Hyppää sisältöön

Ulkoministeriö tyrmää idean pääministerin uudesta turvallisuuspolitiikan neuvonantajasta

Ulkoministeriö harkitsisi pääministerin uuden neuvonantajan ja turvallisuuspolitiikan yksikön perustamista vasta sitten, kun Suomen Nato-jäsenyydestä on saatu kokemuksia.

Ulkoministeriö ei innostu valtioneuvoston kanslian ajatuksesta perustaa turvallisuuspoliittisen neuvonantajan virka pääministerin tueksi. Kuvassa ulkoministeriön päärakennus Merikasarmi Helsingissä. Kuva: Yle, MOT

Ulkoministeriö tyrmää lausunnossaan valtioneuvoston kanslian suunnitteleman pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viran perustamisen eikä kaipaa asialle uutta yksikköäkään. Ulkoministeriö kuulisi myös seuraavan hallituksen näkemyksen asiasta sekä lykkäisi harkintaa uudesta virasta ja yksiköstä Suomen Nato-jäsenyyden toteutumisen jälkeiseen aikaan.

Valtioneuvoston kanslia eli pääministerin ministeriö pyysi pari viikkoa sitten lausuntoja uudesta pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan virasta.

”Turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävän ja uuden erillisyksikön perustaminen vahvistaisivat Nato-jäsenyyden edellyttämällä tavalla valtioneuvoston kanslian valmiuksia avustaa pääministeriä tämän tehtäviin kuuluvissa turvallisuuspoliittisissa asioissa”, uutta tehtävää kuvaavassa valtioneuvoston kanslian muistiossa perustellaan.

Tarkoitus on, että uusi neuvonantaja palkattaisiin ehkä jo kevään aikana. Virkaan valittu ehtisi perehtyä tehtävään ja olisi seuraavan pääministerin aloittaessa jo sisällä asioissa.

Ulkoministeriössä epäillään, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan yritetään nyt rakentaa rinnakkaistoimijoita.

Ulkoministeriö muistuttaa lausunnossaan, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä Naton toiminta osittain kuuluvat ulkoministeriön toimialaan. Lisäksi ulkoministeriö huomauttaa, että se valmistelee ohjeet Naton neuvoston kokouksiin ja erityisedustustolle Natossa. Ulkoministeriö kirjoittaa, että se konsultoi tässä työssä muuta valtionhallintoa.

...on omiaan hämärtämään valtioneuvoston kanslian ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien ministeriöiden toimivallanjakoa...

Ulkoministeriön lausunto pääministerin turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta

Ulkoministeriön mukaan valtioneuvoston kanslian ehdotus nostaisi turvallisuuspolitiikan erityisasemaan pääministerin avustamisessa ja ”on omiaan hämärtämään valtioneuvoston kanslian ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien ministeriöiden toimivallanjakoa ja voi aiheuttaa epäselvyyttä toimivallan siirtymisestä joiltain osin kyseisiltä ministeriöiltä valtioneuvoston kanslialle”.

Sotilasliitto Natoon liittyvät asiat ovat Suomessa pääosin puolustusministeriön ja ulkoministeriön toimialaa. Suomen jäsenyyden toteutumisen jälkeen presidentti osallistuisi Naton huippukokouksiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto suhtautuu torjuvasti siihen, että nykyinen hallitus perustaisi uuden viran ja valitsisi tehtävään nimitettävän.

Ulkoministeri ja puolustusministeri jättäisivät asian seuraavalle hallitukselle

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) suhtautui eilen tiistaina torjuvasti siihen, että vielä nykyinen hallitus perustaisi uuden viran ja valitsisi tehtävään nimitettävän.

– Poliitikkona olen sanonut siitä, tietäen vaikkapa neljän vuoden taakse, että kun puolueet, jotka muodostavat hallituksen kokoontuvat, niin se edellisen hallituksen perintö ei aina ole niin tervetullutta, jos siellä on tapahtunut nimityksiä viime hetkillä.

Haavisto sanoi, että virkahenkilöt kirjoittavat ulkoministeriön lausunnon turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta. Lausunnossa oli määrä arvioida uutta tehtävää ja yksikkö niin, että mukana on kokemuksia useamman hallituksen ajalta.

Myös puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) arvioi, että tällaiset ratkaisut ehtisi tehdä seuraavankin hallituksen aikana.

Ulkoministeriössä ei kiistetä, etteikö pääministeri tarvitsisi nykyistä enemmän tukea turvallisuuspolitiikkaan liittyviin asioihin. Ministeriön mukaan erityisavustajatasoinen tuki saisi luvan riittää jatkossakin.

Lausunnossa Suomen Nato-jäsenyyttä ei pidetä perusteena siihen, että perustettaisiin uusi turvallisuuspolitiikkaan liittyvä yksikkö valtioneuvoston kansliaan.

– Muutos voisi tosiasiallisesti siirtää ulkoministeriölle ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla kuuluvaa toimivaltaa valtioneuvoston kansliaan, ulkoministeriön lausunnossa todetaan.

Ulkoministeriön lausunnon on allekirjoittanut ministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Jukka Salovaara. Lausunnon esittelijä on poliittisen osaston päällikkö Piritta Asunmaa.

Lausunnosta kertoi aiemmin myös Ilta-Sanomat jutussaan (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle