Hyppää sisältöön

Hiipuvakin rakennusala tukee taantuvaa taloutta – Hypo: Ensi vuosi voi tuoda hinnannousun

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntojen hinnat voivat taas ensi vuonna kääntyä nousuun, kun kriisiajan patoumat purkautuvat.

Tämä työmaa on Kuopiossa. Kuva: Sami Takkinen / Yle
STT-Yle

Rakentaminen on vähentynyt selvästi, mutta Suomessa on alueita, joiden vetovoima ei hupene.

Tilastokeskus kertoo, että syys–marraskuussa myönnettiin asuinrakennushankkeille yli viidennes vähemmän rakennuslupia kuin vuotta aiemmin. Rakennushankkeitakin aloitettiin noin 20 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan toissa vuonna.

Uudisrakentamiseen myönnettiin syksyllä rakennuslupia 7,1 miljoonaa kuutiometriä, 35 prosenttia vähemmän kuin 2021.

Rakennuslupia myönnettiin 8 553 asunnolle, joka oli lähes 18 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muille kuin asuinrakennukselle myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni syys-marraskuussa 40 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakentaminen tukee hiipuvanakin taloutta hankkeiden valmistuessa

– Viime vuonna aloitettujen uusien asuntojen rakennusmäärä jää yli kymmenen prosenttia edellisvuotta pienemmäksi, ja vastaava yli kymmenen prosentin laskusuunta jatkuu todennäköisesti tänäkin vuonna, sanoo asuntoluottoihin erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

Keskisen mukaan rakennusala kuitenkin tukee taantuvaa taloutta, kun aiemmin aloitetut asuntohankkeet saatetaan maaliin tänä vuonna.

– Valmistuvaan asuntotarjontaan havaittu hiipuminen hiipiikin selvemmin vasta ensi vuoden puolella, jolloin myös asuntojen hinnat voivat kääntyä nousuun, kun kriisiajan patoumia puretaan ja kaupunkikoteja kysytään kiivaammin, Keskinen jatkaa.

Tampereen, Turun ja Helsingin vetovoima on omaa luokkaansa

– Uusien asuntojen aloitukset hiipuvat, mutta korkojen noususta huolimatta rakentaminen on pitänyt pintansa Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnissa. Muun maan osalta aloitukset sen sijaan putosivat voimakkaasti viime vuoden aikana, jolloin itse asiassa liki kolme neljästä uudesta asunnosta aloitettiin jonkin kasvukolmioseutukunnan alueelle, Keskinen sanoo.

– Työpaikan ja palvelut tarjoavan Tampereen kiivas kasvu näyttäisi säteilevän laajemmalle alueelle poikkeuksellisella tavalla juuri Tampereen seutukunnassa.

Keskinen kuvaa, että rakentaminen on nyt ennennäkemättömän vilkasta Tampereen naapurikunnissa. Kangasalle, Nokialle ja Pirkkalaan nousee rutkasti uusia asuntoja. Turun seudulla asuntoaloitukset taas keskittyvät hänen mukaansa itse Turkuun, ja asuntoja rakennetaan paljon.

Suosittelemme sinulle