Hyppää sisältöön

Useat taksiyrittäjät vaativat kymmenien tuhansien eurojen korvauksia isolta taksiyhtiöltä – oikeudessa riidellään Kela-kyydeistä

Taksiyrittäjät vaativat oikeudessa Lounais-Suomen Taxidatalta korvauksia menetetyistä ansioista, kun taksiyhtiö muutti taksiyrittäjien mukaan Kela-kyytikäytäntöjä Varsinais-Suomessa Salon alueella vuonna 2019.

Taksin katolla oleva kyltti lumisateessa.
Kuvituskuva taksin katolla olevasta kyltistä. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Johanna Lehtola

Useat taksiyrittäjät vaativat monien kymmenien tuhansien eurojen korvauksia Lounais-Suomen Taxidatalta menetetyistä ansioista.

Riita-asian käsittely alkoi tällä viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Lounais-Suomen Taxidata kiistää korvausvaatimukset.

Kuuden taksiyrittäjän mukaan taksiyhtiö Lounais-Suomen Taxidata, joka vastasi vuoteen 2021 loppuun asti Kela-kyytien järjestämisestä Varsinais-Suomessa, muutti kyytien jakoperusteita vuonna 2019 Salon alueella niin, että haja-asutusalueen taksit eivät saaneet enää Kela-kyytejä samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Haastehakemuksen mukaan muutos aiheutti sen, että Kela-kyydeissä suosittiin selkeästi Salon ja Halikon takseja, jotka kuuluivat Lounais-Suomen Taxidatan autoihin. Maaseutuautot olivat taas sidottuja omaan asemapaikkaansa.

Yrittäjät katsovat, että kyseessä on sopimusrikko ja vaativat oikeudessa vahingonkorvauksia. Yrittäjät vaativat korvauksia vuoden 2019 keväästä vuoden 2021 syksyyn asti. Korvaussummavaatimukset nousevat yrittäjillä 24 000 eurosta aina 91 000 euroon.

Lounais-Suomen Taxidatan vastineessa taas kiistetään vahingonkorvauskanteet ja sopimusrikko. Vastineessa sanotaan, että Kelan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kyytipalvelut pitää järjestää mahdollisimman toimiviksi ja maaseutuautot jäivät turhan mielellään kaupunkiin. Taxidata perustelee vastineessaan kyytien jakoperusteiden muuttamista sillä, että myös maaseudulla olisi autoja tasaisesti.

Lisäksi vastineessa Lounais-Suomen Taxidata kiistää korvausvaatimukset sillä, että kuljettajien tulot eivät ole vähentyneet kyytien jakoperusteiden muuttumisella, vaan esimerkiksi siksi, että alueelle on tullut myös lisää taksinkuljettajia.

Suosittelemme sinulle