Hyppää sisältöön

Monista apteekeista loppui nestemäinen lasten kuume- ja kipulääke, ja lisää tulee aikaisintaan ensi kuussa

Monet käyttävät lapsen kuumeen hoitoon ibuprofeenia sisältävää nestemäistä Buranaa joko parasetamolin rinnalla tai sen sijaan.

Tamperelaisen apteekin proviisori Anna-Kaisa Taimi kertoo, mikä lasten kuumelääketilanne on heillä ja muuallakin. Video: toimittaja Päivi Solja, kuvaaja Helmi Holopainen / Yle.

Joistakin reseptivapaista lääkkeistä on nyt pulaa apteekeissa.

Tampereen Yliopiston apteekin proviisori Janne Hautaniemi kertoo, että esimerkiksi lasten nestemäistä Burana-kuumelääkettä ei ole tällä hetkellä saatavissa.

Samaa sanoo tamperelaisen Lielahden apteekin proviisori Anna-Kaisa Taimi.

– Tällä hetkellä on pulaa erityisesti lasten nestemäisistä kipu- ja kuumelääkkeistä.

Lielahden apteekissa niitä oli vielä tiistaina hyllyssä. Lisää apteekki ei niitä kuitenkaan saa, koska ne ovat tukusta lopussa.

– Niillä mennään, mitä hyllyssä on. Sitten tarpeen mukaan ohjaamme lääkärille. Toki voi olla vaihtoehtoja reseptillä saatavana, Taimi sanoo.

Tampereen Yliopiston apteekin proviisori Janne Hautaniemi. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Janne Hautaniemi arvioi, että syitä pulaan voi olla monia, mutta usein saatavuusongelmat liittyvät kysynnän muutoksiin.

– Jos kysyntä kovasti kasvaa, lääketehtailla voi olla vaikeuksia toimittaa tilattuja lääkkeitä, Hautaniemi sanoo.

Hautaniemi sanoo, että heillä ei ole tietoa siitä, milloin he mahdollisesti saavat lisää lasten nestemäistä Buranaa.

Pula hellittämässä vasta helmikuussa

Netin lääkehakupalvelusta (siirryt toiseen palveluun) voi tarkistaa, onko lääkettä missään saatavissa. Lääkettä voi yrittää hankkia myös apteekkien verkkokaupoista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean nettisivuilla on haku saatavuushäiriöistä (siirryt toiseen palveluun). Sivuston mukaan 20 milligramman nestemäisen Buranan häiriö päättyy 27. helmikuuta ja 40 milligramman nestemäisen Buranan häiriö päättyy 30. tammikuuta.

– Lapsille tarkoitettujen kuume- ja kipulääkkeiden saatavuudessa on tällä hetkellä haasteita, jotka johtuvat pääasiassa kysynnän merkittävästä kasvusta niin Suomessa kuin Euroopassa, sanoo yksikönpäällikkö Timo Mauriala Fimeasta.

Mauriala sanoo, että saatavuushäiriöt pääsääntöisesti kohdistuvat reseptillä saataviin lääkkeisiin. Muita ilman reseptiä saatavien lääkkeiden kokonaisia lääkeryhmiä koskevia häiriöitä ei ole. Yksittäisissä valmisteissa kuitenkin häiriöitä saattaa olla.

Lääkeyhtiö Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio kertoo, että yhtiö pyrkii saamaan nestemäisen Burana-tuotteen saataville 6. helmikuuta alkavalla viikolla.

– Osan reseptivapaiden valmisteidemme saatavuus, erityisesti flunssaan ja yskään liittyen, on tiukalla kysynnän kasvun ja pitkien toimitusketjujen sekä maailmanlaajuisten raaka-ainehaasteiden vuoksi, Ormio sanoo.

Helsingin Sanomat kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) maanantaina, että lasten nestemäiset Burana-tulehduskipulääkkeet ovat loppuneet monista Suomen apteekeista. Lehden mukaan saatavuusongelmien arvioidaan kestävän ainakin helmikuulle.

Parasetamolia sisältävistä lasten kuumelääkkeistä sen sijaan ei ole pulaa. Buranan vaikuttava aine on ibuprofeeni.

Tamperelainen Miina Björninen ei ole lääkepulaa huomannut, vaikka kaksilapsisessa perheessä on viime kuukausina sairasteltu.

– Meillä on varastot hyvin täytetty. Ei ole ollut tarvetta käydä apteekissa, Björninen sanoo.

Björninen kertoo, että on käyttänyt lasten kuumeen hoidossa sekä parasetamolia että ibuprofeenia.

Tammisaarelaisen Sanna Lindströmin pian kaksivuotias lapsi on säästynyt vielä taudeilta. Niinpä Lindström ei ole apteekkien lääkepulaa huomannut, kun niihin ei ole ollut asiaa.

Voit kommentoida aihetta torstaihin 26. tammikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle