Hyppää sisältöön

Norjan poliisi on vapauttanut Wagner-loikkarin

Andrei Medvedev saapui laittomasti Norjaan tammikuun alussa ja väittää pakoilevansa venäläistä palkkasotilasyhtiö Wagneria. Hän on hakenut Norjasta turvapaikkaa.

Andrei Medvedev kertoo pakenevansa Wagner-palkkasotilasyhtiötä ja hakee turvapaikkaa Norjasta. Kuva: gulagu.net You Tube
Paula Tapiola

Oman kertomuksensa mukaan venäläistä palkkasotilasyhtiö Wagneria pakoileva ja Norjaan loikannut Andrei Medvedev on vapautettu, norjalaislehdet kertovat. Poliisin mukaan todisteet eivät riitä miehen vangitsemiseen.

Medvedev pidätettiin, kun hän saapui Norjaan laittomasti tammikuun alkupuolella. Hän on hakenut Norjasta turvapaikkaa.

Medvedevin asianajaja toteaa sanomalehti VG:lle, että vapauttava päätös oli odotettu.

Sanomalehti Aftenposten (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että miehen tarinassa on paljon aukkoja. Ne koskevat hänen rooliaan Wagnerissa ja tapahtumia palkkasotilasyhtiöstä lähtemisen jälkeen. Tiedot Medvedevistä perustuvat pitkälti gulagu.net-verkkosivuston tietoihin.

Hän on kertonut aloittaneensa palkka-armeijassa neljän kuukauden sopimuksella heinäkuun 6. päivänä. Kun sopimusaika oli kulunut umpeen, hänelle kerrottiin, että sitä jatkettaisiin vielä kuudella kuukaudella ja sen jälkeen vielä kahdeksalla kuukaudella.

Ukrainan armeijan kuvaamalla videolla näkyy palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijoita Soledarin kaupungissa.

Väittää todistaneensa teloituksia

Medvedev väitti The Insiderin 16. joulukuuta julkaistussa artikkelissa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) tietävänsä kymmenen tapausta, joissa Wagner teloitti taisteluista kieltäytyneitä palkkasotilaita. Hän kertoi olleensa itse läsnä useissa teloituksissa. Hänen mukaansa kahdeksan teloitetuista oli entisiä vankeja.

Medvedev kertoi jo tuolloin olevansa pakosalla ja väitti Wagner-palkka-armeijan jahtaavan häntä. Hän väitti, että hänellä on hallussaan video, jossa kaksi palkkasotilasta teloitetaan Altševskissa Luhanskin alueella, ja mikäli hänelle tapahtuisi jotain, video julkaistaisiin internetissä. Hänen mukaansa Wagnerin turvallisuuspalvelussa on erillinen MED-yksikkö, joka hoitaa teloitukset.

– Heidän bisneksensä on saada ihmiset katoamaan. He nappaavat miehiä ja tappavat heidät joko julkisesti tai piilossa julkisuudelta, Medvedev kertoi.

Medvedev väitti johtaneensa noin 15 sotilaan ryhmää, joka toimi taistelutehtävissä. Hän kertoo, että ryhmään tuli täydennyksiä viikoittain, ja elokuusta lähtien ryhmän kuolleet sotilaat korvattiin entisillä vangeilla. Hänen mukaansa ryhmä kuului neljänteen joukkueeseen.

Suosittelemme sinulle