Hyppää sisältöön

Ruotsin pääministeri: Nato-jäsenyys kaikista tärkein kansallinen turvallisuuskysymys – Suomi ja Ruotsi jatkavat prosessia yhdessä

Turkki on ilmoittanut, että se peruu toistaiseksi kolmikantaneuvottelut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyydestä.

Pääministeri Ulf Kristersson ja ulkoministeri Tobias Billström kuvattiin lokakuussa 2022 Ruotsin hallituksen virkaanastujaisissa. Kuva: Jessica Gow / EPA

– Mikään muu kansallinen turvallisuuskysymys ei ole yhtä tärkeä kuin se, että pääsemme Natoon nopeasti ja yhdessä Suomen kanssa, pääministeri Ulf Kristersson sanoi tiedotustilaisuuden alussa.

Kristersson viittasi ulkoministeri Pekka Haaviston ja kokoomuksen Petteri Orpon tänään toistamaan lupaukseen, että Suomi haluaa Natoon yhdessä Ruotsin kanssa. Näin siitä huolimatta, että Nato-jäsenyyksien ratifiointi on venynyt.

Turkki ilmoitti tänään tiistaina, että se peruu toistaiseksi kolmikantaneuvottelut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyydestä. Virkamiesneuvottelujen oli määrä jatkua Brysselissä helmikuussa.

– Ymmärrämme, että tämä on turhauttavaa, mutta luotamme Suomen lupaukseen viedä prosessi loppuun yhdessä Ruotsin kanssa, Kristersson sanoi.

– He ovat myös todenneet, että jos Ruotsi pysyvästi suljettaisiin Naton ulkopuolelle, Suomi pyrkisi Natoon yksin.

Kristersson painotti, että tässä vaiheessa Suomi ja Ruotsi kulkevat Natoon käsi kädessä. Hän korosti, että Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut huonommaksi ja toisti, että Nato-jäsenyys on Ruotsin hallitukselle ykkösprioriteetti.

– Kehotan kaikki Ruotsissa ymmärtämään tilanteen vakavuuden. Olemme turvallisuustilanteessa, joka on pahin toisen maailmansodan jälkeen, Kristersson sanoi.

Pääministeri kehotti ruotsalaisia rauhallisuuteen

Turkki on reagoinut voimakkaasti siihen, että Ruotsin hallitus ei estänyt Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla lauantaina järjestettyä mielenosoitusta, jossa äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin.

Kristersson kehotti kaikkia ruotsalaisia rauhallisuuteen ja toivoi, että kolmikantaneuvottelut saadaan käyntiin pian.

– Vuoropuhelumme on toiminut tähän asti. Emme aina ole yhtä mieltä kaikista asioista, mutta olemme pystyneet keskustelemaan, Kristersson sanoo.

Hän ei usko, että Turkin viimeaikaiset lausunnot merkitsisivät loppua Ruotsin Nato-prosessille. Hän toisti moneen kertaa toivovansa, että vuoropuhelu saadaan uudelleen käyntiin.

Ruotsin hallitus on tuominnut Koraanin polttamisen mielenosoituksessa. Kristersson kehottaa mielenosoittajia pohtimaan, millaisia keinoja he käyttävät.

– Moni ruotsalainenkin pahastuu, jos Ruotsin lippu poltetaan, Kristersson huomauttaa. Turkkilaiset mielenosoittajat polttivat Ruotsin lipun sunnuntaina.

Tiedotustilaisuuteen osallistuivat Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, ulkoministeri Tobias Billström ja puolustusministeri Pål Jonson.

Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta alta:

Suosittelemme sinulle