Hyppää sisältöön

Kotien ahdinko näkyy diakoniatyössä: autettavat tarvitsevat nyt enemmän

Diakoniatyön johtaja Virpi Kylmälahti kertoo, että autettavien määrä ei ole kasvanut lukumääräisesti, mutta heidän tarvitseman tuen määrä on lisääntynyt.

Valkoinen kirkko sinisen taivaan alla.
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyötä tekee kaikkiaan 14 työntekijää. Kuvituskuva. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyö auttoi viime vuonna tuhansia alueen asukkaita. Seurakunnan diakoniatyöntekijöillä on ollut 2 700 tapaamista apua tarvitsevien henkilöiden ja perheiden kanssa. Lisäksi diakoniatyöntekijät ovat tavanneet laitoksissa tai asumispalveluyksiköissä 1 000 henkilöä.

Diakoniatyön johtaja Virpi Kylmälahti kertoo, että seurakunta antoi sekä aineellista että taloudellista tukea.

– Autettavien määrä ei ole kasvanut lukumääräisesti, mutta heidän tarvitsemansa tuen määrä on lisääntynyt. Moni hakee meiltä taloudellista apua ja keskusteluapua. Jos diakoniatyö alkaa selvittämään asiakkaan talousasioita, niin se vie monesti paljon aikaa, Kylmälahti kertoo.

Kun vuonna 2021 diakoniatyössä kohdattiin autettavia puhelimen välityksellä, viime vuonna tapahtumia ja kasvokkain kohtaamisia oli jo paljon.

– Parhaillaan mietitään uusia tapoja tulla lähelle autettavia.

Lahjakortteja jaettiin edellisvuotta enemmän

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyö jakoi viime vuonna kaikkiaan 1 254 ruokakassia. Seurakunnan diakoniatyö toimii yhteistyössä Hämeenlinnan seudun Hyvän Tahdon ruokajakeluverkoston kanssa.

Lisäksi seurakunta jakoi lahjoituksilla kerättyjä lahjakortteja ja raha-apua vähävaraisille eläkeläisille sekä perheille. Virpi Kylmälahden mukaan lahjakortteja oli viime vuonna jaettavana enemmän kuin vuonna 2021.

Yksityiset ihmiset ja eri toimijatahot lahjoittivat diakoniatyölle lahjakortteja yhteensä 5 000 eurolla. Lahjakortin sai sata hämeenlinnalaista vähävaraista henkilöä ja perhettä, Kylmälahti kertoo.

Ikäihmisten parhaaksi –avustus

Hauhon ja Rengon Säästöpankkisäätiöt antoivat Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyölle 16 000 euron lahjoituksen. Lahjoitusvaroin seurakunta myönsi avustuksia vähävaraisille yli 65-vuotiaille henkilöille tärkeisiin elinkustannuksiin.

Ikäihmisten parhaaksi-avustusta hakeneista suurin osa oli yksinasuvia, 65–74 -vuotiaita nuoria eläkeläisiä. Avustusta haettiin ruokaan, vaatteisiin, hygieniatuotteisiin ja terveydenhuoltoon. Myönnetyt avustussummat olivat 100–400 euroa.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle