toimintaansa viranomaisen kiellosta huolimatta ja toimitti tuotteitaan kauppoihin eri puolille Suomea, selviää Ruokaviraston päätöksestä. Lopulta Ruokavirasto määräsi elintarvikealan toimijat poistamaan Amissan tuotteet markkinoilta ja hävittämään ne.

Sittemmin poliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan ja käräjäoikeus on vanginnut leipomon yrittäjän.

– Se on erittäin harvinaista, kommentoi Kinnunen poliisitutkintaa.

Lisää aiheesta:

Amissa Oy on toiminut Keuruun entisen varuskunnan alueella. Videon kuvaus: Jarkko Riikonen / Yle, editointi: Niko Mannonen / Yle

Törkeistä rikoksista epäilty lihapiirakoiden ja lörtsyjen valmistaja on sotkenut asioita myös liikuntahallibisneksessä

Suosittelemme sinulle