Kouvolan kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu kertoo, että Kouvolassa lasten ja nuorten monipuolisen lukutaidon lisääminen on kirjastotoimen ydintavoite.
– Lukeminen on paitsi elämän merkityksellisyyttä vahvasti lisäävä taito, myöskin eloonjäämistaito. Siksi valtakunnallinen kirjastokäyntien väheneminen on huolestuttava trendi, Kunttu sanoo.
Erityisesti nuoret käyttävät kirjastoja yhä vähemmän, selviää alkuvuonna julkaistusta Sivistyskatsauksesta. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön ensi kertaa tekemä julkaisu, joka tarkastelee OKM:n hallinnonalan kehitystä viime vuosikymmeninä.
Muutos kirjastojen asiakasmäärissä on tapahtunut 15 viime vuoden aikana. Lainaajien osuus väestöstä putosi 2020-luvun alkuun mennessä puolesta kolmannekseen.
Kunttu jakaa tunnustusta erityisesti kaupungin perusopetukselle: koululaisryhmät ovat Kouvolan kirjastoissa tuttu näky.
Myös varhaiskasvatus on jatkuvasti aktiivisempi.
– Erityisesti kirjastoauto Tesaurusta kysellään jatkuvasti vierailuille päiväkoteihin. Kirjastoauto onkin kasvattanut asiakaskäyntejään peräti 75 prosenttia.
Lasten ja nuorten kirjastonkäyttö lisääntyi Kouvolassa viime vuonna. Kasvussa ovat sekä käynnit että lainausmäärät. Koko maahan verrattuna suunta on siis päinvastainen.
Hiljaisuus-kylttejä ei näy seinillä
Kuntun mukaan lukutaitoa edistävistä tapahtumista on pyritty tekemään houkuttelevia. Toiveena on, että lapset ja nuoret asioisivat kirjastossa runsaasti myös vapaa-ajallaan. Esimerkiksi Kunttu nostaa pedagogiset pakopelit, joissa kirjallisuuteen tutustutaan yhteisöllisen ongelmanratkaisun lomassa.
– Varmasti sieltä joskus joku kirjakin lähtee mukaan. Niin kauan kuin tässä yhteiskunnassa eletään ja nuoria on, tilanteita voi tulla eteen. Niitä ratkotaan sitten tarpeen tullen, Kunttu linjaa.
Kouvolassa on aiemmin noussut otsikoihin nuorten häiriköinti kirjastoissa.
Kirjaston tavoitteena on tarjota kaikenikäisille mahdollisimman turvallinen kokemus. Tiloja järjestellään sen mukaan, että kaikkien oikeus oleskeluun toteutuu mahdollisimman hyvin. Kuntun mukaan häiriöitä saadaan minimoitua järjestelemällä tiloja uudelleen ja esimerkiksi sohvaryhmiä poistamalla.
Monille tuttu kuiskauskehotus ei sekään enää ole voimassa. Kunttu kertoo, että nykykirjaston seinältä on turha etsiä velvoittavaa ”HILJAISUUS!”-kylttiä:
– Myös lukemisen edistämisestä voi joskus kuulua ääntä, esimerkiksi jos lukemista harjoitellaan teatterin keinoin.
Mitä ajatuksia aihe herättää? Voit keskustella tästä 26. tammikuuta kello 23 asti.