Hyppää sisältöön

Koronarokotuksen saaminen yksityiseltä ei onnistu vieläkään – tässä syyt

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valtion omistamia rokotteita lahjoitetaan yksityisille firmoille. Tämä on ollut sopimusteknisesti haastavaa, koska valmista mallia ei ole.

Tällä hetkellä talven tehosterokotuksia tarjotaan 20 EU-maassa kaikille yli 18-vuotiaille. Suomessa neljänsiä tehosterokotuksia ei tarjota julkisella puolella kuin riskiryhmäläisille Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Yksityiset terveysyritykset eivät ole vielä saaneet käyttöönsä valtioneuvoston lupaamia koronan tehosterokotteita. Syyksi kerrotaan, että sopimuksiin liittyvät asiat ovat olleet arvioitua työläämpiä ja vieneet paljon aikaa.

Valtioneuvosto päätti juuri joulun alla, että koronarokotteita luovutetaan yksityisille terveysfirmoille.

Päätöksellä haluttiin saada tehosterokotteita myös riskiryhmiin kuulumattomien yli 18-vuotiaiden ulottuville. Julkinen sektori noudattaa yhä THL:n suositusta, jonka mukaan perusterveiden neljännet rokotukset eivät ole tarpeen.

Vielä muutama viikko sitten arvioitiin, että THL:n luovuttamat rokotteet ovat jo kuluvalla viikolla yksityisten palveluntuottajien käytössä ja ajat asiakkaiden varattavissa. Rokotteita ei ole kuitenkaan saatu liikkeelle.

– Sopimusasiat sinänsä eivät tulleet yllätyksenä, mutta tässä kaikki osapuolet olivat ehkä ylioptimistia sen suhteen, kuinka nopeasti kaikki saadaan selvitettyä kuntoon, sanoo Bioteknologia ja lääkkeet -yksikön johtaja Tuula Helander sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Helanderin mukaan yksi asia uudessa kokonaisuudessa on ollut varmistaa esimerkiksi se, ettei valtion lahjoittamaa rokotetta tässä yhteydessä jollain tapaa tulkita yritystueksi.

– Valmistelun edetessä huomasimme, että sopimuksissa on vielä paljon tarkistettavaa. Nyt olemme kuitenkin jo niin pitkällä, että tavoitteena on saada rokotukset liikkeelle ennen etelän hiihtolomia.

Hyvinvointiala Hali ry:n terveyspalveluiden johtaja Hanna-Maija Kausen mukaan sopimustekninen puoli paperitöineen on ollut ennakoitua hankalampaa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Yhteinen tahto on edetä nopeasti

Käytännössä valtion omistamien rokotteiden luovutus yksityisille terveysalan toimijoille hoituu niin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee lahjakirjan rokotteista niitä pyytäneiden hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän kanssa. Näitä lahjakirjoja on THL:n mukaan tehty jo hyvissä ajoin.

HUS ja hyvinvointialueet puolestaan tekevät sopimuksen yksityisten firmojen kanssa toimitettavista rokotemääristä.

Logistiikasta huolehtii Yliopiston Apteekki, josta yritykset tekevät rokotetilaukset. Kokonaisuutta koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö.

Yksityisiä sote-yrityksiä edustavan Hyvinvointiala Hali ry:n terveyspalveluiden johtaja Hanna-Maija Kause kertoo, että kaikkien osapuolten toiveissa on saada asia etenemään pian sopimusteknisistä hankaluuksista huolimatta.

– Tietenkin voi miettiä, onko lainsäädännölle muutostarpeita, jotta yksityinen sektori saadaan tulevaisuudessa mukaan nopeammin.

HUSin apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan rokotteet ovat fyysisesti jo olemassa HUS-yhtymässä, mutta sopimusasiat ja juridiikka ovat vieneet odotettua pidempään.

– Lahjoituksista tarvitaan sopimukset ja perinpohjaiset selvitykset, jollaisia ei siis ole ollut olemassa, kun kerta on ensimmäinen, hän sanoo.

Ruotsalaisen mukaan asia on nyt jo pitkällä ja sopimusasiat saataneen valmiiksi lähipäivinä.

Johtava ylilääkäri Petri Bono kertoo, että edustamallaan Terveystalolla on hyvä valmius aloittaa rokotuksen nopeastikin.

– Aloitamme tehosterokotukset ensin Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa. Jos kysyntää on, otetaan mukaan myös muita paikkakuntia.

Infektioylilääkäri Markku Broas toivoo, että myös THL päätyisi suosittamaan ainakin sote-henkilöstön neljänsiä rokotuksia. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Suomi erottuu yhä selkeästi muista Euroopan maista

Tällä hetkellä talven tehosterokotuksia tarjotaan viranomaissuosituksesta tai ilman suositusta 20 EU-maassa kaikille yli 18-vuotiaille. Suomessa neljänsiä tehosterokotuksia ei tarjota julkisella puolella kuin riskiryhmäläisille, mikä on myös THL:n suositus.

– Meille on tullut yhteydenottoja siitä, kun kotimaassa neljättä rokotetta ei saa, mutta naapurimaasta, kuten esimerkiksi Ruotsista tai Virosta saa. Toki se on luonut painetta sille, että pitäisikö meidänkin tarjota tätä halukkaille, sanoo johtaja Tuula Helander sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lappi oli Suomessa ensimmäinen sairaanhoitopiiri, joka päätti neljänsien rokotusten antamisesta riskiryhmään kuulumattomille sote-alan työntekijöille jo viime lokakuussa vastoin THL:n suositusta.

Infektioylilääkäri Markku Broas hämmästelee yhä Suomen linjaa rokottamisessa.

– On ehdottoman hyvä, että rokotuksia aletaan antaa nyt yksityisellä puolella. Toivoisin kuitenkin, että STM ja THL voisivat löytää yhteisen linjan, jotta THL suosittaisi neljättä rokotusta ainakin sote-alalla työskenteleville, vaikka he eivät kuuluisi riskiryhmään.

Suosittelemme sinulle