Hyppää sisältöön

Hallitus löysi sovun, kenen sähkölaskuista valtio maksaa osan

Sähköhyvityksen kustannukset nousivat viime metreillä hieman yli 400 miljoonaan euroon. Itse sähkötukeen ei tehty suuria muutoksia verrattuna lausuntokierroksella olleeseen malliin.

Hallitus pääsi eilen tiistaina sopuun takautuvasti maksettavaa sähköhyvitystä ja sähkölaskujen maksuajan pidentämistä koskevan lakiehdotuksen yksityiskohdista. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Päivi Lakka

Hallituspuolueet ovat päässeet sopuun takautuvasti maksettavaa sähköhyvitystä ja sähkölaskujen maksuajan pidentämistä koskevan lakiehdotuksen yksityiskohdista.

Yle kertoi sähköhyvityksestä syntyneestä sovusta eilen tiistaina sen jälkeen, kun energiaministerityöryhmä oli käsitellyt asiaa.

Sähköhyvityksen kustannukset nousivat viime metreillä 400 miljoonasta eurosta 412 miljoonaan euroon. Itse sähkötukeen ei kuitenkaan tehty suuria muutoksia verrattuna lausuntokierroksella olleeseen malliin.

Sähköhyvitys koskee kaikkia, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Tuen enimmäismäärä on 700 euroa kuukaudessa.

Omavastuu on 90 euroa kuukaudessa ja tämän ylittävästä osasta asiakkaalle hyvitetään 50 prosenttia.

Pääministeripuolue SDP vaati vielä tiistaina neuvotteluissa korvausprosentin nostamista 70:ään, mutta perääntyi loppumetreillä vaatimuksistaan.

Prosenttiosuuden nostaminen SDP:n vaatimalle tasolle olisi hallituslähteiden mukaan tarkoittanut sitä, että sähkötukipaketin hintalappu olisi noussut lähemmäs 500–600 miljoonaa euroa.

Tuki olisi vaatinut myös uuden lausuntokierroksen, mikä olisi myöhästyttänyt merkittävästi tuen jakamista kansalaisille.

Sähköhyvityksen määrä lasketaan marras–joulukuun sähkönkulutuksen perusteella sekä ottaen huomioon marras-tammikuun sähköenergian hinta.

Hyvitystä ei tarvitse erikseen hakea, vaan sähköyhtiö hyvittää sen automaattisesti laskussa.

Maksuajan pidennystä voi saada koko sähkönkulutuksen määrälle

Sähköenergialaskun maksuun voi saada pyynnöstä lisäaikaa tammi-huhtikuun 2023 ajalta. Kuluttajat voivat saada laskun maksamiseen lisäaikaa enimmillään neljä kuukautta, ja muut asiakkaat kaksi kuukautta laskun alkuperäisestä maksupäivästä.

Hallituspuolueet sopivat lausuntokierroksen jälkeen, että sähkölaskujen maksuaikojen pidennystä voi saada 100 prosentille sähköenergian laskutetusta määrästä. Lausuntoversiossa sähkölaskujen maksuaikojen pidennystä kaavailtiin vain 50 prosentille. Asiasta kertoo myös Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Sähköllä lämmitettävät asunto-osakeyhtiöt saavat myös oman tukensa.

Sähkölaskun pitää olla yhtiön nimissä, jotta tukea voi saada. Sitä voivat hakea valtion tuella rahoitetut vuokra-asunnot, omistusoikeusasuntoja tai muita asuinrakennuksia omistavat yhteisöt sekä asuntoyhtiömuotoisten omakotitalojen omistajat.

Tuen myöntää ARA. Tukeen varattu kustannusarvio täsmentyi neuvotteluissa 14 miljoonasta 25 miljoonaan euroon.

Hallituksen esityksen ja asetuksen yksityiskohtia viimeistellään vielä, ja esitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Päivitetty kello 14.13: Uutisen yksityiskohtia työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen perusteella.

Suosittelemme sinulle