Hyppää sisältöön

Noin 80 työpaikkaa on liipaisimella Lahdessa, koska bussikoriyhtiö aloittaa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut

Bussikoreja suunnittelevan yhtiön tulevaisuus on vaakalaudalla, kun emoyhtiö ruotsalainen Scania järjestelee toimintojaan

Lahden Okeroisissa sijaitsevan Scanian tytäryhtiön koko henkilöstö on kutsuttu muutosneuvotteluihin. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Ruotsalainen kuorma-autojen ja bussien suurvalmistaja Scania AB suunnittelee toimipaikkojensa uudelleenjärjestelyjä kevään aikana.

Muutokset ulottuvat myös Lahden Okeroisiin, jossa Scanian tytäryhtiö SOE Busproduction Finland ilmoitti tänään aloittavansa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen sanomat.

Bussikorien tuotanto loppui Lahdessa jo vuoden 2021 keväällä ja silloin työt loppuivat noin 200 työntekijältä. Korien tuotekehitys- ja suunnittelutyöhön jäi 80 henkilöä, jotka ovat nyt kaikki kutsuttu muutosneuvotteluihin.

Viime vuodet Lahdessa on suunniteltu ja valmistettu niin sanottuja proto-autoja pääomistajalta Ruotsista tulevien toiveiden mukaisesti.

Nämä testivaiheessa olevat valmiit automallit on sitten lähetetty eteenpäin, ja Scania on arvioinut niiden jatkomahdollisuudet varsinaisessa bussituotannossaan.

– Uskoakseni tämä tuli yllätyksenä niin meille työntekijöille kuin yrityksen johdollekin, vaikka itselläni on ollutkin pieniä aavistuksia, sanoo pääluottamusmies Tommi Vanhala.

– Tässä voi helposti mennä reilusti yli kuusi viikkoa. Uskon, että maaliskuun lopulla selviää mikä on Lahden toimipisteen tulevaisuus, arvioi Ylelle toimitusjohtaja Jani Helviö.

Parin vuoden takainen tilanne laajoine irtisanomisineen oli niin kova isku Lahden seudulle, että Työ- ja elinkeinoministeriö osoitti runsaat miljoona euroa Hämeen ELY-keskukselle rakennemuutostilanteeseen. Lisäksi TE-keskukseen palkattiin myös ylimääräinen työntekijä.

Suosittelemme sinulle