Oulussa Haukiputaan Virpiniemen erikoinen kaavoitustilanne aiheuttaa ongelmia niin pitkäaikaisille asujille kuin uusillekin tulijoille.
Osalla asukkaista on yli 10 vuoden takaa paikallisen maistraatin lupa ja kunnan suostumus asua vakituisesti vapaa-ajan asuntojen alueella. Myöhemmin asunnon alueelta ostaneilla tai rakentaneilla ei vastaavaa lupaa ole.
Mauri Kuivala ehti rakentaa ja muuttaa perheineen Virpiniemeen väljemmän lupakäytännön aikaan vuonna 2011.
– Meillä ei isoja ongelmia ole ollut, mutta naapurustoon esimerkiksi avioliiton kautta muuttanut tai syntynyt ei saanut automaattisesti osoitetta kotiinsa, vaan heistä tuli niin sanotusti irtolaisia.
Digi- ja väestötietoviraston mukaan loma-asunnossa ei voi asua vakituisesti, tai ainakin henkilön katsotaan silloin olevan vailla vakinaista asuntoa. Tämä puolestaan voi vaikeuttaa virallisten asioiden hoitoa.
Virpiniemessä vakituisesti asuvat toivovat nyt selkeää ratkaisua mutkikkaaseen tilanteeseen.
Asunnon myynti omalle lapsellekin voi olla vaikeaa
Digi- ja väestötietoviraston osastopäällikkö, ylijohtaja Timo Salovaara myöntää, että erikoiset esimerkit ja käytännöt ovat mahdollisia.
– Esimerkiksi jos äidillä ei ole vakituista osoitetta, ei sitä voi syntyvällä lapsellekaan olla. Merkintöihin ja päätöksiin voi kuitenkin aina hakea oikaisua.
Kuivalan mukaan heille voi tulla vaikeuksia asunnon myyntitilanteessa, koska talo on loma-asuntoalueelle rakennettu.
– Alusta alkaen rakensimme talon vakituiseen asumiseen, johon meillä oikeus onkin, mutta jos myymme talon aikanaan vaikka lapsillemme, jotka ovat ehtineet asua muualla, niin he eivät saa vakituista asumisoikeutta nykyisessä mallissa, Kuivala pohtii.
Vuonna 2014 tuli voimaan valtakunnallinen linjaus, joka vaikeutti vapaa-ajan asunnon kirjaamista vakituiseksi asunnoksi väestötietokantaan. Uuden ohjeistuksen ja Oulun vuoden 2013 kuntaliitoksen jälkeen Virpiniemeen ei enää vakituisia asumisoikeuksia ole jaettu.
Talon luokittelu vapaa-ajan asunnoksi voi aiheuttaa muitakin ongelmia. Loma-asunnon ja omakotitalon hinnoittelussa, kysynnässä ja verotuskäytännöissä on eroja. Tämä on tullut tutuksi Virpiniemessä itsekin asuneelle kiinteistönvälitysyrittäjä Jonna Kurviselle.
– Vuoden 2014 muutos aiheutti epätietoisuutta asukkaissa ja ongelmiakin etenkin alueelle muuttaneille. Kauppa hiljeni Virpiniemessä 2014-2015 paikkeilla, mutta on noussut siitä uudelleen.
Kurvinen oli aikanaan itse aktiivisesti nostamassa alueen epäkohtia esille asukkaiden pyynnöstä, kun hän oli mukana kunnallispolitiikassa.
Vastustajat ihmettelevät kaavatyön kulkua
Vaikka iso osa Virpiniemen asukkaista on jo vuosien ajan toivonut muutosta asumismerkintöihin, niin osa asukkaista haluaisi säilyttää alueen vapaa-ajan käytössä.
Tyytymättömyyttä on aiheuttanut myös kaupungin kaavoitustyö. Alun perin kantaa muutokseen kysyttiin kortteleittain, mutta nyt asuintarkoituksen muutosta on pitänyt hakea jokaiselle tontille erikseen.
Kaavaluonnoksen asukaspalautteissa mainitaan muun muassa, että jos kyselyn aikana olisi ollut tiedossa tonttikohtainen kaavoitus niin vastaus ja kanta kaavoitukseen olisi vaihtunut.
– Tontin omistajana en näe mitään järkeä pitää omaa tonttia vain vapaa-ajanasuntotonttina, jos naapurusto on vakituisen asumisen tontteja, toteaa palautteessaan loma-asukas, joka ei hakenut muutosta tontilleen, koska oletti kaavoituksen etenevän korttelikohtaisesti.
Kaupunki puolustelee ratkaisuaan sillä, että suurin osa alueella on vakituisen asumisen kannalla. Kaava-alueella on 207 tonttia, joista 159:lle haetaan nyt muutosta. Määrä olisi kuitenkin pudonnut lähelle sataa, jos yhden asukkaan kanta olisi vaikuttanut koko kortteliin.
Kaikkiaan yli 20 tontin omistajaa ei ole kokenut muutosta tarpeelliseksi. Myös kaupungin 24 rakentamatonta tonttia säilyvät vapaa-ajan käytössä.
Kaupungin mukaan tyytymättömillä asukkailla on vielä mahdollisuus hakea käyttötarkoituksen muutosta tontilleen.
Maanmittauslaitoksen huoneistorekisterin mukaan Virpiniemen kaavamuutosalueella on noin 120 vakituisia asukasta. Lisäksi meren ja golfkentän tuntumassa asustaa enemmän tai vähemmän vakituisesti muitakin. Viitisen vuotta sitten pysyviä asukkaita arvioitiin olevan yli 170, ja uuden kaavoituksen myötä määrän ennakoidaan nousevan noin 600:aan.
Vakituista vapaa-aikaa Virpiniemessä
Virpiniemi tunnetaan merimaisemista, golfkentästään ja useista muistakin liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksistaan. Aluetta kehitetään nyt laajasti liikuntaan, lomailuun ja vakituiseen asumiseen liittyen.
Kiinteistönvälittäjä Jonna Kurvinen on tyytyväinen tulevista näkymistä.
– Itselläkin alueelta on mökki ostettu lyhytaikaista vuokrakäyttöä ajatellen, ja olen haaveillut mahdollisesta keskusvaraamon avaamisesta Virpiniemeen, yrittäjä miettii tulevia mahdollisuuksia.
Lomailijat ja vakituiset asukkaat ovat naapureita Virpiniemessä tulevaisuudessakin. Ranta-alueen uudet asuintontit on jo kaavoitettu vakituiseen asumiseen, ja ero viereisten kaava-alueiden kanssa käy yhä kapeammaksi.
Mauri Kuivala luottaa, että alueen asukkaiden eriarvoisuus saadaan purettua tulevassa kaavassa.
– Jo käytännön syistä olisi mielekästä, että alueita ja asukkaita kohdeltaisiin tasa-arvoisesti, ja uskon että siihen päästään, kun aluetta muutoinkin nyt kaavoitetaan ja rakennetaan.
Virpiniemen kaavamuutos pyritään saamaan valmiiksi tämän vuoden aikana.
9.2. klo 12.48. Korjattu yrittäjä Jonna Kurvisen nimi oikeaan muotoon Kurkisesta.