Hyppää sisältöön

Teollisuuden lakkoja uhataan laajentaa – Teollisuusliitolta ja toimihenkilöiltä uudet työtaisteluilmoitukset

Teollisuustyöntekijät ja toimihenkilöjärjestö Pro ilmoittivat uusista lakoista helmikuun toiselle viikolle. Myös ylityökieltoa pidennetään.

Teollisuuden palkkakiistoja sovitellaan valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä. Kuvassa ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden työnantajien neuvottelijoita 21.1. Kuva: Sasha Silvala / Yle
Jyrki Hara

Palkkakiista teollisuudessa syveni tiistaina, kun työntekijöitä edustava Teollisuusliitto antoi jo toiset lakkovaroitukset teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen.

Teollisuusliiton uudet lakkovaroitukset koskevat yhteensä 122:ta toimipaikkaa 8.–10. helmikuuta. Lakkojen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee liiton mukaan noin 11 400 työntekijää.

Lisäksi Teollisuusliitto pidentää teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden ylityökieltoja helmikuun 10. päivään asti.

– Yritämme pysäyttää työntekijöiden köyhtymisen. Sen ei tavoitteena pitäisi olla kenellekään kohtuuton, vaan pikemminkin päinvastoin. Valitettavasti työnantajapuoli ei näe asiaa näin, joten joudumme laajentamaan työtaistelutoimia, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tiedotteessa.

Myös toimihenkilöjärjestö Pro varoitti lakoista teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla 8.–10. helmikuuta ja 11.–17. helmikuuta.

Viime viikolla samat ammattiliitot sekä ylempien toimihenkilöiden YTN ilmoittivat kolmipäiväisistä lakoista teollisuuteen helmikuun alkupäiville. Työtaisteluilla ovat lisäksi uhanneet ainakin Sähköliitto, auto- ja kuljetusalan palkansaajajärjestö AKT ja palvelualojen ammattiliitto PAM.

Työnantaja: Sarjatuli ihmetyttää

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi paheksui uusia työtaisteluilmoituksia tiistaina.

− Ammattiliitoilla on toki työtaisteluoikeus, mutta kyllä tämä sarjatuli vähän ihmetyttää. Aiemmin ilmoitettujen lakonuhkien sovittelu on saatu hädin tuskin käyntiin, kun tulee jo uusia varoituksia, Ruohoniemi sanoi tiedotteessa.

Työehtoriitojen sovittelua jatkettiin tiistaina. Osapuolet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen palkankorotusten tasosta.

Suosittelemme sinulle