Hyppää sisältöön

Mediat: Yhdysvallat taipui lähettämään Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle

Medialähteiden mukaan panssaripäätös on osa sopua Saksan kanssa. Myös Saksa on päättänyt lähettää Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja, saksalaismedia kertoi tiistaina.

Mediatietojen mukaan Yhdysvallat voisi toimittaa noin 30 M1 Abrams -taistelupanssarivaunua.
Vilma Romsi

Yhdysvallat on aikeissa lähettää M1 Abrams -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, kertovat esimerkiksi uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun) virkamieslähteisiinsä viitaten. Panssaripäätöksestä uutisoi ensimmäisenä Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).

Jo aiemmin saksalainen sanomalehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun) kertoi lähteidensä perusteella, että Saksa on lähettämässä Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Valkoisen talon odotetaan julkistavan panssaritoimitukset jo keskiviikkona.

Kahden virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat voisi lähettää noin 30 panssarivaunua. Toinen lähteistä kertoo, että Yhdysvallat aikoo lähettää myös pienen määrän panssarivaunujen huoltotöihin ja hinaamiseen tarkoitettuja ajoneuvoja.

Tankkien varsinainen toimitusaikataulu on vielä epäselvä, ja joukkojen kouluttaminen tankkien tehokkaaseen käyttöön voi kestää useita kuukausia, kertovat virkamieslähteet CNN:n mukaan.

Saksan päätös vaikuttaa myös Suomen mahdollisuuksiin toimittaa panssareita

Wall Street Journal uutisoi omien lähteidensä pohjalta, että Abrams-tankkien lähettäminen olisi osa diplomaattista sopua Yhdysvaltojen ja Saksan välillä.

Ukraina on havitellut erityisesti saksalaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, mutta Saksa on epäröinyt niiden lähettämistä peläten raskaiden hyökkäysaseiden laajentavan sodan Ukrainan ulkopuolelle.

Torstai-iltana Der Spiegel kuitenkin uutisoi, että liittokansleri Olaf Scholz olisi päätynyt panssaritoimitusten kannalle. Saksan kerrotaan lähettävän noin komppanian verran panssareita, eli noin 14 kappaletta.

Lehden lähteiden mukaan Saksa myös sallisi muiden maiden, kuten Puolan lähettää panssarivaunuja Ukrainaan.

Puola on aiemmin kaavaillut lähettävänsä Ukrainaan ja perustavansa liittouman, jonka avulla panssarivaunuja muun muassa huollettaisiin.

Myös Suomella on Leopard-taistelupanssarivaunuja. Suomi on jo aiemmin ilmaissut halukkuutta lähettää omia Leopardejaan, mikäli Saksa antaa asialle hyväksyntänsä.

Lue lisää aiheesta:

Ukrainan presidentti Zelenskyi: Ukraina tarvitsee todellisia päätöksiä panssarivaunuista

Länsi tarjoaa Ukrainalle monenlaisia panssarivaunuja, mutta Ukraina haluaa juuri Leopardeja – asiantuntija arvioi, miksi

Kirjeenvaihtajan analyysi: Saksan Scholz pelkää Leopardien lähettämistä Ukrainaan, mutta paine kasvaa nyt myös omien joukossa

Suosittelemme sinulle