Hyppää sisältöön

Tipahtiko postiluukustasi kutsu terveystarkastukseen? Sen saivat sadat muutkin Pohjois-Pohjanmaalla asuvat

Kyseessä on THL:n tutkimus, jonka tavoitteena on saada tilannekuva Suomen väestön terveydestä. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kaupunkien terveyspalveluita kehitettäessä.

Tiistaina 24.1. tutkimusta esiteltiin mediatilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Videolta voit katsoa, millaisia asioita terveystarkastuksessa testataan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n aloittamia laajoja terveystarkastuksia tehdään myös Pohjois-Pohjanmaalla. Tarkastuksiin osallistuu yhteensä 10 000 suomalaista noin viideltäkymmeneltä eri paikkakunnalta.

Kyseessä on THL:n Terve Suomi -tutkimus, jonka tavoitteena on saada tilannekuva Suomen väestön terveydestä ja hyvinvoinnista. Kutsu terveystarkastuksiin on lähetetty satunnaisotannalla valituille yli 20-vuotiaille. Terveystarkastusten lisäksi noin 66 000 suomalaiselle on lähetetty terveyskysely.

Tutkimus antaa tietoa muun muassa kansansairauksista ja auttaa siten ennaltaehkäisemään sairauksia. Tietoja voidaan käyttää esimerkiksi päätöksenteon tukena ja terveyspalvelujen kehittämisessä. Tämän vuoksi myös Oulun kaupungin suunnittelija Virpi Knuutinen kehottaa osallistumaan tutkimuksiin.

– Tutkimusten myötä saadaan monipuolista tietoa siitä, kuinka oululaiset voivat. Tämä tieto on tärkeää, jotta voimme hyödyntää sitä kehittäessä hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä palveluita, Knuutinen kertoo.

Oulun seudulta terveystarkastuksiin on kutsuttu liki 600 henkilöä, Raahesta 141 ja Taivalkoskelta 143.

Terveystarkastuksessa testataan muun muassa näkö ja kuulo, otetaan veri-, uloste-, virtsa- ja hiusnäyte, tehdään keuhkojen puhalluskoe ja testataan fyysistä kuntoa. Lisäksi kartoitetaan muistia, tarkkaavuutta ja esimerkiksi stressiä.

Voit keskustella aiheesta 25. tammikuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle