Hyppää sisältöön

Suomessa paljastui ehkä suurin paritusvyyhti koskaan: tšekkiläisten epäillään parittaneen seksityöläisiä ympäri maan

Seksinmyynnillä on ansaittu 1,3 miljoonaa euroa, josta parittajien saaman rikoshyödyn osuus on vajaat 300 000 euroa.

Kuva: Jani Aarnio / Yle

Tšekin kansalaisten epäillään parittaneen kolmeakymmentä seksityöläistä eri puolilla Suomea. Epäillyt harjoittivat paritusta kaikissa suurissa kaupungeissa ympäri Suomea.

Paritusvyyhti lienee laajin koskaan Suomessa paljastunut tämän rikoslajin tapaus, tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Hannu Kortelainen kertoo poliisin tiedotteessa.

Tutkintaa on tehty yhteistyössä Tšekin esitutkintaviranomaisten kanssa, koska toiminta on ollut kansainvälistä. Helsingin poliisi sai apua tutkintaan myös muista poliisiyksiköistä ja rajavartiolaitokselta.

– Olemme pystyneet tunnistamaan yli 100 prostituoitua, jotka kytkeytyvät paritusorganisaatioihin. Suomen osuudessa käsitellään kolmen epäillyn ja noin 30 seksityöläisen kokonaisuutta. Oikea uhrien lukumäärä on todennäköisesti paljon suurempi, koska toiminta jatkui useita vuosia, tutkinnanjohtaja Kortelainen toteaa poliisin tiedotteessa.

Suurin osa paritetuista seksityöläisistä on kotoisin Tšekistä. Uhrien joukossa on myös Slovakian, Unkarin, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Puolan ja Saksan kansalaisia.

Pääepäillyt ovat Tšekin kansalaisia, ja osa heistä oli vangittuna Suomessa.

Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparikosryhmä on siirtänyt syyteharkintaan epäillyn törkeän paritusrikoksen. Esitutkinnassa on selvitetty vuosien 2017–2022 tapahtumia.

Parittajat toimivat ulkomailta käsin

Prostituoitujen tavanomaiset työjaksot Suomessa kestivät kahdesta kolmeen viikkoa. He vaihtoivat kaupunkia yleensä kolmen tai neljän päivän välein.

Poliisin mukaan seksinmyynnillä on tienattu 1,3 miljoonaa euroa, josta rikoshyödyn osuus on vajaat 300 000 euroa. Parittajan tyypillinen osuus seksinmyynnillä saaduista tuloista oli 25–30 prosenttia.

Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä aloitti esitutkinnan keväällä 2021. Tšekin viranomaiset olivat jo aiemmin kiinnittäneet huomiota epäiltyyn kansainväliseen paritustoimintaan.

Paljastetut paritusringit toimivat pääosin ulkomailta, jolloin apuna käytettiin verkko- ja teleyhteyksiä. Tässä tapauksessa vain seksipalvelun tarjoaminen tapahtui kasvotusten Suomessa.

Parittaja ohjaa uhria ja hallinnoi asiakasliikennettä ulkomailta. Seksinmyynti-ilmoituksessa yhteystiedoksi annetaan esimerkiksi suomalainen prepaid-liittymä. Parittaja hallinnoi liittymää ja ilmoittaa asiakkaista seksityöläiselle.

Suosittelemme sinulle