Hyppää sisältöön

Vaasan paikallisliikenne saa runsaasti moitteita kuljettajien käytöksestä – ”huomautuksia on annettu rakentavassa hengessä”

Marraskuun alusta lähtien moitteita on kasaantunut yli 200, joista ainoastaan murto-osa on käsitelty Vaasan kaupungin toimesta. Kiitoksia on kertynyt kymmenkunta.

Folk står och väntar på en buss i Vasa centrum en dag i november.
Osa moitteista koskee kuljettajien käytöstä matkustajia kohtaan. (arkistokuva) Kuva: Markus Bergfors / Yle
Sebu Björklund

Vaasan paikallisliikenne Lifti saa edelleen paljon palautetta Vaasalaisilta. Silmiinpistävän moni palautteista koskee kuljettajien käyttäytymistä, sekä liikenteessä että matkustajia kohtaan.

Palautteet on poimittu Vaasan kaupungin palautesivulta (siirryt toiseen palveluun):

Hei, ke 30.11. linja 5 klo 16.30 keskustasta Kråklundiin ajoi melko huolimattomasti Purolassa. Päiväkodin kohdalla ajoi vauhdilla hidastetöyssyyn ja pari käännöstä myöhemmin (edelleen Purolassa) kääntyessä bussin oikea kylki osui tolppaan. Kuski pysähtyi tämän jälkeen tarkistamaan mahdolliset jäljet bussissa. Olisi hyvä ajaa vähän huolellisemmin, ettei tarvitse asiakkaiden pelätä kyydissä.

Tila: Vastaanotettu, Saapunut: 2.12.2022

Liikennepäällikkö Pertti Hällilä on tietoinen kuljettajiin kohdistuneiden palautteiden määrästä, ja toteaa että hänen tietojen mukaan toimenpiteisiin on ryhdytty.

– Tietääkseni huomautuksia ja varoituksia on annettu, mutta en voi kommentoida liikennöitsijän puolesta.

Liikennöitsijä Vekka-groupin toimitusjohtaja Tomi Vasiljev haluaa vastata kysymyksiin sähköpostitse. Hän toteaa että huomautuksia on annettu rakentavassa hengessä.

– Kuljettajalta edellytetään ammattimaisen ajon lisäksi myös sitoutumista asiakaspalveluun. Se on vuorovaikutteista ja siksi se on monelle oppimisprosessi, jossa tuemme kaikkia työntekijöitä. Irtisanomiset ovat äärimmäinen toimenpide, Vasiljev sanoo.

Ongelmien taustalla on Vasiljevin mukaan alaa vaivannut kuljettajapula.

– Koronan johdosta koko Suomeen syntyi kuljettajapula, uusia kuljettajia ei hakeutunutkaan alalle. Tilanne oli huonoimmillaan viime vuonna, kunnes liikennemäärät alkoivat palautua normaaleiksi.

Marraskuun alusta lähtien kaupunki on vastaanottanut 240 moitetta. Näistä Vaasan kaupunki on ehtinyt käsitellä ainoastaan 31 kappaletta.

Kuski moittii kuinka pitäisi vilkuttaa että haluaa kyytiin mutta samalla ajelee punaisia päin jatkuvasti. Aika ristiriitaista motkottaa muille jos oma käytös on huonoa.

Tila: Käsitelty, Vastattu: 24.11.2022 Kiitos palautteesta. Annamme asiasta palautetta bussiyhtiölle. t Pertti Hällilä

Hällilän mukaan hitaan käsittelyn syynä ovat joulu- ja tammikuun budjettikiireet. Palautteen käsittelyyn ei yksinkertaisesti ole ollut riittävästi resursseja.

– On kuitenkin hyvä että palautetta tulee runsaasti, sillä se antaa suuntaviivoja korjattaville asioille.

Vaasan kaupungin ja Vekka-groupin sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan kaupunki voi sakottaa liikennöitsijää toistuvien virheiden johdosta.

Näin ei kuitenkaan suuressa määrin ole toimittu. Hällilän mukaan laskutettu summa on ”toista tuhatta euroa”.

Potkikaa mäkeen teidän bussikuskit. He tulevat ennemmin tai myöhemmin tappamaan jonkun. Aivan älytöntä sekoilua liikenteessä. Huolestuttavaa olette surkea firma. En tapaa palautetta antaa mutta menee tunteisiin tälläinen idiotismi. Punasiapäin ajamista. Ihmisten kastelua vesilätäköillä ja tasa-arvoisten risteysten laiminlyöntiä. Nämä kaikki alle viiden päivän sisään….

Tila: Vastaanotettu, Saapunut: 13.1.2023

Tilanteeseen pyritään löytämään parannuskeino

Vasiljev muistuttaa, että Lifti, aloitti toimintansa vajaat 7 kuukautta sitten.

– Olemme jatkuvasti pyrkineet kehittämään palvelua, sekä käyttäjä- että kuljettajapalautteen perusteella. Uudistusten käyttöönotto on hyvin samanlainen prosessi myös muissa kaupungeissa, kun paikallisliikennettä kehitetään.

Yhteistyötä Vaasan kaupungin suuntaan Vasiljev kuvaa ajantasaisena ja rakentavana.

– Pidämme päivittäin yhteyttä, Vasiljev toteaa.

Myös Hällilä muistuttaa, että suurin osa kuljettajista tekee työnsä hyvin.

Suosittelemme sinulle