Hyppää sisältöön

Janna Jyrkistä, 15, koulitaan venäläisillä metodeilla huipulle – täydellisyyteen pyrkivä teini pitää vaativasta valmennuksesta

Taitoluistelun 15-vuotias Suomen mestari Janna Jyrkinen tavoittelee neloishyppyä. Tämän viikon EM-kotikisoissa kolmoishypyt saavat tosin vielä riittää.

Janna Jyrkinen on mukana Suomen EM-joukkueessa keskiviikkona alkavissa kotikisoissa. Kuva: EPA-EFE
Inka Henelius

Taitoluistelun EM-kisat Ylen kanavilla 25.–29. tammikuuta. Katso lähetystiedot tästä linkistä.

– Kyse on täysin fysiikasta. Ilmalentoajan pitää olla pitempi, eli luistelijan täytyy ponnistaa korkeammalle ja pyörimisen eli rotaation täytyy tapahtua nopeammin. Näin kiteyttää kolmois- ja neloishypyn eron taitoluisteluvalmentaja Marina Shirshova.

Venäläisnaiset ovat tuoneet viime vuosina vaativat neloishypyt osaksi naisten taitoluistelun arvokisoja. Venäläislähtöinen Shirsova on puolestaan työstänyt viime aikoina neloishyppyä naisten Suomen mestarin, vasta 15-vuotiaan Janna Jyrkisen kanssa.

– Minulla on korkeus ja rotaatio hallussa, mutta nyt täytyy saada vietyä hyppy loppuun asti. Ja joku päivä haluan saada sen kilpailussa, Jyrkinen juttelee tutussa ympäristössään Lappeenrannan Kisapuiston jäällä.

”Joku päivä” ei kuitenkaan ole ovella ihan vielä. Tällä hetkellä riskialttiin neloishypyn harjoittelu on tauolla, ja siihen paneudutaan jälleen keväällä. Haastatteluhetkellä keskitytään täysillä kisaohjelmien hiomiseen ja perustekniikkaan, tänään keskiviikkona alkavia EM-kotikisoja silmällä pitäen.

Kun venäläiset on suljettu kisoista ulos, ei suuria paineita neloishyppyjen tekemiselle ole.

Katso, miten Janna Jyrkinen kuivaharjoittelee.

Nuorten sarjoissa palkintoja kahminut Jyrkinen on tullut vauhdilla sisään aikuisten tasolle. Ensimmäinen naisten Suomen mestaruus tuli joulukuun puolivälissä Joensuussa ja ennätyspisteet ovat nousseet jo 170:n paremmalle puolen.

Jyrkinen on päässyt myös kansainvälisiin kisoihin ulkomaille. Kotimaassa hänet on nähty myös Finlandia Trophyssa ja Espoon kovatasoisessa GP-kisassa.

Espoon EM-jäällä Jyrkinen pääsee esittelemään taitojaan vielä suuremmalle yleisölle. Hän ei ota siitä turhia paineita.

– Minulla on ollut jo kahdet kisat Espoossa, joten tiedän millaista se on. Katsojat kannustavat tosi paljon ja se on ollut minulle uusi juttu. Mutta tykkään siitä, Jyrkinen paljastaa.

– Janna osaa kaikki vaikeat tekniset jutut, jotka riittävät Euroopan tasolla korkealle. Hänellä on repertuaarissaan myös kaikki kolmoishypyt, valmentaja Shirsova sanoo.

Vaativa valmentaja – samanlainen oppilas

Pietarissa taitoluisteluoppinsa saanut ja omalla luistelu-urallaan myös Pietarin jääsirkuksessa esiintynyt Marina Shirsova on vaativa valmentaja. Jyrkisen lisäksi hän valmentaa muun muassa Lappeenrannan Taitoluistelijoiden Iida Karhusta, nuorten Suomen mestaria.

– Teen töitä sillä mallilla, kuinka itse harjoittelin. Minulla on vahva näkökulma ja systeemi, joka on tuttu lapsuudestani. Vaadin paljon, mutta suunnitelma on selkeä. Milloin, mitä ja miksi? Myös urheilijan pitää tietää etapit, Shirsova avaa valmentamistaan.

Marina Shirsova ohjeistaa Janna Jyrkistä. Kuva: Timo Vaske / Yle
Janna Jyrkinen pitää valmentaja Maria Shirsovan vaativasta tyylistä. Kuva: Timo Vaske / Yle

– Marina on vaativa, mutta myös iloinen, huumorintajuinen ja auttavainen, Janna Jyrkinen luettelee valmentajansa luonteenpiirteitä.

Jyrkisen äiti on niin ikään venäläinen. Luistelija uskoo, että se on auttanut menestyksekästä yhteistyötä Shirsovan kanssa.

– Se on semmoista kulttuuria, että Venäjällä ollaan vaativia. Minulle se on ok ja jopa ihan hyvä, että vaaditaan, Jyrkinen toteaa.

Myös Jyrkisen esikuva tulee Venäjältä. Häntä kolme vuotta vanhempi Aleksandra Trusova, Pekingin olympiahopeamitalisti ja melkoinen hyppykone, joka on esittänyt onnistuneesti jopa neljää erilaista neloishyppyä kisaohjelmissaan.

Janna on vahva henkisesti, eikä vielä edes täysin ymmärrä kuinka vahva.

Marina Shirshova

Omiksi luonteenpiirteikseen Jyrkinen kuvailee periksiantamattomuuden, sinnikkyyden ja tavoitteellisuuden. Ne ovat näkyneet jo hyvin varhain lapsuudessa, kun Janna piti hakea kesken päiväkotipäivän harjoituksiin. Tai kun korona-aikana Jyrkinen ja Shirsova matkustivat kahdesti viikossa Helsinkiin harjoittelemaan, koska Lappeenrannan jäähallit olivat kiinni.

– Jannaa on ilo valmentaa. Hän on monipuolinen, mukava ja rohkea. Ei ihan helppo tyyppi, mutta niin pitääkin olla meidän lajissa. Janna on vahva henkisesti, eikä vielä edes täysin ymmärrä kuinka vahva, Shirsova näkee.

– Asetan itselleni tavoitteet ja yritän myös päästä niihin. Pitää olla melko täydellinen, oikeastaan melkein kaikessa, Jyrkinen myöntää nauraen.

Se näkyy myös koulussa. Jyrkinen käy peruskoulun yhdeksättä luokkaa Kesämäen kansainvälisellä luokalla ja todistusten numerot ovat vähintään ysiä.

Janna Jyrkinen ja hänen koiransa Axel. Kuva: Janna Jyrkisen kotialbumi

Kun Jyrkinen haluaa rentoutua, hän lähtee ulos koiransa kanssa. Rotu on pieni ja pörröinen pomeranian, joka tottelee nimeä Axel. Tietenkin taitoluisteluhypyn mukaan.

– Aina luistelu ei tunnu helpolta ja hauskalta. Tässäkin lajissa pitää mennä välillä mukavuusalueen ulkopuolelle. Se on ehkä sitä arkirutiinia, mitä meidän pitää vielä työstää, mutta se on normaalia tuon ikäiselle huippu-urheilijalle, Shirsova myöntää.

”Koen, että olen kypsä ja valmis kisaamaan aikuisten sarjassa”

Taitoluistelijoiden ikä on noussut viime vuosien aikana niin suureksi puheenaiheeksi, että päätös aikuisten sarjan ikärajan nostamisesta 15 vuodesta 17 vuoteen on jo tehty.

Muutos tehdään asteittain, joten Janna Jyrkisen kohdalla se ei vaikuta enää kisaamiseen. Muutaman kuukauden kuluttua helmikuussa hän täyttää jo 16 ja vuonna 2024 juurikin 17, mikä on silloin myös uusi alaikäraja naisille.

– Itse koen, että olen jo nyt ihan kypsä ja valmis kisaamaan aikuisten sarjassa, Jyrkinen sanoo.

Janna Jyrkinen, 15, kokee olevansa valmis aikuisten taitoluistelusarjaan.

Ikärajamuutoksella on haluttu puuttua muun muassa terveysongelmiin, joita kehittyvillä nuorilla naisilla on vaativassa lajissa esiintynyt. Erityisesti selän ongelmat saattavat jäädä muistoksi koko loppuelämän ajaksi.

– Minulle tämä ei ole yksinkertainen asia. Olen itse paitsi valmentaja, niin myös luistelijan vanhempi. Näen asian toisaalta niin, että jos urheilija voittaa kaiken jo 15–16 vuotiaana, niin sen jälkeen hänellä on vielä aikaa keskittyä opiskeluun ja päästä mukaan normaaliin työelämään. Opiskelun, työn ja huippu-urheilun yhdistäminen on niin vaikeaa, Shirsova miettii.

Shirsovan tytär Alisa Efimova (23) edustaa pariluistelussa Saksaa, belgialaissyntyisen Ruben Blommaertin kanssa. Pari on mukana myös EM-kisoissa, joten Shirsovalla riittää kisoissa tuplasti jännitettävää. Mutta mitkä ne realistiset tavoitteet Janna Jyrkisen suhteen olivatkaan?

– Meidän tavoite on tehdä kaksi ehjää ohjelmaa. Ja täytyy tietysti muistaa, että vain 24 parasta pääsee mukaan vapaaohjelmaan, Shirsova sanoo.

Janna Jyrkinen kilpailee taitoluistelun EM-kisojen naisten lyhytohjelmassa torstaina. Suora lähetys Areenassa kello 13.30 alkaen. Lähetys TV2:ssa klo 15.

Suosittelemme sinulle