Hyppää sisältöön

Ruokavirasto hyväksyi Savolainen talkkuna -nimisuojahakemuksen

Nimisuojahakemus perustuu savolaisen talkkunan maineeseen perinteisenä savolaisena viljatuotteena. EU:n nimisuojajärjestelmän tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä.

Muun muassa kalakukolla on EU:n nimisuoja. Tosin kalakukon tapauksessa nimisuoja johti siihen, että moni perinteinen valmistaja ei enää kutsu kalakukkoa kalakukoksi vaan myy niitä muulla nimellä. Kuva Hanna Partasen leipomosta Kuopiossa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskee Savolainen talkkuna ja Savolainen talakkuna -nimitysten rekisteröintiä. Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on Proagria Itä-Suomi ry.

Nimisuojahakemus perustuu savolaisen talkkunan maineeseen perinteisenä savolaisena viljatuotteena, jonka erityispiirteinä on sen tumma väri ja karkea rakenne. Se juontaa juurensa alkeellisista jauhoruuista, joita satoja vuosia sitten valmistettiin kuivamuonaksi mukaan erä- ja sotaretkille. Savossa talkkunasta valmistetaan yleensä puuroa.

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia.

Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3500 nimitystä, joista suomalaisia on 13. Muun muassa kalakukolla on EU:n nimisuoja, mikä johti kuitenkin siihen, että moni perinteinen kalakukon valmistaja alkoi myydä tuotteitaan muulla nimellä.

Savolainen talkkuna/Savolainen talakkuna -päätökseen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä Ruokaviraston verkkosivuilla 2. maaliskuuta saakka. Päätökseen on mahdollista hakea oikaisua.

Lopullisen päätöksen nimen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio.

Suosittelemme sinulle