Hyppää sisältöön

Ruoka-avusta on kova pula, joten pitäisikö hyvätuloisten jättää alelaputetut ruuat hyllyyn? Näin vastaavat isot ketjut ja Suomen Punainen Risti

Hintojen nousu ja asenteissa tapahtunut muutos ovat lisänneet alelaputettujen ruokien myyntiä. Mitä paremmin kauppa onnistuu hävikin torjunnassa, sitä vähemmän hävikkiä jää jaettavaksi ruoka-apuun.

SPR:n Marjo Majlund kertoo, että yhdistys toivoo, että he joilla on varaa ostaa normaalihintaista, jättäisivät alelaputetut tuotteet hyllyyn. Video: toimittaja ja kuvaus Valtteri Kujansuu, editointi Marjut Suomi / Yle.
Pasi Punkari,
Valtteri Kujansuu

Isoimpien kauppaketjujen mukaan ilta-aleen laitettujen punalaputettujen ruokatuotteiden myynti on kasvanut selvästi.

Alelaputettujen tuotteiden suosion kasvu on johtanut siihen, että kaupoista ruoka-apuun lahjoitettavien tuotteiden määrä on vähentynyt merkittävästi.

Pitäisikö keskituloisten tai keskimääräistä paremmin toimeentulevien ostaa enää punalaputettuja tuotteita?

Keskon Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alanen sanoo, että on hyvin vaikea arvioida sitä, päätyisikö punalaputettuja tuotteita enemmän ruoka-apuun, jos hyvätuloiset eivät niitä ostaisi.

– Teoriassa se varmasti on noin. Mihin se raja sitten vedettäisiin, että ketkä saavat ostaa ja ketkä eivät? Ainakaan kauppias ei sitä halua tehdä, Alanen sanoo.

Jari Alanen katsoo kameraan. Henkilökuva.
Keskon aluejohtaja Jari Alasesta on poliitikkojen tehtävä ratkaista se, miten ruokajonojen kasvamiseen pitäisi reagoida. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Lidlin vastuullisuuspäällikkö Maija Moisander on samoilla linjoilla.

– Tässä on siinä mielessä ristiriita, että ruoka-avun toteuttamiseen tarvitaan hävikkituotteita. Toisaalta yhteiskunnallinen ja kaupan oma tavoite on kuitenkin tuottaa mahdollisimman vähän hävikkiä, hän sanoo.

Moisander arvioi, että mitä paremmin hävikin torjunnassa onnistutaan kaupan päässä, sitä vähemmän hävikkiä jää silloin jaettavaksi ruoka-apuun.

SPR toivoo, että tuotteet jäävät kipeimmin tarvitsevalle

Ruoka-avun haastavasta tilanteesta kertoo hyvin SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtaja Marjo Majlundin kertoma tuore esimerkki.

– Tammikuussa oli tilanne, että keskiviikon jakopäivänä tuli jaettavaksi 12 leipää, kun jonossa oli yli 350 ihmistä. Ei voida edes unelmoida, että lahjoituksena tulisi lihaa tai vastaavaa, Majlund sanoo.

Ruoka-avun vapaaehtoiset ovat huomanneet, että jonoihin on tullut myös uusia kasvoja.

Marjo Majlund katsoo kohti kameraa. Henkilökuva.
SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtajan Marjo Majlundin mukaan tähän aikaan vuodesta kaupat lahjoittavat pääasiassa hedelmä- ja vihannestuotteita. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Majlundin mukaan ei ole olemassa keinoa, jolla voisi määrätä, kuka voi kaupasta ostaa punalaputetun tuotteen.

– Tietysti sellainen yleinen hetken mietintä, että jos on hyvät tulot ja raha riittää siihen, että voi ostaa sen normaalihintaisen, niin sitten voisi jättää sen punalaputetun sille, joka sitä kipeämmin tarvitsee, hän sanoo.

Asenteet muuttuneet punalapputuotteita kohtaan

Tampereen yliopiston kaupan ja palveluiden professori Elina Närvänen pitää hyvänä asiana, että alennustuotteiden ostamisesta on poistunut tietty häpeäleima ja myös hyvätuloiset ostavat niitä.

– En näe, että tästä pitäisi kokea huonoa omatuntoa. Ympäristön näkökulmasta on hyvä että punalaputetut menevät kaupaksi, erityisesti jos ne tulevat myös käytettyä kotona, Närvänen sanoo.

Kauppaketjujen edustajien mukaan ihmisten asenteissa on tapahtunut muutos alelaputettujen tuotteiden ostamisessa.

– Se on osa vastuullista kuluttamista ja hyvää taloudenpitoa myös kuluttajille itselleen. Selkeästi asenneilmapiiri hävikin torjuntaan on tosi myönteinen, sanoo Lildin Maija Moisander.

Alennustuotteita ostoskärryssä.
Punalaputettuina myydään erityisesti leipää, valmisruokaa, lihaa ja lihajalosteita sekä maitovalmisteita. Kuva: Matti Myller / Yle

Keskon Jari Alasen mukaan ehkä joskus takavuosina laputettuja tuotteita ostavia saatettiin katsoa pitkään, mutta nyt se on arkipäivää. Keskon tilastojen mukaan alelaputettujen tuotteiden ostaminen on uutena ryhmänä lisääntynyt nuorten sinkkutalouksien sekä nuorten parien keskuudessa.

Alelaputettujen tuotteiden suosio on jo niin suurta, että kaupoista kaatopaikalle päätyvä hävikki on tällä hetkellä olematonta.

Ruoka-apujärjestelmässä kehitettävää

Ruoka-apua jakavat eivät ole yrityksistä huolimatta löytäneet uusia lahjoituskanavia.

SPR:n Marjo Majlund kertoo pohtineensa muiden ruoka-apua jakavien kanssa, kuinka edelleen on paljon isoja ravintoloita ja hotelleja, jotka eivät ole vielä avun tarjoamisen piirissä. Voisiko ruokaa tulla tulevaisuudessa myös niistä?

Professori Elina Närvänen sanoo, että ruoka-apujärjestelmässä on varmasti paljon kehitettävää. Sitä pitäisi kehittää myös erikseen ruokahävikin hallinnasta.

– Hävikkiruokakaupat, -ravintolat, ja yhteisölliset hävikkiruokailut ovat mielestäni hyviä aloitteita jotka tukevat samalla myös tasa-arvoisuutta ja osallisuutta. Ruoka on kuitenkin nyky-yhteiskunnassa keskeinen tapa rakentaa omaa identiteettiä ja ilmaista arvoja, sanoo Närvänen.

Ihmisiä seisomassa pitkässä leipäjonossa. Ilma on aurinkoinen.
Arkistokuvassa näkyy SPR:n ruoka-apujonoa toukokuussa 2022. Kuva: Anne Savin / Yle

Elina Närvänen pitää tärkeänä, että myös ruoka-avussa ruokakassien ravitsemuksellisuuteen ja monipuolisuuteen pystyttäisiin kiinnittämään huomiota.

– Olisi hyvä, että vähävaraisillakin olisi mahdollisuus myös tehdä ruokaan liittyviä valintoja itsenäisesti sen sijaan, että he joutuvat seisomaan ruoka-apujonossa, Närvänen sanoo.

Voit kommentoida juttua perjantaihin 27. tammikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle