Hyppää sisältöön

HIFK käänsi täysin kurssinsa SM-liigassa – asiantuntija teilaa höpöhöpöpuheet ja antaa kehuja: ”Kriisin keskellä ei annettu potkuja”

HIFK oli alkukaudella kriisissä, mutta nyt ryhmä on SM-liigan kuntopuntarin kärjessä. Urheilujohtaja Tobias Salmelaisen mukaan Spengler Cup vapautti energiaa joukkueessa.

HIFK tuulettamassa maalia Ässiä vastaan.
HIFK on 10 ottelun kuntopuntarissa ykkössijalla. Kuva: Matti Raivio/All Over Press
Simo Arkko

Helsingin IFK on äitynyt jääkiekon SM-liigassa huippuvireeseen. Helsinkiläiset ovat kymmenen ottelun pisteputkessa ja tämän ottelumäärän kuntopuntarilla myös sarjan parhain joukkue.

HIFK on saanut kauden murheenkryyninsä, viimeistelyn, vihdoin kuntoon. HIFK olisi ansainnut maaliodottamaan ja tilastoihin peilaten alkukaudella monesti enemmän, mutta taipui silti vastustajilleen.

Viimeisen kymmenen ottelun aikana HIFK on tehnyt kuitenkin sarjassa eniten maaleja (35). Päästetyt maalit ovat olleet samassa linjassa koko kauteen verrattuna.

– Hyökkäyspelaamisen vapautuminen on tietenkin yksi iso tekijä. Sen kautta olemme pystyneet paremmin tekemään myös maaleja, mikä oli alkukaudesta meidän haasteemme, HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen kommentoi huippuvireen taustoja.

Tärkeintä on ollut Salmelaisen mukaan kuitenkin usko omaan suunnitelmaan.

– Olemme katsoneet koko ajan suorittamistamme ja nyt tulos on alkanut suorittamista vastaamaan.

Ville Peltonen äänekkäänä vaihtoaitiossa.
Ville Peltonen on saanut HIFK:n lentoon. Kuva: All Over Press

Yhteinen asia

HIFK oli alkukaudella syvissä vesissä tulosten osalta. Kun kannattajat vihelsivät joukkueen ulos kaukalosta, päävalmentaja Ville Peltonen piti tätä ansaittuna. Salmelaisen mukaan HIFK:n kurssinmuutos kumpuaa loppuviimein arjesta ja joukkueen kopista.

– Meillä kaikilla on oma vastuu siihen, että pystymme suorittamaan paremmin. Yhteisestä asiasta se on loppuviimein kummunnut, että olemme pystyneet löytämään rentoutta ja iloa pelaamiseen. Se vapauttaa tietynlaista energiaa. Joukkue näyttää nopeammalta ja tekee enemmän maaleja.

Salmelainen näkee, että vuodenvaihteessa pelattu Spengler Cup osui HIFK:lle hyvään aikaan. Vaikka HIFK kärsi turnauksessa kolme tappiota kolmeen otteluun, reissu Sveitsiin toi Salmelaisen mukaan hyvää energiaa joukkueeseen.

– Kun pääsee hetkeksi pois arjesta ja yhteen, se on joukkueelle hieno mahdollisuus hitsautua entistä paremmin yhteen.

Julius Nättinen on päässyt hyvään vireeseen.
Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Ykköstähdet esiin

Myös HIFK:n ykköstykit ovat päässeet vireeseen. Julius Nättinen on alkukauden vaikeuksien jälkeen tehnyt yhdeksään viime otteluun tehot 5+8=13 pistettä. Samalla Kristian Vesalainen (11 pistettä / 9 ottelua), Juha Jääskä (11), Eetu Koivistoinen (10) ja Iiro Pakarinen (8) ovat päässeet vireeseen.

– Urheilu on ihmeellinen maailma, sillä itseluottamuksella on paljon tekemistä, että pelaaja saa omat vahvuudet parhaiten esiin. Joukkueurheilussa on tietenkin pelaajia, joilta odotetaan tiettyä tulosvastuuta ja on hienoa nähdä, että pelaajat ovat saaneet onnistumisia.

– Yksi tärkeä asia on se, että on koppi täynnä jätkiä, jotka iloitsevat muiden onnistumisista. Se on homman ydin.

HIFK ei sortunut potkuihin

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen muistuttaa, että ykköstähtien onnistumiset vapauttavat muiden pelaajien tilannetta. Luottopelaajien on myös osoitettava arvonsa.

– Usein kuulee puhetta, kuinka kaikkien pitää tehdä oma hommansa, jokainen pystyy tekemään tulosta, eikä saa odottaa, että nuo ratkovat pelejä. Mutta se on höpöhöpöpuhetta. Jokaiseen joukkueeseen palkataan pelaajia, joihin laitetaan rahaa ja heidän odotetaan tuovan voittoja. Jos niin ei tapahdu, se vaikuttaa joukkueen koheesioon ja itseluottamukseen.

HIFK on sarjataulukossa tällä hetkellä yhdeksäntenä, viiden pisteen päässä kuutossijasta ja KalPasta, joka on pelannut kaksi ottelua enemmän. Nättisen mukaan HIFK:n kokoonpano ei ole paperilla neljän parhaan joukossa, mutta joukkue on paljon parempi kuin sarjataulukko osoittaa.

Nättisestä on kuitenkin hienoa, ettei HIFK sortunut valmentajapotkuihin alkukaudella.

– Näyttää siltä, että vihdoin joukkue on saanut pelin uomiinsa. Kärsivällisyys on harvinaista huippu-urheilussa ja on siistiä nähdä, että kriisin keskellä noinkin suuressa seurassa ei annettu potkuja kesken kauden.

Iiro Pakarinen och Juha Jääskä firar mål.
Iiro Pakarinen ja Juha Jääskä ovat olleet viime aikoina vireessä. Kuva: Lehtikuva

Epätasaisuutta

Salmelainen kuitenkin muistuttaa, että joukkueen on parannettava entisestään, jos se haluaa oikeasti haastaa muita joukkueita keväällä.

Nättinen on samoilla linjoilla. Pelaamisessa on vielä epätasaisuutta.

– Epätasaisuus leimaa joukkuetta. Esimerkiksi nyt HIFK on saanut ylivoiman toimimaan, mutta alivoima on selvästi huonompaa. Se on laskenut yli kymmenellä prosenttiyksiköllä kymmenessä pelissä alkukauteen verrattuna.

Nättisen mukaan huippujakson ei pidä antaa hämätä. Hyvää virettä pitää pystyä nyt jatkamaan, kun kaikki oikeastaan SaiPaa lukuun ottamatta taistelevat tärkeistä pisteistä kevättä ajatellen.

– Jos tätä kautta ajattelee kokonaisuudessaan, niin onko se hieno juttu, että HIFK taistelee sijoista 7–8. Se on mielestäni katastrofi. Mutta jos HIFK saa pelin toimimaan oikealla hetkellä, heillä on mahdollisuus rakentaa huippukevät.

Suosittelemme sinulle