Hyppää sisältöön

Kiinalainen pikkukaupunki juhlii uuttavuotta ennätyspakkasessa – kiinalaismedia näyttää, kuinka kananmuna jäätyy -53 celsiusasteessa

”Kiinan pohjoisnavalla” mitattiin alle -50 celsiusasteen lukemat kolme päivää peräkkäin.

Suositussa talvilomakohteessa Mohessa oli viikonloppuna tavanomaistakin kylmempi.
Vilma Romsi

Kiinalainen uusivuosi alkoi Pohjois-Kiinassa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevassa Mohen kaupungissa sunnuntaina 53 asteen pakkasessa. Kyseessä on kaupungin mittaushistorian pakkasennätys.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters, yhdysvaltalainen uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun), Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä ei kuitenkaan ole koko Kiinan pakkasennätys. Kaikista kylmimmät lukemat – 58 pakkassastetta – mitattiin Genhen kaupungissa Sisä-Mongoliassa vuonna 2009.

Mohen aiempi pakkasennätys on vuodelta 1969, jolloin kaupungissa mitattiin -52.3 celsiusastetta.

Mohe on kylmien talviensa vuoksi ”Kiinan pohjoisnapana” tunnettu talvituristikeskus. Nyt sää on ollut kuitenkin epätavallisen hyytävä, sillä viranomaisten mukaan perjantaista lähtien lämpötila pysyi 50 pakkasasteen alapuolella kolme päivää peräkkäin.

Kiinan valtiollinen CCTV-media uutisoi Mohen kylmyydestä sunnuntaina näyttämällä, kuinka toimittaja rikkoi rautalapion päälle kananmunan, joka jäätyi hetkessä.

Nyt CCTV:n mukaan paikalliset viranomaiset ovat kaksinkertaistaneet ponnistelunsa normaalin lämmön- ja vedenjakelun ylläpitämiseksi uudenvuoden juhlakauden aikana. Esimerkiksi lämminvesisäiliöillä ja generaattoreilla varusteltuja rekkoja pidetään valmiudessa vuorokauden ympäri.

Meteorologien mukaan kylmä rintama jatkuu alueella tällä viikolla. Washington Postin mukaan Kiinan itäosiin, Japaniin, Korean niemimaalle ja Venäjän itäosiin on odotettavissa kylmää keliä tiistain ja keskiviikon aikana.

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi aiemmin tammikuussa, että viime kesä ja syksy olivat lämpimimmät 60 vuoteen Kiinassa. Ilmastonmuutoksen katsotaan voimistavan ja lisäävän sään ääri-ilmiöitä.

Suosittelemme sinulle