Hyppää sisältöön

Katri Kulmunin entiselle erityisavustajalle vaaditaan vankeutta – syyttäjä: ”Jääskeläinen on ajatellut, että valtiolla on piikki auki”

Syyttäjän mukaan erityisavustaja sai valtiovarainministeriön maksamaan ministerinä toimineen Katri Kulmunin puoluepoliittisesta esiintymisvalmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa.

Katri Kulmunin entistä erityisavustajaa Kari Jääskeläistä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Vieressä asianajaja Riitta Leppiniemi.
Marjatta Rautio

Helsingin käräjäoikeus käsitteli torstaina entisen valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana toimineen Kari Jääskeläisen syytteitä petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet koskevat Kulmunin viestintäkoulutusten laskutusta.

Syyttäjän mukaan Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä valtiovarainministeriön maksamaan Kulmunin valmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa.

Syyttäjän mukaan valmennukset eivät liittyneet Kulmunin työhön valtiovarainministerinä, vaan hänen tehtäviinsä keskustan puheenjohtajana.

Syyttäjä vaatii Jääskeläiselle kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Käräjäoikeus antaa tuomion 9. helmikuuta.

Syyttäjä: VM maksoi koulutusta vaikka Kulmuni ei vielä ollut ministeri

Kulmunille hankittiin valtion varoilla esiintymiskoulutusta vuosina 2019–2020 yksityiseltä konsulttiyhtiöltä Tekiriltä (siirryt toiseen palveluun) puolen vuoden ajan.

Yhteensä noin 56 000 euron koulutukset maksoivat valtiovarainministeriö (VM) sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

Erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoi, että valtiovarainministeriö erehdytettiin maksamaan 13 700 euron lasku, vaikka lasku oli kohdistunut ajankohtaan, jona Kulmuni oli ollut elinkeinoministeri, eikä valmennus liittynyt ministerin tehtäviin.

Erehdyksen mahdollisti syyttäjän mukaan se, että Kulmuni vaihtoi ministeriötä joulukuussa. Valtiovarainministeriö ei olisi syyttäjän mukaan maksanut laskua, jos olisi tiennyt, mitä valmennus oli sisältänyt.

Koulutusta maksettiin valtiovarainministeriön varoilla jo ennen kuin Kulmuni aloitti työnsä valtiovarainministerinä eikä uutta sopimusta koulutuksesta ministeriön kanssa vielä oltu tehty.

Kulmunia valmennettiin ministerin tehtävien haltuunottoon

Työministeriö ja Tekir sopivat elokuussa 2019, että Tekir antaa elinkeinoministerinä aloittaneelle Kulmunille viestintävalmennusta liittyen elinkeinoministerin tehtävien haltuunottoon.

Rinkisen mukaan osa koulutuksesta oli kuitenkin liittynyt Kulmunin tehtävään keskustan puheenjohtajana vaikka ministeriöiden varoja ei voida käyttää puoluepoliittisiin tarkoituksiin.

– Jääskeläinen on tiennyt, että kysymyksessä on ollut puoluepolittinenvalmennus, joka ei sisälly sopimuksiin.

– Jääskeläinen on ajatellut, että valtiolla on “piikki auki”.

Erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen.
Erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mielestä oikeudenkäynnissä on olennaista se, että ministeriöiden rahoja ei saa käyttää puoluepolittisiin tarkoituksiin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Syyttäjä: kolme koulutusta puolueen puheenjohtajalle

Syyttäjä mukaan Tekir valmensi Kulmunia kolmessa tapauksessa puolueen puheenjohtajana eikä ministerinä.

Kulmuni sai koulutusta Ylen A-studion lähetystä varten joulukuussa 2019. Lähetyksessä käsiteltiin Antti Rinteen hallituksen eroa. Ohjelmaan osallistui puolueiden puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia.

Tekir valmensi Kulmunia myös valtiovarainministerin työlistan kommentointiin ennen kuin hän oli aloittanut tehtävässä.

Kolmannessa tapauksessa Tekir auttoi Kulmunia al-Holin naisiin liittyvän somekohun viestinnässä.

