Hyppää sisältöön

Idea Koraanin polttamiseen tuli ruotsidemokraatteihin liittyvän Youtube-kanavan juontajalta, sanoo Rasmus Paludan

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professorin mukaa tieto mahdollisesta yhteydestä tapahtumiin on merkittävä ja ketju muistuttaa informaatio-operaatiota. Puolue kieltää yhteyden tapahtumiin.

Ruotsalais-tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin Turkin suurlähetystön edustalla Tukholmassa. Kuva: Fredrik Sandberg / Reuters

Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan kertoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterille, ettei Koraanin polttaminen Turkin suurlähetystön lähellä ollut hänen oma ideansa, vaan häntä pyydettiin matkustamaan Ruotsiin mielenilmausta varten.

Paludanin mukaan idea tuli Youtubessa toimivan Riks-kanavan juontajalta Chang Frickilta ja erään äärioikeistolaisen sivuston toimittajalta, jota Paludan ei nimennyt.

Paludanin mukaan hän sai myös Frickiltä apua maksussa, joka vaadittiin mielenilmauslupahakemuksen käsittelyyn poliisissa. Frick vahvisti Dagens Nyheterille maksaneensa kyseisen maksun. Hänen mukaansa syynä oli se, että pankkisiirto Tanskasta Ruotsiin olisi kestänyt.

Frick sanoo kuitenkin Expressenille saaneensa tietää vasta maksun maksettuaan, että Paludan aikoisi polttaa Koraanin. Frickin mukaan hän yritti ”vihjata”, että Paludan voisi Koraanin polttamisen sijaan tehdä jotain muuta.

Frickin mukaan Paludan kertoi hänelle tarvitsevansa Koraanin. Tähän Frick taas totesi, ettei tiedä, mistä Koraanin voisi saada, mutta voisi kyllä järjestää Turkin lipun.

– En henkilökohtaisesti rohkaisisi ketään polttamaan uskonnollisia kirjoituksia tai tekisi sitä itse, Frick sanoi Expressenille.

Frick sanoi halunneensa halusi antaa tukensa ”Turkkia vastaan, ei muslimeiden ärsyttämiseksi”.

”Tällainen tapahtuma herättää kysymyksiä”

Dagens Nyheter kuvailee Riksiä ruotsidemokraattien ”viestintäkanavaksi”. Myös Expressenin mukaan kyseessä on ruotsidemokraattien kanava. Riks itse kuvaa itseään Youtube-sivuillaan ”konservatiiviseksi uutismediaksi”.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professori Kjell Engelbrekt sanoi Dagens Nyheterille, että Chang Frickin yhteys tapahtumiin on tässä valossa merkittävä tieto. Hänen mukaansa koko ketju muistuttaa informaatio-operaatiota.

– Tämä on ehdottomasti huomionarvoista, ja ruotsidemokraateilta on kysyttävä kysymyksiä. Jos puolueena tuet Nato-jäsenyyttä, tällainen tapahtuma herättää kysymyksiä.

Myös Tukholman yliopiston valtiotieteen professori Göran Sundström totesi lehdelle, että ruotsidemokraattien tulee irtisanoutua tapahtumista.

– Tässä on kyse henkilöstä, joka tuki hallituksen työtä vaikeuttavaa toimintaa. Tämä henkilö työskentelee puolueen kanavalla, joten yhteys on ilmeinen, hän sanoi.

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö Oskar Cavalli-Björkman kiisti DN:lle, että puolueella olisi mitään tekemistä asian kanssa.

– Kysymykset asiasta tulee esittää niille, joita asia koskee.

Hän kuitenkin totesi, että sananvapauden laajemmassa mittakaavassa puolueen lähestymistapa on ”kristallinkirkas”.

– Sananvapaus on asia, jossa emme tee kompromisseja.

Koraaninpoltto Turkin suurlähetystön liepeillä suututti Turkin, joka on nyt sanonut, että Ruotsin on turha odottaa tukea Nato-jäsenyydelle.

Katso alta video, jolla presidentti Recep Tayyip Erdoğan osoitti suuttumuksensa Ruotsille tiistaina:

Suosittelemme sinulle