Hyppää sisältöön

Niinistö ja Zelenskyi keskustelivat mahdollisesta Leopard-liittoumasta: katso tallenne koko tiedotustilaisuudesta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vieraillut tiistaina Ukrainassa.

Zelenskyi ja Niinistö keskustelivat siitä, voisiko Suomi lähteä mukaan Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle toimittavien maiden liittoumaan.
Saana Uosukainen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja presidentti Sauli Niinistö ovat keskustelleet tänään Kiovassa Suomen tuesta Ukrainalle. Esille nousi myös se, lähtisikö Suomi mahdollisesti mukaan Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle toimittavien maiden liittoumaan.

– Olemme kiitollisia Suomen valmiudesta osallistua liittoumaan, kertoi Zelenskyi presidenttien englanninkielisessä tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Suomella on Leopard-taistelupanssarivaunuja, joita Puola on aiemmin kaavaillut lähettävänsä Ukrainaan ja perustavansa liittouman, jonka avulla panssarivaunuja muun muassa huollettaisiin.

Niinistön mukaan tulevassa avussa on kyse muustakin kuin pelkistä panssarivaunuista ja Suomen tarkka rooli yhteistyön rakentamisessa Leopardien ympärillä on vielä auki.

Niinistö muun muassa muistutti Suomella olevan asevelvollisuusjärjestelmän ansiosta paljon osaamista koulutuksessa.

Useita aiheita esillä

Presidentit keskustelivat kahdesti ja Zelenskyin mukaan aiheina ovat olleet myös rauhansopimussuunnitelmat sekä viljakuljetukset.

– Hän korosti keskustelun tarvetta tällaiselle laajemmalle peace-konferenssille, kertoi Niinistö suomalaisille toimittajille tapaamisten jälkeen.

– Niin erilaisia kuin olemmekin, eiköhän olisi jotain yhteistä löydettävissä, sanoi Niinistö. Niinistön mukaan rauhasta ei kuitenkaan ole kovin paljon viitteitä Ukrainassa.

Tiistain keskusteluissa olivat myös esillä Venäjän vastaisten pakotteiden paineen ylläpito ja niiden kiertämisen estäminen. Niinistö korosti myös Venäjän valheellista narratiivia (kertomusta) vastaan taistelemisen tärkeyttä.

– Meille Euroopassa on hyvin tärkeää ymmärtää, mitä todella on tapahtunut ja kuka tekee mitä, Niinistö sanoi.

Kyseessä on Niinistön ensimmäinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen sinne viime vuoden helmikuussa.

Päivitetty 21:58: Niinistön sitaateilla rauhaan liittyen.

Lähde: Reuters, STT

Suosittelemme sinulle