Hyppää sisältöön

Ukraina saa nyt haluamansa panssarivaunut, mutta seuraavaksi se tahtoo hävittäjiä – ja saa niitä, arvioi Pekka Toveri

Taistelupanssarivaunuista on Ukrainalle merkittävää hyötyä sodassa, arvioi Pekka Toveri. Jarmo Lindbergin mukaan panssarit saivat julkisuudessa todellisuutta suuremman merkityksen.

Tiistaina liittokansleri Olaf Sholz ilmoitti, että Saksa lähettää Ukrainan vaatimia Leopard-taistelupanssarivaunuja. Saksa antoi luvan myös muille maille lähettää Leopardeja.
Tekijät

Saksa on kauan asiaa pohdittuaan päättänyt toimittaa Ukrainaan 14 kappaletta Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja. Liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti lisäksi tiistaina, että Saksa on antanut luvan myös muille maille lähettää Leopard-vaunujaan.

Saksan päätös lähettää komppaniallinen panssarivaunuja voi kuulostaa vähältä, mutta kun huomioidaan muiden maiden lahjoitukset, puhutaan jo yhteensä 130–150 vaunusta.

Esimerkiksi Puola, Suomi ja Hollanti ovat ilmoittaneet valmiudestaan lähettää Ukrainalle Leopardeja.

Sekään ei vielä ole määrä, jota Ukraina on toivonut, mutta vaikuttaa sodan kulkuun, arvioi panssariprikaatin entinen komentaja ja puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

– Tuollaisella vaunumäärällä ja muut lupaukset siihen päälle, 70 panssarihaupitsia ja muuta, niin tällä määrällä pystytään varustamaan pari kolme prikaatia jo melko hyvällä kalustolla.

Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg puolestaan pitää jo noin sataa vaunua eli yhtä panssariprikaatia merkityksellisenä määränä.

– Vaunuilla pitää voida pelata yhteen. Jotta prikaati toimii yhteen, niihin pitää lisätä yhteensopivia viesti- ja paikkatietojärjestelmiä.

Tällainen merkitys panssarivaunuilla on sodan kannalta

Panssariaseella on merkitystä, kun halutaan tehdä vastahyökkäyksiä ja erityisesti silloin, kun on otettava haltuun viholliselta vallattuja alueita, arvioi Toveri.

– Kaukotulella pystytään metrin tarkkuudella tuhoamaan pesäkkeitä, mutta asemat pitää pystyä ottamaan haltuunkin. Jalan se on ikävää hommaa varsinkin, kun Venäjä tekee panssareilla vastahyökkäyksiä, Toveri sanoo.

Panssareilla pystytään myös tehokkaammin torjumaan paljon puhuttua Venäjän suurhyökkäystä, jos sellainen tulee.

Lindberg puolestaan arvioi, että panssarivaunut ovat saaneet suuremman merkityksen julkisuudessa kuin mitä niillä kokonaistaistelun kannalta on.

– Eri aselajien yhteisoperaatiossa tulikykyinen panssaroitu kärki on tärkeä, kun murretaan vastustajien asemia ja mennään läpi, mutta se on vain yksi pala pelissä.

Toveri: Jossain vaiheessa annetaan myös hävittäjiä

Toveri pitää panssariasetta merkittävänä vaiheena länsimaiden aseavun laajentamisessa. Ensimmäinen olivat Himars-raketinheitinjärjestelmät. Kolmas vaihekin on jo näköpiirissä.

– Tätä panssarikalustoa tulee sitten lisää jatkossakin. Briteillä on niitä varastossa, saksalaisilla samoin ja jenkeillä on useita tuhansia. Seuraavaksi varmaan tulevat pitkän matkan vaikuttamisen aseet. Ja sitten tulevat hävittäjät, Pekka Toveri sanoo.

Panssarivaunujen lähettäminen Ukrainan avuksi ärsyttää Venäjää todennäköisesti paljon, arvioi Toveri.

– Kyllä se rotan lailla syö varmasti molemmista päistä. Virallisissa lausunnoissa osoitetaan pettymystä. Puhumattakaan propagandakanavista, joissa huudetaan ja uhkaillaan ydiniskuilla. Kun mitään muuta ei voida tehdä, huudetaan tuskassa.

Järeämpien aseiden, kuten taistelupanssarivaunujen lähettämistä on emmitty aiemmin sodan eskalaation pelossa.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius teki tiistaina selväksi, että Saksan näkemys Leopardien suhteen ei ole muuttunut. Kuva: Beata Zawrzel / AOP

Mitä tapahtuu seuraavaksi

Pekka Tover arvioi, että riski sodan laajenemisesta ei ole kasvanut. Syy on se, ettei Venäjä menesty sodassa tarpeeksi hyvin.

– En usko. Kun Venäjä ei pärjää edes Ukrainalle, heillä ei ole minkäänlaista halua eskaloida sotaa. Venäjällä tiedetään, että esimerkiksi ilmavoimien kohdalla on vain tuntien kysymys, että ne lakkaisivat toimimasta, jos he lähtisivät Nato-maita vastaan sotimaan.

– Tämä ei ole Naton ja Venäjän välinen taistelu. Kaikki tehdään porrastetusti, eikä Ukrainaan mene Naton väkeä. [Venäjän presidentti Vladimir] Putin on itse pitänyt esillä sitä, että Venäjä on lännen kanssa taistelussa, Lindberg sanoo.

Toverin mukaan Venäjän retoriikka kovenee länsimaiden uuden aseavun myötä.

– Siellä uhotaan ja yritetään vaikuttaa länteen, mitä huonommaksi heidän tilanteensa käy. Ydinaseen käyttöön en myöskään usko, koska Venäjälle on viestitty Yhdysvalloista ja Kiinasta niin selkeästi, että sitä ei voi käyttää.

– Tämä on uusi yksi raskas suorituskyky eikä sen sen kykyä kannata valtavasti yliarvioida, Lindberg huomauttaa.

Panssarimiehistön ja huoltohenkilökunnan koulutus vie Lindbergin arvion mukaan muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Jos eri panssarivaunuja on, kuten tähän mennessä on ollut esillä, neljästä eri maasta, tarkoittaa se myös neljää erilaista varastoa ja työkaluja sekä viestijärjestelmien yhteensovittamista.

Aikaisintaan Ukraina päässee käyttämään tankkeja sotatantereella ensi kesänä.

Molemmat haastateltavat ovat kevään eduskuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaina.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 26.1. kello 23:een saakka.

Voit lukea sodan tuoreimmista käänteistä tästä päivittyvästä artikkelista.

Suosittelemme sinulle