Hyppää sisältöön

Nyt puhuu yrittäjä, jonka nenän edestä kaupunki aikoo viedä 17 rakennusta yhdellä eurolla: ”Vähän varastamiselta tämä tuntuu”

T&T Invest odottaa Kouvolan päätöstä Sairaalanmäen kohtalosta ensi viikolla ja ilmoittaa tämän jälkeen toimenpiteistään.

Käytöstä poistunut Pohjois-Kymen sairaala on yksi kauppaan kuuluvista kohteista. Kuva: Antro Valo / Yle
Heikki Koskinen

Kouvolan kaupunki ilmoitti viime viikolla harkitsevansa etuosto-oikeuden käyttöä Kouvolan Kuusankosken Sairaalanmäen kiinteistöihin.

Kymsote-kiinteistöt myi rakennukset joulukuussa yhdellä eurolla haminalaiselle T&T Investille. Yhtiön toimitusjohtajan Teijo Korpelan mukaan kaupungin ilmoitus tuli hänelle yllätyksenä.

– Olihan se aikamoinen shokki. Odotusarvoisesti kaupungin teknisellä puolella ei pitänyt olla minkäänlaisia intressejä lähteä etuosto-oikeutta käyttämään. Lainmukainen riski tähän mahdollisuuteen toki tiedostettiin, sanoo Korpela.

Sairaalanmäellä sijaitseva Pohjois-Kymen sairaala on rakennettu useassa vaiheessa vuosien 1966 ja 1989 välisenä aikana. Kauppaan kuuluu entisen sairaalan lisäksi 16 muuta rakennusta.

Kouvolan kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti kertoi aiemmin Kouvolan Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että hän oli yllättynyt kiinteistökaupasta. Hänen mukaansa myös kaupungilla oli neuvottelut kesken samoista rakennuksista.

Teijo Korpela ihmettelee kaupungin väliintuloa.

– Meillä on kyllä semmoinen käsitys, että kaupunki on koko ajan tiennyt, että kiinteistöt ovat julkisessa markkinoinnissa kaupan.

Korpelan mukaan etuosto-oikeutta käyttäessään kaupunki ”istuisi meidän valmiiksi neuvottelemaan pöytään”.

– Suoraan sanottuna vähän yrittäjiltä varastamiselta tämä tuntuu tässä kohtaa. Meillä oli jo kuusankoskelainen projektinjohtajakin katsottuna viemään hanketta eteenpäin.

Korpelan käsitys on, että Kymsote-kiinteistöt asetti kaupungille omat myyntiehtonsa, jotka eivät sitten olleet toteutuneet.

– Tämän takia kauppoihin edettiin meidän kanssamme, sanoo Korpela.

Yhtiö valmis tiettyjen alueiden luovuttamiseen

T&T Invest on ollut avoin neuvotteluille tiettyjen osien luovuttamisesta kaupungille.

Kouvolan kaupunki kiinnostunut esimerkiksi väestönsuojelutiloista ja virkistysalueista.

Yrittäjä Teijo Korpelan mukaan esimerkiksi väestönsuojaluolastojen osalta on ollut selkeä yhteisymmärrys, etteivät ne kuulu kauppaan.

– Ja mitä me esimerkiksi puistoalueilla tehtäisiin. Ne olisi voitu suoraan luovuttaa ilman erilliskustannuksia kaupungille, toteaa Korpela.

Kaupunginhallitus käsittelee etuosto-oikeuden käyttämistä kokouksessaan ensi viikon maanantaina. T&T Invest aikoo tehdä päätöksiä omista toimenpiteistään tämän jälkeen.

– Nyt odotellaan sitä mitä kaupunginhallitus ja muut virkamiehet päättävät. Emme välttämättä ihan suoraa tyydy tähän.

Kaupungilla on oikeus käyttää etuosto-oikeutta alueisiin kolmen kuukauden sisällä kaupasta. T&T Invest allekirjoitti kauppakirjan Kymsote-kiinteistöjen kanssa 7. joulukuuta.

Mitä ajatuksia aihe herättää? Voit keskustella Yle Tunnuksella 26. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle