Hyppää sisältöön

Perinteinen latukahvila pyörii nyt Suonenjoella ukrainalaisin eväin

Kun Suonenjoella paikallinen urheiluseura ei tuntunut löytävän tälle talvelle latumajalleen vetäjää , löytyi ratkaisu läheltä. Paikkakunnan ukrainalaiset ottivat kahvilan hoitoonsa, ja suosio on yllättänyt kaikki.

Kaksi naista hymyilee keittiössä.
Natasha Ikonen ja Katja Dovmat yllättyivät latukahvilan suosiosta. Kuva: Petri Julkunen / Yle
Petri Julkunen

Suonenjoen Ladun puheenjohtaja Marko Hassinen oli vaikean paikan edessä, kun perinteiselle latulahvilalle ei tuntunut löytyvän innokkaita vetäjiä. Avuksi tuli alueen aktiivinen ukrainalaisväestö, ja nyt mansikkapitäjässä hiihdetään esimerkiksi borssikeiton ja saslikin voimin.

– Välillä tuntuu että kädet loppuu ja lautaset loppuu. Tämä on ollut tosi iso yllätys meillekin, sanoo alueen ukrainalaisten puuhanainen Natasha Ikonen.

Eksoottisen keittiön tuotteet ovat vetäneet hiihtomajan asiakasjonoon ihmisiä jopa ilman suksia tai maastopyörää.

Kaksi miestä syö keittoa.
Tuomelan veljekset Hannu ja Heikki olivat paikalla kannatuksen vuoksi. Kuva: Petri Julkunen / Yle

– Hyviä makuja on, viime viikonloppunakin kävin täällä keitolla. On kyllä tosi iso annos, naureskelee Heikki Tuomela.

– Hyvin sympaattista väkeä ovat. Tässä on vähän murehdittu sitä, kun ukrainalaisia marjanpoimijoita on paikkakunnalla ollut paljon, niin pääsevätkö enää tänne poimintahommiin, pohtii Hannu Tuomela.

Paikallinen urheiluseura on auttanut projektissa alkuun. Suonenjoen Ladun Marko Hassinen kertoo, että verottajan kanssa on käyty tarvittavat keskustelut, hygieniapassien ja muun vastaavan hankkimisessa on oltu myös mukana.

Mutta miten oikeaoppinen borssikeitto tehdään? Natasha Ikonen ja Katja Dovmat kertovat ruokasalaisuuksia seuraavassa jutussa.

Suosittelemme sinulle