Hyppää sisältöön

Euroopan unioni suunnittelee uhkarohkeaa askelta, jossa Suomi voi olla iso häviäjä

Yhdysvallat on aloittanut vihreän siirtymän kilpavarustelun. Myös EU-maille suunnitellaan mahdollisuutta käyttää valtiontukia aiempaa avokätisemmin.

Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Vääntö valtiontuista sekä EU:n ja Yhdysvaltojen että Euroopan sisäisesti yltyy.

Ensin hyvä puoli pähkinänkuoressa: kun julkisia tukia suunnataan kilvan päästöttömän energian tuotantoon ja vihreään siirtymään, ilmasto kiittää.

Sitten huono uutinen: mittelö on nopeasti kääntymässä kilpailuksi valtiontuilla, joita suuret maat pystyvät maksamaan pieniä paremmin.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vetosi tiistaina komissaareihin Brysselissä, että nämä ottaisivat pienen maan näkökulmat huomioon valmistellessaan esitystä EU:n kilpailukyvyn turvaamiseksi. Keskiviikkona neuvotteluja jatkettiin virkamiesvoimin.

– Suurilla jäsenmailla on enemmän varaa, mikäli valtiontukia lähdettäisiin holtittomasti jakamaan, ja tämän viestin komissiolle välitin, Tuppurainen kertoo Ylen haastattelussa.

Kuten ylläolevasta grafiikasta käy ilmi, isot maat ovat jo koronapandemiassa ja Venäjän hyökkäyssodan aikana käyttäneet selvästi pieniä maita enemmän rahaa elinkeinoelämänsä tukemiseen.

Saksa ja Ranska vastaavat liki 80 prosentista kaikista valtiontukien poikkeuksista, joihin jäsenmaat ovat kriisiaikoina hakeneet lupaa komissiolta. Nyt isot maat haluavat tukea yrityksiään vielä lisää.

Syynä on ennen kaikkea Yhdysvaltojen uusi, kunnianhimoinen ilmastolakipaketti Inflation Reduction Act eli IRA, josta on tullut EU:n kauppapolitiikassa kirosana.

Yhdysvallat on houkutellut lyhyessä ajassa jo useita tehdasinvestointeja Euroopasta maaperälleen uusilla valtiontuillaan, kertovat esimerkiksi Financial Times ja Spiegel.

Monet EU-maat haluavatkin nyt tukea suorilla valtiontuilla omien yritystensä tuotantoa, jotta investointivuoto Yhdysvaltoihin saadaan tukituksi.

”Ei tuotannollisille tuille”

Suomi kannattaa kyllä EU:n valtiontukisääntöjen helpottamista niin, että kaikkia tukia ei tarvitsisi ennalta hyväksyttää EU-komissiolla. Sääntöjä voitaisiin yksinkertaistaa, jolloin yritysten ilmastopanostukset nopeutuisivat.

Samoin olemassaolevia yhteisiä rahastoja ja EU-budjettia voitaisiin hallituksen mielestä hyödyntää ilmastoinvestointien edistämiseksi.

– Pitää olla valmiutta tarkistaa valtiontukisääntöjä, jotta voidaan edistää päästöttömän sähkön tuotantoa ja meille tärkeiden kriittisten toimialojen menestymistä, jotta Eurooppa olisi aiempaa omavaraisempi, Tuppurainen määrittelee.

Sen sijaan Suomi ei hänen mukaansa hyväksy sitä, että yrityksille annettaisiin valtioiden pusseista ”tuotannollista tukea”. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi investointeja seiniin eli uusiin tehtaisiin.

Sisämarkkinat vaarassa

Tuotannolliset valtiontuet eivät ole aiemmin olleet sallittuja sisämarkkinoiden pelisääntöjen mukaan. Ne voivat vääristää kilpailua.

– Sellainen holtiton varojen käyttö, jossa keinotekoisesti yritystuilla tuotantoa lähdettäisiin valtion tuella ylläpitämään, ei ole Suomen etujen mukaista, Tuppurainen sanoo.

Pahimmillaan valtiontukisääntöjen höllentäminen johtaisi ministerin mukaan siihen, että jäsenmaat kilpailisivat sisämarkkinoilla valtiontuilla sen sijaan, että yritykset kilpailisivat omilla vahvuuksillaan ja kyvykkyyksillään.

– Tämä rapauttaisi viime kädessä koko EU:n idean sisämarkkinoista, eikä se olisi missään tapauksessa Suomen etu. Sen vuoksi asiassa pitää olla aktiivinen, Tuppurainen sanoo.

Hän kertoo vieneensä Brysseliin viestiä, että valtiontuilla ei lähdettäisi käymään ”minkäänlaista kujanjuoksua”.

– Yritysten pitää tehdä kannattavia investointeja ja liiketoimien pitää olla kannattavaa. Eurooppa on vetovoimainen investointikohde silloin, kun sen sisämarkkinat ovat kilpailulliset, Tuppurainen sanoo.

Ratkaisuja tulee lähiviikkoina

Valtiontukisääntöjen höllentämistä vastustavat Tuppuraisen mukaan myös esimerkiksi Tsekki ja Ruotsi.

– Meillä on samanmielisten maiden ryhmä, jossa on myös isoja maita kuten Puola, Tuppurainen kertoo. Enempää hän ei tätä ”samanmielisten maiden ryhmää” täsmennä.

Komissio esittelee tällä tietoa jo tammikuun loppuun mennessä paketin, jolla unioni vastaa Yhdysvaltojen uuteen kunnianhimoiseen ilmastolakiin Inflation Reduction Actiin eli IRA:aan.

Päättäjien pöydällä komission ehdotus on ensimmäistä kertaa helmikuun alussa EU-maiden huippukokouksessa.

Jos valtiontukien pelisäännöistä tingitään, sen pitäisi suomalaisten mielestä olla väliaikaista. Esimerkiksi Ranska on halunnut tehdä vihreän siirtymän valtiontuista pysyviä.

Ainakin keskiviikkona komission varapuheenjohtaja, kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi puheessaan, että sisämarkkinoita ei uhrata kauppakilvoittelussa ja että veronmaksajien tuki yrityksille voi olla vain tilapäistä.

Voit keskustella aiheesta 27.1. kello 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

Eurooppa aloittaa vastaiskun Kiinan ja Yhdysvaltojen ylivallan estämiseksi kaupassa – Suomi uhkaa jäädä isojen jalkoihin.

Yhdysvallat uhkaa tukipaketillaan Euroopan teollisuutta – altavastaajaksi ajautuva EU voi joutua jopa kauppasotaan.

Yhdysvallat houkuttelee Euroopalle tärkeitä vihreän teknologian investointeja itselleen – Yle kysyi asiantuntijoilta, onko syytä huoleen

Suosittelemme sinulle