Kohu syntyi kun Kulmuni teki joulukuussa 2019 Instagram-tilillään kyselyn al-Holin naisten ja lasten tuomisesta Suomeen.

Jääskeläinen kiistää syytteet

Kari Jääskeläinen kiistää syytteet.

Jääskeläinen ei ole erehdyttänyt ketään eikä rikkonut virkavelvollisuuksia, sanoi Jääskeläistä avustava asianajaja Riitta Leppiniemi.

Erityisavustajana toimineelle Kari Jääskeläiselle luettiin 26. tammikuuta 2023 Helsingin käräjäoikeudessa syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Katri Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläien ja asianajaja Riitta Leppiniemi käräjäoikeudessa torstaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Leppiniemi sanoi, että Jääskeläisellä ei ollut esittely- eikä päätösvaltaa asiassa vaan sopimukset Tekirin kanssa tekivät ministeriöt.

– Laskut ovat menneet ministeriöön, joka niitä on maksanut. On selvää, että laskut eivät ole tulleet Jääskeläiselle.

Leppiniemi korosti, että erehdyttämisen kohteella on oma selvitysvelvollisuus, ja kun puhutaan ministeriöstä, se on korkea.

Hän huomautti, että kaksi ensimmäistä laskua olivat yhteensä 30 00 euroa vaikka suorahankinnan raja oli 20 000 euroa.

– Se, että se paukkui oikein kunnolla, ei kiinnostanut ketään.

– Kaikki valmennus on annettu Kulmunille ministerin roolissa, ei keskustan hyväksi.

Leppiniemi sanoi, että siitä ei päästä mihinkään, että ministerillä on muitakin rooleja – hän voi olla myös kansanedustaja ja puolueen puheenjohtaja.

– Tilanne on hämmentävä Jääskeläisen kannalta. Kun kokenut viestintäyhtiö antaa valmennusta, he tietävät minkälaisia valmennusta he saavat antaa, mutta Tekirin toimien lainvastaisuutta ei ole epäilty.

Leppiniemi korosti, että koulutukset toimitettiin Kulmunin pyynnöstä.

Jääskeläinen: Kulmuni halusi Tekirin

Kari Jääskeläinen kertoi, että Katri Kulmuni halusi tavata Tekirin Harri Saukkomaan kesällä 2019.

– Tässä kohtaa painoi se, että Tekir on pitkäaikainen toimija ja hyvämaineinen toimisto.

Hän kertoi saaneensa tapaamisen jälkeen ministeriltä tehtävän selvittää henkilöstöhallinnolta koulutuksen järjestämistä.

Jääskeläinen sanoi ymmärtäneensä, että TEM:n ja Tekirin välinen sopimus oli rakennettu ministerin tehtävien vastaanottoa ja tiettyjen viestintätilanteiden hoitoa varten.

Hän piti kaikkia kolmea syyttäjän esiin nostamaa valmennusta tällaisina.

Ylen A-studion keskusteluun valmennusta Jääskeläinen piti perusteltuna hallituksen kaatumisen aiheuttaman kriisitilanteen vuoksi.

Jääskeläisen mukaan hallituksen edustajat pyrkivät viestittämään, että mahdollisimman pian pyritään muodostamaan uusi toimintakykyinen hallitus. Tuolloin oli jo tiedossa, että Kulmunista tulee valtiovarainministeri.

– Jos semmoiseen tilanteeseen ministeri ei saa ottaa viestintäkoulutusta, niin sitten minä en tiedä, mihin sitä saa ottaa.

Kulmunin Instagramkysely al-Holista herätti kansainvälistä huomiota ja Jääskeläisen mukaan ministeri itse antoi ”topakan” ohjeen ottaa yhteyttä Tekiriin tilanteen hoitamiseksi.

Jääskeläisen mukaan keskustelu nousi kansainväliseen mediaan, mutta sitä saatiin viestinnällisiin keinoin hiljennettyä.

– Minun tehtävä on ollut järjestää ja organisoida, ei päättää sisällöstä eikä tehdä sopimuksia, ja yhtäkkiä löydän itseni syytettyjen penkiltä. Olen ollut hyvin hämmästynyt.

