Hyppää sisältöön

Päiväkoti tuskailee huumekaupan lieveilmiöiden kanssa Porissa – poliisi ei ole saanut pyörävarkaita kuriin

Huumekauppaa käydään aivan porilaisen päiväkodin lähistöllä. Levottomuuksista ilmoitetaan nyt jatkuvasti ympäri kaupunkia, ja poliisi kehottaakin pitämään erityisen hyvää huolta omaisuudestaan.

Rakennus.
Levottomuudet porilaisen Veturitallin päiväkodin ympäristössä ovat lisääntyneet syksystä alkaen. Kuva: Antti Laakso / Yle
Jenni Joensuu

Kaupungin katujen rauhattomuus on ollut yksi viime päivien puheenaiheista Porissa.

Öisistä hiippailijoista tulee poliisille tällä hetkellä erityisen paljon ilmoituksia eri puolilta Poria ja Satakuntaa.

Näin sanoo Ylelle kokenut poliisi, ylikomisario Juha Joutsenlahti Lounais-Suomen poliisista.

– Käydään kokeilemassa autojen ja asuntojen ovia, etsitään erilaista irtotavaraa varastettavaksi ja viedään takkeja narikoista. Ilmoituksia on tullut poliisille viime aikoina runsaasti, Joutsenlahti kertoo.

Omaisuusrikoksista tehdään nyt paljon rikosilmoituksia. Joutsenlahti suosittelee pitämään tällä hetkellä erityisen hyvää huolta omasta omaisuudesta. Hälytysjärjestelmät kannattaa ottaa käyttöön, jos sellaisia kodista löytyy.

– Suosittelen pitämään autojen ja asuntojen ovien lukitukset kunnossa ja mahdolliset valvontakamerat päällä, jotta poliisi saa tarvittaessa todisteita. Autoa ei tule jättää hetkeksikään yksin käyntiin tai avaimia virtalukkoon.

Ylikomisario Juha Joutsenlahti
Ylikomisario Juha Joutsenlahti kertoo huumekaupan levittäytyvän Porissa useille alueille. Huumeiden myynti on hänen mukaansa Porissa lisääntynyt. Arkistokuva. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Veturitalleilla lisätty poliisin partiointia

Levottomuuskeskustelu virisi viime viikolla, kun Porin keskustan läheisyydessä sijaitsevaan Veturitallin päiväkotiin lastaan hoitoon vieneen vanhemman tyhjäkäynnille jättämä auto varastettiin päiväkodin edustalta.

Veturitallin päiväkodin johtaja Anne Lahtinen kertoi tuolloin Ylen haastattelussa, että levottomuudet päiväkodin alueella ovat lisääntyneet syksystä alkaen.

Lahtisen mukaan aivan päiväkodin kulmilla myydään huumeita, ja henkilökunnan polkupyöriä on varastettu pihalta.

Ylikomisario Juha Joutsenlahti vahvistaa, että alueen rauhattomuus ja huumekauppa ovat myös poliisin tiedossa. Partiointia on lisätty loppuvuodesta.

– Marraskuun lopussa laitoin partioille viestiä, että poliisin näkyvyyttä alueella tulee lisätä, ja että puututaan aktiivisesti häiriökäyttäytymiseen ja rikolliseen toimintaan. Poliisin näkökulmasta Veturitallien alue on siinä mielessä kiitollinen, että se on hyvin lähellä keskustaa ja partiot pääsevät paikalle hyvin nopeasti.

Keskellä katua, keskellä päivää

Päiväkodin läheisyydessä tapahtuva huumekauppa kuulostaa erityisen törkeältä.

Alueena Veturitallien ympäristö ei Juha Joutsenlahden mukaan ole huumekauppapaikkana poikkeuksellinen. Alueelle ei keskity Porin huumekauppa, kuten ei millekään muullekaan tietylle alueelle.

– Huumeita myydään nykyään joka puolella, mikään yksi tai edes kaksi aluetta eivät nouse Porissa esiin. En nostaisi yhtäkään aluetta erityiseksi huumekaupan keskittymäksi, sitä tapahtuu kaikkialla.

Pääsääntönä voi Joutsenlahden mukaan pitää sitä, että huumeita kaupataan siellä, missä ihmisiä on runsaasti liikkeellä.

– Suurin osa poliisille tulevista huumeisiin liittyvistä ilmoituksista tulee Porissa ydinkeskustan alueelta, hän kertoo.

Katso videolta, miten Porin keskustan alueen päihteidenkäyttöä ja levottomuuksia käsiteltiin Ylen aamulähetyksessä elokuussa 2020.

Huumeita myydään julkisilla paikoilla varsin avoimesti.

Ilmiö on valtakunnallinen. Viimeisen parin vuoden aikana huumekaupan näkyminen katukuvassa on ollut esillä esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä.

Porin keskustan ja erityisesti kävelykadun avoimesta huumekaupasta ja käyttäjien aiheuttamista levottomuuksista on puhuttu jo vuosia.

– Huumausainerikosten määrä kasvaa Porissa. Samalla lisääntyvät huumeidenkäyttöön liittyvät lieveilmiöt, kuten omaisuus- ja väkivaltarikokset, sanoo Juha Joutsenlahti.

Porissa huumeita käyttävät ihan tavalliset työssäkäyvät ihmiset, kertoo entinen huumekauppias Aleksi Vuori. Kuuntele Vuoren haastattelu alta. Juttu on julkaistu alun perin tammikuussa 2022.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Keskustelu sulkeutuu 31. tammikuuta kello 23.

Suosittelemme sinulle