Hyppää sisältöön

Uudenkaupungin autotehdas sai tiedon sähköautotuotannon lopettamisesta vain vuorokausi etukäteen, tehtaalla niellään nyt pettymystä

Hollantilaisen Lightyear-sähköauton valmistus lopetettiin Uudessakaupungissa pika-aikataululla, kun sähköauton takana oleva yhtiö hakeutui selvitystilaan. Valmet Automotive selvittelee nyt taloudellisia vaikutuksia.

Lightyear 0 -aurinkosähköauton tuotannon aloitusta juhlistettiin Uudessakaupungissa marraskuussa 2022.
Johanna Lehtola

Lightyear-sähköauton valmistamisen lopetuspäätös on Valmet Automotivelle pettymys, mutta isku ei yhtiön mukaan ole valtavan suuri.

Valmet Automotive sai tietää tuotannon lopettamisesta maanantaina illalla, kun autoa valmistuttanut hollantilainen Atlas Technologies hakeutui selvitystilaan. Samalla tuli tieto tuotannon lopettamisesta.

Julkisuuteen Lightyear 0 -auton lopettaminen tuli tiistaina, jolloin myös Valmet Automotive lähetti lyhyen tiedotteen asiasta.

– Tuotannon lopettaminen ja asiakkaan ajautuminen selvitystilaan oli iso pettymys. Vuorokautta aiemmin saimme tiedon ja tuontanto loppui heti. Muuten he eivät ole olleet vielä yhteydessä. Jatkokeskustelut käydään asiaan kuuluvan selvityshenkilön kanssa, valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus sanoo.

Muutosneuvotteluissa setvitään myös Lightyear-auton vaikutukset

Lightyearin sarjavalmistus alkoi Uudessakaupungissa marraskuussa. Autoja ehdittiin valmistaa kymmenkunta.

– Hanke on ollut hyvä ja olemme edenneet yhteistyössä. Tässä vaiheessa, kun tuotanto on aloitettu, tilanne eskaloituu tällä tavalla. Tämä vaikuttaa muutamiin kymmeniin meidän henkilöstössämme. Käynnissä olevien muutosneuvottelujen yhteydessä pitää sitten arvioida meidän ratkaisujamme, Rannus sanoo.

Valmet Automotive kamppailee tällä hetkellä tuotantohaasteiden kanssa laajemminkin. Keski-Euroopasta on tihkunut tietoja, että aurinkovoima-autoa kehittävä Sono Motors olisi vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Lisäksi Valmet Automotive aloitti aikaisemmin tammikuussa muutosneuvottelut, jotka koskevat koko autotehtaan henkilökuntaa. Muutosneuvottelujen syyksi kerrottiin tuolloin maailmatilanne, joka vaikuttaa tuotteiden kysyntään.

Pasi Rannuksen mukaan Lightyear 0 -mallin valmistuksen loppumisella on taloudellisia vaikutuksia.

– Valmet Automotive ei tule olemaan taloudellissa kriisissä, taloudellisia vaikutuksia on, mutta niiden suuruutta on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa.

Suosittelemme sinulle