Hyppää sisältöön

Scholz: ”Olisi ollut raskas virhe toimia panssarien lähettämisessä yksin” – liittokansleri perusteli Leopard-päätöstä puheessaan

Saksa vahvistaa lähettävänsä Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja. Saksa lähettää aluksi 14 Leopardia Ukrainaan ja aloittaa sotilaiden kouluttamisen pian.

Tiistaina liittokansleri Olaf Sholz ilmoitti, että Saksa lähettää Ukrainan vaatimia Leopard-taistelupanssarivaunuja. Aiemmin Saksa epäröi päätöksen tekemistä.
Vilma Romsi,
Katarina Baer

Saksa vahvistaa, että se lähettää Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainalle. Liittokansleri Olaf Scholz kommentoi asiaa Saksan liittopäiville keskiviikkona.

– On oikein, että tuemme Ukrainaa myös aseavulla. Saksa on aina etulinjassa, mitä tulee Ukrainan auttamiseen. Teemme sitä suuresti. Siksi olemme päättäneet lähettää myös panssarit Ukrainaan, Scholz sanoo.

Scholzin mukaan on paljon saksalaisia, jotka ovat huolissaan yhä järeämpien asejärjestelmien lähettämisestä Saksalta Ukrainalle.

– Kaikki päätökset olemme tehneet lähiyhteistyössä liittolaistemme kanssa, Scholz rauhoittelee.

Scholzin mukaan olisi ollut raskas virhe toimia panssarien lähettämisessä yksin. Se olisi hänen mukaansa tehnyt hallaa Saksan turvallisuudelle.

Liittokansleri peräänkuuluttaa, että sodan eskaloitumista on edelleen tärkeää välttää.

Scholz myös totesi kysyttäessä, että panssarivaunujen lähettäminen Ukrainaan ei johda siihen, että Saksa seuraavaksi lähettäisi Ukrainaan taistelulentokoneita tai maajoukkoja.

– Taistelulentokoneita emme lähetä. Maajoukkoja emme myöskään. Näin on myös todennut Yhdysvaltain presidentti [omalta osaltaan].

Puolustusministeri: Leopardit Ukrainaan noin kolmessa kuukaudessa

Saksan hallituksen tiedotteen mukaan tavoitteena on eri maiden kesken nopeasti koota kaksi Leopard 2 -panssarivaunuilla varusteltua pataljoonaa. Aluksi Saksa aikoo lähettää Ukrainalle 14 Leopardia armeijan varastosta.

Ukrainan sotilaiden kouluttaminen Leopardien käyttöä varten alkaa pian. Scholzin mukaan koulutus tehdään Saksassa. Lisäksi Saksa aikoo tarjota logistiikkaa ja ammuksia.

– Tuemme ukrainaa aseavulla niin kauan kuin on tarve, Scholz sanoo.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kertoo erillisesti CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Leopardit voisivat olla Ukrainan käytössä noin kolmessa kuukaudessa.

Scholzin mukaan Saksalta on luvassa myös humanitääristä apua niin kauan kuin on tarve. Liittokansleri sanoo, että tärkeää on nyt energiainfrastruktuurin uudelleen pystyttäminen.

– Jälleenrakentamista on tärkeää pohtia jo nyt, ja sitä varten on olemme jo luoneet rakenteita ja konferensseja, Scholz sanoo.

Luvat myös muille maille

Saksa aikoo myöntää nopealla aikataululla luvat myös sen kumppanimaille, jotka haluavat lähettää saksalaisvalmisteisia Leopardeja omista varastoistaan.

Ainakin Puola, Espanja, Portugali, Norja ja Alankomaat ovat ilmoittaneet halukkuudestaan lähettää Leopardeja Ukrainaan. Kyseisiä taistelupanssarivaunuja on myös Suomella. Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kertoi Saksan päätöksen jälkeen, että Suomi valmistelee osallistumista maiden yhteiseen Leopard-pakettiin yhdessä puolustusvoimien kanssa.

Päätös sai lähes välittömästi kiitosta ainakin Puolan pääministeri Mateusz Morawieckilta, Britannian pääministeri Rishi Sunakilta ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronilta.

Venäjän Saksan-suurlähettiläs Sergei Netšajev puolestaan kommentoi, että päätös ”erittäin vaarallinen” ja eskaloi sodan uudelle asteelle.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Suosittelemme sinulle