Hyppää sisältöön

Luonnonsuojeluliiton paikallispiiri muutti mielensä Ylämaan lauman poistamisesta: ”Nyt oli käytettävissä tuoreempaa dna-näyttöä”

Luonnonsuojeliiton Etelä-Karjalan piiri veti Ylämaan lauman kaatolupaa koskevan valituksen pois hallinto-oikeudesta.

Två vargar går genom skogen. Marken är täckt av snö.
Ylämaan laumassa on susia ja koirasusia. Kuvituskuva. Kuva: Premium Stock Photography GmbH / Alamy/All Over Press
Riitta Väisänen

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri on vetänyt Lappeenrannan Ylämaan lauman kaatolupaa koskevan valituksen pois hallinto-oikeudesta.

Piiri veti valituksen pois viime viikolla sen jälkeen, kun Luonnonvarakeskus Luke oli julkaissut tuoreimpien dna-analyysien tulokset.

– Valituksen poisveto pohjautuu vain ja ainoastaan siihen, että nyt oli käytettävissä tuoreempaa dna-näyttöä, piirin puheenjohtaja Kimmo Saarinen sanoo.

Dna-analyysien perusteella laumassa on susien lisäksi ainakin neljä koirasutta.

Käytännössä valituksen poisvedolla ei ole merkitystä, sillä lupa ehti jo vanhentua. Metsästystä ei ehditty aloittaa missään vaiheessa.

Oikeuslaitoksen tulkinta jää saamatta

Suomen riistakeskus myönsi poikkeusluvan Venäjän rajan tuntumassa liikkuvan lauman kaatamiseen joulukuussa. Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri valitti luvasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Valituksen yhtenä keskeisenä perusteluna oli se, että näyttö koirasusista oli lähes vuoden vanhaa. Piirin mukaan tuolloin ei voitu olla täysin varmoja siitä, onko alueella nyt liikkuva lauma sama kuin helmikuussa, jolloin ulostenäytteet otettiin.

Suomen riistakeskuksen mukaan valituksen poisvetäminen tarkoittaa sitä, ettei asiasta saada nyt virallista oikeuslaitoksen tulkintaa.

– Meillä oli selkeä näkemys siitä, millä perusteilla lupa voidaan myöntää. Oikeuslaitoksen tulkinta siitä, oliko ratkaisu koko lauman poistamisesta liian hätiköity vai ei, jäi tulematta, kertoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Kinkkinen asia

Lauman mahdollinen kaataminen herättää edelleen Luonnonsuojeluliitossa kysymyksiä.

– Meitä hämmästyttää edelleenkin se, että kahdeksan sutta saa ampua sillä ajatuksella, että koirasusia hillitään. Koirasusihan on vieraslaji, jonka poistamiseen ei mitään lupaa tarvita, Etelä-Karjalan piirin puheenjohtaja Kimmo Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan asia on kaikin puolin kinkkinen. Hän avaa asiaa lisää alla olevalla audiolla.

Koirasusista päästävä eroon

Maa- ja metsätalousministeriö esitti tänään keskiviikkona paikallisille metsästäjille toiveen, että he hakisivat pikaisesti uusia lupia Ylämaan koirasusien poistamiseksi.

Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirin puheenjohtajan Kimmo Saarisen mukaan koirasusista on hyvä päästä eroon.

– Ymmärrän kyllä hyvinkin tällaisen toivomuksen, että suomalaisen susikannan geenistön puhtautta ylläpidetään.

Ministeriö vetosi tänään myös suojelujärjestöihin ja toivoo, että ne eivät valittaisi haetuista poikkeusluvista.

Pystyykö Etelä-Karjalan piiri lupaamaan, ettei valitusta mahdollisesta luvasta lähde?

– Dna-näytteiden perusteella tällä alueella liikkuu koirasusia, niin voisin ehkä ennemminkin kääntyä sellaiselle puolelle, että ei muuta kuin lupia hakemaan, Saarinen sanoo.

Saarinen toivoo, että mahdollinen poikkeuslupa kohdentuisi oikeasti tarkoitukseensa ja sillä saavutettaisiin haettu lopputulos.

– Eikä niin, että ammutaan kahdeksan sutta ja koirasudet jolkottelevat ympäri Suomenmaata.

Suosittelemme