Hyppää sisältöön

”Superpettymyksen” maailmanlistan entiselle ykköspelaajalla aiheuttanut Puolan Magda Linette ei pystynyt kävelemään kaksi vuotta sitten – nousi tennishuipulle 30-vuotiaana

30 yritystä siihen tarvittiin, jotta Magda Linetten unelmista tuli totta. Sijoittamaton puolalainen raivasi keskiviikkona tiensä ensimmäistä kertaa Grand Slam -turnauksen välieriin.

Voiton varmistuttua äimistyneen Magda Linetten maila lensi ilmaan. Kuva: Getty Images

Puolan sijoittamaton Magda Linette vastasi tenniksen Australian avointen isoimmasta yllätyksestä keskiviikkona.

Myöhään huipulle noussut 30-vuotias puolalainen passitti puolivälierissä katsomoon entisen maailmanlistan ykköspelaajan, tšekin Karolina Pliskovan luvuin 6–3, 7–5. Puolalainen pelaa uransa 30. Grand Slam -turnausta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun hänet nähdään kahdeksan parhaan joukossa.

– Tämä on uskomatonta, unelmistani tuli totta. En tule koskaan unohtamaan tätä, Linette totesi heti ottelun jälkeen.

Riemu repesi alkuäimistyksen jälkeen. Kuva: Getty Images

Maailmanlistalla vielä 45. sijalla olevan puolalaisen olemuksesta ei näkynyt missään vaiheessa, että hän pelaa ensimmäistä kertaa tällä tasolla kahdeksan parhaan joukossa.

– Hyödynsin paikkani ja yritin pysyä keskittyneenä. Turnaus on vielä kesken, joten yritän olla innostumatta liikaa.

Puolalaisista Australian avointen välieriin ovat aiemmin yltäneet Iga Swiatek ja Agnieszka Radwanska, jotka kannustivat maannaistaan nyt katsomossa.

Agnieszka Radwańska kannusti katsomossa. Kuva: Getty Images

Ei ole yllätys, että puolalainen naispelaaja nähdään Melbournen välierissä, mutta ennen turnausta sen odotettiin olevan ykkössijoitettu ja maailmanlistan kärkipelaaja Swiatek. Hän kuitenkin taipui neljännellä kierroksella.

Vastustaja superpettynyt

Pliskovan syöttö petti hänet tärkeillä hetkillä. Hän oli edennyt puolivälieriin 28 ässän turvin, eikä hän ollut hävinnyt matkan varrella erääkään.

Karolina Pliskovan syöttö ei kulkenut puolivälierässä. Kuva: Getty Images

– Olen superpettynyt. Ajattelin, että tämä peli on sellainen, jonka voisin voittaa, turnauksessa 30. sijalle rankattu Pliskova summasi pelin jälkeen.

Neljättä kertaa Australian avointen puolivälierissä esiintynyt tšekki antoi myös tunnusta vastustajalleen. Ennen keskiviikon puolivälierää Pliskova oli vienyt kaksikon kohtaamiset saldolla 7/9.

– Usko omiin kykyihin ja itseluottamus ovat kaikkein tärkeimmät asiat – nyt hänellä on niitä. Minulla ei ollut helppoa, sillä Magda pelasi todella hyvää peruspeliä.

Kovia päänahkoja matkalla välieriin

Linette on Pliskovan lisäksi passittanut myös muita kovia nimiä katsomoon tämän vuoden ensimmäisessä Grand Slam -turnauksessa. Puolalaisen nousukunnon ovat kokeneet muun muassa virolainen Anett Kontaveit (WTA-19), venäläinen Jekaterina Alexandrova (WTA-18) ja WTA:n viime vuoden finaaliturnauksen voittanut ranskalainen Caroline Garcia (WTA-4).

Puolivälierävoiton myötä Linette tulee nousemaan maailmanlistalla ensimmäistä kertaa 30 parhaan joukkoon. Hänet nähtiin ensimmäisen kerran maailman sadan parhaan joukossa vuonna 2015, kun hän nousi 64. sijalla, mutta tämän jälkeen häntä ei ole nähty 33. sijaa korkeammalla (vuonna 2020).

Polvi petti kaksi vuotta sitten

Puolalaissensaation nousu terävimmälle huipulle on kuin Hollywood-elokuvasta, sillä kaksi vuotta sitten hän kärsi Australian avointen alla vielä kovista kroonisista polvikivuista. Vaikka polvi oli oireillut 11 viikkoa, oli hän osallistumassa Melbournen turnaukseen. Päivää ennen Australian lentoa hänen polvensa kuitenkin petti ja hän ei pystynyt kävelemään. Edessä oli leikkaus.

– Menin leikkaukseen ja seuraavana päivänä vetäydyin turnauksesta. Minulla oli jo lento ja hotellihuone varattuna. Muut pelaajat valittivat turnauksen aikana koronoeristyksestä, mutta minä olin kateellinen, koska olisin halunnut olla mukana, Linette kommentoi kahden vuoden takaisia tapahtumia The Guardian -lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Ihan tavatonta ei ole, että Grand Slam -turnauksen naisten kaksinpelin välieriin on edennyt sijoittamaton pelaaja. Viime vuonna tällaisia tapauksia nähtiin kolme, kun Madison Keys (Australia), Martina Trevisan (Ranska) ja Tatjana Maria (Wimbledon) etenivät arvoturnauksissa neljän parhaan joukkoon.

Välierissä puolalainen kohtaa Arina Sabalenkan, joka ei ole hävinnyt tämän vuoden Australian avoimissa vielä erääkään. Viidenneksi sijoitettu valkovenäläinen voitti puolivälierissä sijoittamattoman Kroatian Donna Vekicin vakuuttavasti 6–3, 6–2.

Muokkaus 26.1. klo 8.32: Vekic on kroatialainen, ei serbialainen.

Suosittelemme sinulle