Hyppää sisältöön

K.H. Renlundin museon ainutlaatuinen taidekokoelma kasvaa jälleen Kokkolassa – tilapula estää laajan esillepanon kotikaupungissa

Kokkolalaismuseo on lyhyen ajan sisällä saanut satoja uusia taideteoksia kokoelmaansa. Suuri osa niistä sijoittuu varastoon.

Kroatialaisen Ivan Rabuzin kukka-maalaus.
Kroatialaisen Ivan Rabuzin kukka-maalaus kuuluu kokkolalaisen K.H. Renlundin museon outsider-taiteen kokoelmaan. Arkistokuva. Kuva: K.H. Renlundin museo
Heini Holopainen

Kokkolalainen K.H. Renlundin museo kertoi vastikään saavansa lahjoituksena 117 outsider-taiteeseen kuuluvaa teosta. Mukana oli brittiläisen itseoppineen taiteilijan, Madge Gillin, piirroksia.

Nyt museo kertoo uudesta lahjoituksesta, jolla se saa noin 500 uutta teosta marginaalitaiteen kokoelmiinsa.

Edesmennyt saksalainen taidekeräilijä Dietz Mertin on halunnut lahjoittaa taidekokoelmansa ja siihen liittyvän kirjakokoelmansa kokkolalaismuseolle.

Taideteoksiin kuuluu historiallisia uskonnollisen, naiivin, outsider- ja etnisen taiteen teoksia noin 500. Kokoelmassa on maalauksia, piirroksia, joitakin kiviveistoksia sekä 100 pientä puuveistosta.

Mertinin kokoelman etniset, ja kansanomaiset uskonnolliset teokset ovat museolle uusi aluevaltaus. Nyt saaduista teoksista muodostetaan lahjoittajan nimeä kantava taidekokoelma.

Museotoimenjohtaja Kristina Ahmas luonnehtii, että kokoelma vahvistaa K.H. Renlundin museon profiloitumista marginaalitaiteeseen eli siis naiviin ja outsider-taiteeseen.

Hän tiivistää, että K.H. Renlundin marginaalitaiteen kokoelma on uusimman täydennyksen jälkeen Skandinavian keskeisin outsider-genren kokoelma ja käsittää noin 1200 teosta.

– Kokoelma on ainutlaatuinen! Sen lisäksi meille on deponoitu eli sijoitettu laaja outsider-taiteeseen lukeutuva suomalaisen ITE-taiteen kokoelma.

Toivelistalla näyttelytilat

Teemasta ja erityisesti tuoreimmasta lahjoituksesta kootaan kesäksi pieni näyttely Roosin talolle. Kesällä teoksia nähdään myös Kansallismuseon kokoamassa näyttelyssä.

K.H. Renlundin mittava yli tuhannen marginaalitaiteeseen kuuluvan teoksen kokoelma sijoittuu kuitenkin suurelta osin varastoon. Museotoimenjohtaja harmittelee, että paikkakunnalla ei ole tarvittavia näyttelytiloja. Tilanteen piti parantua jo vuosia sitten.

– Asianmukaisten näyttelytilojen saaminen on ollut agendalla jo yli kymmenen vuotta. Hankkeet ovat kuitenkin kaatuneet tai viivästyneet.

Vuonna 2009 Kokkolan kaupunginhallitus päätti, että tuolloin 100-vuotistaivaltaan juhlineelle museolle rakennetaan näyttelytilat. Hanke kuitenkin jäi.

Museotoimenjohtaja visioi, että taide voisi olla kaupungille matkailuvaltti.

– Marginaalitaide on minusta todellinen vetovoimatekijä, mutta se edellyttää asianmukaisia tiloja. Museo tavoittelee tällä sisällöllä kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita. Tätä mahdollisuutta ei saisi nyt tärvätä, vinkkaa Ahmas.

25.1. kello 18.06 otsikkoon lisätty sana Kokkola ja kotikaupunki.

Suosittelemme