Hyppää sisältöön

Selvittämättömien rikosten määrä on kasvanut niin suureksi, että poliisi joutuu vähentämään valvontaa Itä-Uudellamaalla

Avoimia juttuja on kasaantunut tutkintaan noin 20 000. Rikosilmoitusten määrä on kasvanut erityisesti viimeisten kolmen vuoden aikana.

Itä-Uudenmaan poliisi vähentää väliaikaisesti muun muassa liikenteen valvontaa. Kuvistuskuva poliisin järjestämästä kuvaustilaisuudesta 3.1.2022. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Ari Tuhkanen

Poliisi joutuu supistamaan valvontatoimintaansa Itä-Uudellamaalla talven ajaksi. Syynä tähän on poikkeuksellisen suureksi kasvanut selvittämättömien rikosten määrä, joka vaatii poliisilta tehtävien uudelleenjärjestelyä.

– Tarvitsemme tutkintaan käsipareja. Henkilöitä on siirretty muista tehtävistä rikostorjunnan puolelle, kertoo apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala Itä-Uudenmaan poliisista.

Käytännössä järjestely tarkoittaa sitä, että poliisi joutuu tinkimään muun muassa liikenteen valvonnasta.

– Hälytysvalmiutta pidetään yllä, että ihmiset saavat avun, kun hätä on, mutta tämä vaikuttaa valvontaan ja jossain määrin poliisin paljastamien rikosten määrään, sanoo apulaispoliisipäällikkö.

Jutturuuhka on pahentunut Kujalan mukaan erityisesti viimeisen kolmen vuoden aikana, koska rikosilmoituksia on jätetty aiempaa enemmän.

– Uutta asiaa tulee nyt sen verran taajaan, että asioita jää odottamaan ja se vaatii meiltä toimenpiteitä, jotta rikosvastuu toteutuu.

Itä-Uudenmaan poliisissa on avoimia juttuja noin 20 000, joista aktiivisessa tutkinnassa ja selvittelyssä on noin 15 000 tapausta. Kyse ei ole Kujalan mukaan ainoastaan yksittäisistä rikoksista, vaan myös laajoista rikosasioista.

– Jos rikosilmoitukset laittaa aikajanaan, se tarkoittaa sitä, että vuoden jokaisena päivänä tulee joka kuudes minuutti Itä-Uudenmaan poliisiin uusi rikosasia. Vastaavasti se pitäisi saada selvitettyä samassa ajassa.

Apulaispoliisipäällikkö kuvailee toimintaympäristön muuttuneen merkittävästi vaativammaksi. Rikosten selvittäminen on entistä vaikeampaa. Esimerkiksi netissä olevat petosasiat vievät paljon aikaa, Kujala sanoo.

Valvontatoiminta aiotaan palauttaa normaalille tasolle viimeistään kesän korvalla.

– Poliisin painopisteet muuttuvat keväällä ja kesällä jälleen ulkotöihin, valvontaa sekä hälytystehtäviin, jotka lisääntyvät silloin merkittävästi. Teemme sitä, mikä kulloisenakin ajankohtana on tärkeää, Kujala toteaa.

Suosittelemme sinulle