Hyppää sisältöön

HBL: Puolustusministeriö myönsi uuden puolustustarvikkeiden vientiluvan Turkkiin

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan puolustusministeriön päätöstä ei ole käsitelty hallituksen kesken.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) allekirjoitti asevientiluvan Turkkiin eilen tiistaina, kertoo Hufvudstadsbladet. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Puolustusministeriö on myöntänyt vientiluvan ajoneuvojen suojaukseen käytettävälle suojausteräkselle Turkkiin, kertoo Hufvudstadsbladet. (siirryt toiseen palveluun)

Lehden tietojen mukaan vientilupapäätös kattaa 12 000 tonnia terästä panssaroituihin ajoneuvoihin. Lupa myönnettiin Raahessa toimivalle Miilux-yhtiölle. Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) allekirjoitti lehden mukaan luvan eilen tiistaina.

Panssarin lopullinen vastaanottaja on HBL:n mukaan raskaita ajoneuvoja, kuten tankkeja, valmistava BMC.

Suomi keskeytti uusien aselupien myöntämisen Turkille vuonna 2019 maan hyökättyä Pohjois-Syyrian kurdialueille. Muodollista vientikieltoa Suomi ei ole maalle kuitenkaan asettanut.

Yle on kertonut aikaisemmin puolustusministeriön päättäneen marraskuussa 2021, ettei se anna uutta vientilupaa Miilux-yhtiön suojausteräkselle. Ennen syksyä 2019 lupia oli myönnetty.

Turkkilainen OYAK-eläkerahasto osti raahelaisesta Miilux Oy:stä 70 prosenttia vuonna 2019.

Turkki on vaatinut osana Nato-jäsenyyysneuvotteluja Suomea ja Ruotsia purkamaan maata koskevat asevientikiellot.

Joulukuussa silloinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi Turkin vierailunsa yhteydessä, että muutama vientihanke Turkkiin oli viime kuukausina saanut alkuvaiheen vihreää valoa.

Puolustusministeriö puolsi Turkin asevientiin liittyvää ennakkopyyntöä vielä senkin jälkeen, kun Turkki teki ilmaiskuja Syyriaan viime marraskuussa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kritisoi tänään keskiviikkona puolustusministeriön päätöstä myöntää vientilupa Turkkiin. Anderssonin mukaan asiaa ei ole käsitelty hallituksen kesken.

– Vasemmistoliitto ei kannata puolustusmateriaalin viemistä sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. Mielestämme Suomen ei tulisi myöntää suojausteräksen vientilupaa Turkkiin, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Suosittelemme sinulle