Kari Jääskeläinen oikeudessa tammikuussa.
Kari Jääskeläinen sanoi, että ei ymmärrä miksi istuu oikeudessa syytetyn penkillä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Jääskeläinen kertoi, että kohun myötä työ erityisavustajana loppui ja hän sai pitkän aikaa ikäviä viestejä somessa.

– Vaikeinta on ollut läheisille, jotka ovat kärsineet asiasta. Minulla on alaikäinen tytär ja olen kantanut huolta, miten hän suhtautuu tähän julkisuuteen, sanoi Jääskeläinen kyyneliä pyyhkien.

Tekirin Saukkomaa: koulutus ministerin tehtäviin

Tekiristä käräjäoikeus kuuli todistajana muun muassa yhtiön hallituksen jäsenenä toimivaa Harri Saukkomaata.

Saukkomaa sanoi, että Tekirissä oli käsitys, että Jääskeläisellä oli oikeus tilata ne asiat, mitä sopimuksessa on mainittu. Työ- ja elinkeinoministeriöstä ei kyselty laskujen perään.

Kun Kulmuni siirtyi valtiovarainministeriöön, ministeriö halusi tietää kuinka suuri lasku oli tulossa kuukausittain ja se piti hyväksyttää etukäteen.

Saukkomaa sanoi, että Tekir lähetti syytteessä kyseessä olevan 13 700 euron laskun inhimillisen virheen vuoksi valtiovarainministeriöön eikä työ- ja elinkeinoministeriöön.

Valtiovarainministerön hallitusneuvos Kari Klemm kertoi, että ministeriössä päätettiin ettei laskua ole syytä kierrättää työ- ja elinkeinoministeriöön vaan helpointa oli maksaa se pois.

Saukkomaalla oli selkeä näkemys Kulmunin koulutuksen tavoitteesta.

– Jos häntä olisi koulutettu puolueen puheenjohtajana, niin olisi keskitytty puolueen viestiin. Kaikki tämä, mitä tehtiin liittyi ministerin valmennukseen. Toinen vaihtoehto ei edes tullut mieleen.

TEM: Jääskeläinen toimi aktiivisesti

Rikosprosessia edeltäneen työ- ja elinkeinoministeriön tekemän sisäisen selvityksen mukaan Jääskeläinen toimi aktiivisesti ja tilasi lisäkoulutuksia kertomatta hallinnolle.

Selvityksen mukaan Jääskeläisen ohjaus oli vahvaa ja hän antoi selkeästi ymmärtää toimivansa ministerin mandaatilla. Kulmunin mukaan hänellä ei kuitenkaan ollut tällaista mandaattia.

Selvityksen mukaan Tekir ylilaskutti ministeriötä.

Kulmuni kertoi, että hän sai tietää koulutuksen kokonaiskustannuksesta vasta kesäkuun 2020 alussa.

Kulmunin mukaan kaikki hänen koulutuksensa koskivat yleistä esiintymisvalmiuksen parantamista ministerin tehtävässä.

Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä pian hankintojen tultua ilmi. Hän on kertonut maksaneensa koulutuskulut takaisin ministeriöille.

Poliisi ei kuullut Kulmunia rikosasian tutkinnassa. Hänen menettelyään samassa asiakokokonaisuudessa arvioidaan oikeuskanslerinvirastossa.

Jääskeläinen työskentelee nykyisin Kymen yrittäjien aluejohtajana.

Lue lisää:

Katri Kulmunin entinen erityisavustaja saa syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Esitutkinta Katri Kulmunin koulutuksista valmistui, Kulmunia ei epäillä – Poliisi: Virkamies sai petoksella ministeriöt maksamaan koulutukset

Poliisi aloitti esitutkinnan Katri Kulmunin viestintäkoulutusta koskevassa jutussa – epäiltynä yksi virkamies

Tarkastusraportti: Kulmunin avustaja tilasi koulutuksia kertomatta hallinnolle ja Tekir laskutti koulutukseen liittyvästä työstä, josta Kulmuni kiistää tienneensä

Suosittelemme sinulle