Hyppää sisältöön

Ukrainan presidentti Zelenskyi: Ukraina tarvitsee todellisia päätöksiä panssarivaunuista

Zelenskyi kertoi Venäjän valmistelevan uusia hyökkäyksiä samalla, kun venäläisjoukot ovat lisänneet painetta Bahmutin suunnalla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti tiistaina lehdistötilaisuuden presidentti Sauli Niinistön vierailun yhteydessä Kiovassa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Ukrainan hallinto tarvitsee todellisia päätöksiä modernien panssarivaunujen toimittamisesta. Hän sanoi myös, että panssarivaunuista käytävän keskustelun olisi myös syytä päättyä päätöksiin. Zelenskyi kommentoi asiaa päivittäisessä videopuheessaan tiistai-iltana.

Zelenskyin mukaan kysymys ei ole siitä, toimitetaanko 10 vai 15 panssarivaunua, sillä Ukraina tarvitsee niitä enemmän.

– Tarvitsemme todellisia päätöksiä puolustuksemme vahvistamisesta terroristeja vastaan. Liittolaisillamme on vaatimamme määrä panssarivaunuja. Kun tarvittavat, raskaat päätökset on tehty, kiitämme teitä ilolla niistä jokaisesta, Zelenskyi sanoi.

Saksalaismediat uutisoivat tiistaina, että Saksa on päättänyt toimittaa Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja. Lisäksi hallitus on päättänyt hyväksyä myös Saksan liittolaisilleen myymien Leopardien toimittamisen Ukrainalle.

Mediatietojen mukaan sekä Saksan että Yhdysvaltojen odotetaan ilmoittavan tankkien antamisesta Ukrainalle keskiviikkona. Myöskään Valkoinen talo ei ole kommentoinut tietoja.

Zelenskyi kiitti presidentti Sauli Niinistöä ja Suomea

Puheessaan Zelenskyi myös kertoi Venäjän valmistelevan uusia hyökkäyksiä niillä joukoilla, joita se kykenee mobilisoimaan.

– Miehittäjät ovat jo lisänneet painetta Bahmutissa ja Vuhledarissa sekä toisaallakin. Ja he haluavat lisätä painetta suuremmassa mittakaavassa, Zelenskyi sanoi.

Lisäksi Zelenskyi kiitti puheessaan Suomea ja presidentti Sauli Niinistöä, joka vieraili tiistaina Ukrainassa ja muun muassa tapasi presidentti Zelenskyin pääkaupungissa Kiovassa.

– Saamme Suomelta uuden tukipaketin, joka sisältää tukea puolustukseemme, Zelenskyi sanoi.

Lopuksi Zelenskyi kertoi puheessaan, että maan hallinnon korkeiden virkamiesten vaihto oli tarpeen maan hallinnon vahvistamiseksi.

Presidentin mukaan henkilöstövaihdos auttaa sekä maan puolustusta että välien parantamista eurooppalaisiin instituutioihin.

Aiemmin tiistaina selvisi, että useita Ukrainan valtionhallintoon kuuluneita ihmisiä on eronnut johtotehtävistään korruptiosyytösten saattelemana. Kyse oli suurimmasta Ukrainan johtoa ravistelleesta henkilöstövaihdoksesta kohta vuoden kestäneen sodan aikana.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle